Filozofija košarkaškog genijalca Popovicha

FIBA je u sklopu svoje Košarkaške klinike ugostila cijeli niz fantastičnih trenera koji su sa sudinicima podjelili svoja znanja, iskustva i vještine. U nedavno objavljenom video s Klinike, široka publika je dobila priliku poslušati kratko predavanje Gregga Popovicha, head coacha San Antonio Spursa, osvajača 5 NBA titula i jednog od najboljih trenera svih vremena.

U 30-minutnom videu  koji možemo preporučiti svakom ljubitelju košarke, ali i sporta općenito, dobili smo iznimno vrijedan uvid u košarkaška i životna načela Gregga Popovicha. Ispod donosimo presjek njegove filozofije i neka najbitnija saznanja, koja na papiru izgledaju iznimno jednostavno, ali u praksi čine razliku između dobrih i bezvremenskih.

 • Nema čarobnih trikova: Popovich se umjesto tehnike, strategije, akcija i sl. odlučio koncentrirati na nepipljive pojave koje čine razliku, a ne mogu se kvantificirati. Popovich se tako svrstava uz ostale vrhunske stručnjake  u svom polju djelovanja koji čvrsto vjeruju kako razliku u uspjehu čine pristup, kultura i međuljudski odnosi.
 • Nema mjesta za sebičnost, ne želiš imati posla s idiotima: Kada bi radili wordcloud s predavanja, karakter bi bio riječ koja bi se pojavljivala najčešće. Popovich ne želi imati posla s dva tipa ljudi: sebičnim osobama (“želimo igrače koji su nadrasli sami sebe”) i idiotima (“kada se probudite ujutro, ne želite da osoba s kojom provodite cijeli dan bude idiot”)
 • Kravate ga plaše: Kad vidim da dolazi čovjek s kravatom, znam da sam u nevolji
 • Skauti gledaju ponašanje igrača, ne igru: Popovich skautima šalje jasne upute da fokus stave na promatranje ponašanja igrača, ne toliko na evaluaciju talenta. Kako se igrač ponaša kada pobjeđšuje, kada gubi, kakav ima odnos sa suigračima, kakav je u timeoutima.
 • Mrzi šut za tri poena: Popovich je u nekoliko navrata jasno naglasio da ne voli tricu, da je smatra lutrijom i cirkuskim šutom – što napominje i ovdje. Rekavši to, naglašava: “Nisam glup, znam koliko je taj šut bitan. Zato smo među najboljima u ligi kada je u pitanju šutiranje trica.
 • Motivacija igrača s klupe: Tokom regularne sezone vrlo je bitno razvijati igrače s klupe te im davati veliku minutažu, osobito u utakmica protiv slabijih protivnika gdje tako uspjevate motivirati igrače s klupe, razviti kemiju momčadi i odmoriti vodeće igrače. Širina klupe igrat će ključnu ulogu u doigravanjima, ali i u razvoju organizacije.
 • Jednaki standardi za sve: Neovisno o tome radili se o Ginobiliju, Duncanu ili novom, mladom i nedokazanom igraču, standardi za sve moraju biti isti. Svi se moraju držati pravila, ključne igrače se ne smije štititi i upravo su oni ti koji su primjer ostalima i stvaraju kulturu organizacije.
 • Politika otvorenih vrata: Od generalnog menadžera, preko trenerskog tima, skauta do ljudi koji pregledavaju snimke utakmica, svi imaju pravo i mogućnost sudjelovanja u odlukama. Sve se motivira da izražavaju mišljenje, a vi kao vođa morate biti dovoljno samouvjereni da prihvaćate tuđe ideje i prijedloge
 • Iskrenost: Nakon poraza od Miami Heata , igrači i treneri su pregledali ponovno svaku sekundu 6. i 7. utakmice Finala i direktno se suočili s grešakama, ali bez upiranja prstima u krivce.
 • Košarkaška majeutika: Time-outi su iznimno bitni, ali Popovich ih često koristi kako bi se igrači međusobno dogovorili bez uplitanja trenera koje on odvodi sa strane. Osim toga, Popovich koristi Sokratovu tehniku gdje ne govori igračima direktno u čemu je problem već ih vodi (babinja) k odgovoru koji moraju sami jasno reći i međusobno isprofilirati.
 • Ovo je samo košarka, a užitak je u putovanju: Nismo heroji kada osvojimo prvenstvo, kaže Popovich i dodaje: kada izgubiš vrati se natrag na posao jer to nije razlog da skočiš sa zgrade. Zadovoljstvo je na kraju u samom procesu, puno više nego u samom krajnjem ishodu.