Noah “40” Shebib – arhitekt zvuka koji vlada Hip-Hop scenom

Još u mlađim danima, Noah Shebib bi zajedno s društvom provodio dane i noći po studijima, stvarajući glazbu. Prijatelji bi zaspali, budili se i nalazili Nou za pultom kako mixa i radi beatove. I tako iz dana u dan i iz noći u noć. Nazvali su ga: “40 days & 40 nights”. 40 nikada nije trebao postati producent i…

Još u mlađim danima, Noah Shebib bi zajedno s društvom provodio dane i noći po studijima, stvarajući glazbu. Prijatelji bi zaspali, budili se i nalazili Nou za pultom kako mixa i radi beatove. I tako iz dana u dan i iz noći u noć.

Nazvali su ga: “40 days & 40 nights”.

40 nikada nije trebao postati producent i desna ruka najvećeg imena u svijetu hip-hopa trenutno. Mladi Aubrey Graham bi dolazio u studio snimati, 40 bi nekada naplatio session i radio kao inženjer zvuka. Nije bilo zamišljeno da 40 Shebib bude kreativna snaga i izvršni producent, ali su se njih dvojica našla jer velika gravitacijska tijela se ne mogu međusobno ignorirati pa je 40 nakon par dana (i noći) provedenih zajedno u studiju onako direktno rekao Drake-u kako će njih dvojica stvoriti jedinstven zvuk i s njim kao oružjem “zavladati svijetom”.

Nazvali su ga: “OVO Sound”.

Drakeova karizma i Shebibova genijalnost rezultirali su možda i najuspješnijom kolaboracijom u svijetu glazbe u zadnjih desetak godina. Drake ne samo da je uspješno nadišao žanrovske okvire i katapultirao se u glazbenog mogula, već je u velikoj mjeri izmijenio trendove u samom hip-hopu, razbio mnoge tabue, podignuo letvicu i izmijenio paradigmu kada se promišlja o kreativnom i poslovnom aspektu upravljanja karijerom. Ipak, složit će se mnogi, Drake unatoč ritmičnosti, talentu i njuhu za hitove, ima i svojevrstan neopipljiv element u svojoj glazbi koji ga po mnogočemu razlikuje od konkurencije i njegov rad čini bitno prepoznatljivijim od rada njegovih kolega, a paralelno s tim i iznimno zaraznim za slušatelje.

Zanemarimo načas komercijalni aspekt njegove karijere i masovnu produkciju od koje Drake ne samo da ne bježi, već je javno i objeručke prihvaća, i fokusirajmo se na glazbene elemente usmjerene “core” publici od koje velik broj ostaje vjeran Drake-u, komercijalnim izletima unatoč. Noah Shebib tu igra ključnu ulogu u stvaranju Drakeovog unikatnog zvučnog identiteta i zvučne kulise zbog koje je Drake danas jednako popularan među širokom publikom, žešćim hip-hop fanovima pa i samom kritikom.

Noah — u djetinjstvu glumac i četvrta generacija zabavljača u obitelji Shebib, kao i Drake — korijene vuče i još uvijek drži čvrsto uvučene u hladnom, izoliranom u multikulturanom gradu Toronto što ih u samom startu razlikuje od prototipičnog MC-a na američkoj sceni. 40, koji svira od svoje treće godine života, izbrusio je atmosferični i ambijentalni stil koji Drakeu dolazi kao predivna podloga njegovim introvertiranim tekstovima koji, unatoč golemom bravadu, odišu aurom samo-refleksije i ranjivosti.

Ono što kod Drake-a posebno fascinira jest koliko toplo mogu zvučati njegovi tipični represent momenti ispunjeni samohvalom i distortiranim narcisizmom te slavi hedonizmu, uspjehu i svijetu bogatih i moćnih. Drake i 40 te tehnike koriste puno inteligentije i promućnije nego što je očekivati te od njih stvaraju himnične posvete žrtvi i samoodricanju. Tako u briljatnoj stvari “Headlines” 40 (dio produkcije obavio i Boi-1da) kao podlogu Drakeovoj odi uspjehu fantastično koristi oštre i kratke klavijaturne linije uz zarazne bubnjeve i dominantan snare što pjesmu pretvara u ubitačno hitoidan single.

Suosnivač October’s Very Own etikete ne bježi od sample-a kojeg smatra “oruđem i alatom”, ali njegova tehnika sempliranja je sama po sebi vrijedna divljenja i fantastično se uklapa u trake iako je sempliranje mač s dvije oštrice. 40 se tu kao i u korištenju njegovih brandiranih niskih frekvencija pokazuje kao fantastičan tehničar i iznimno predan i minuciozan producent koji itekako duboko promišlja svoj rad pa kranji output nipošto nije slučajni zbroj pojedinačnih odluka već dobro osmišljeni projekt s ciljem da savršeno odražava Drakeove konkretne potrebe i želje.

Suradnja Drake-a i 40-ja je vrhunska glazbena simbioza i kolaboracija koja iz donekle dislociranog Toronta, gdje još uvijek snimaju u zajedničkom studiju, dominira rap scenom koja je danas možda i najkomercijalniji i najsnažniji glazbeni žanr u zapadnom svijetu. Ovaj dvojac danas sebi možde dozvoliti gotovo sve jer ono što oni izbace promatra se mikroskopski i postavlja kao novi trend i putokaz. Novi projekt, Views from the 6, najiščekivaniji je album godine i od Drake-a i 40-ja se itekako očekuje da nastavljaju gurati granice prihvatljivog i dozvoljenog u hip-hop i popularnoj glazbi.

Noah, koji boluje od multiple-skleroze, danas je jedan od najcjenjenijih i najtraženijih producenata kojeg istovremeno “špijuniraju” kolege u industiriji i oponašaju nadolazeći klinci koji hip hop produkciju promišljaju na jedan novi način, lišeni mnogih tradicionalnih producentskih vrijednosti i jednadžbi.

Drakeov melodičan stil ispunjen lajtmotivima koje provlači iz versa u vers  i iz pjesme u pjesmu, kao i 40-jeva topla, minimalistička produkcija, promjena atmosfere i beata unutar same trake, čine primamljivu glazbenu avanturu koju nipošto ne bi smjeli degradirati na komercijalno naklapanje jer se radi o suradnji koja odavno prestala obećavati i počela se ozbiljno pečatirati kao jedna od najvažnijih suradnji u povijesti hip-hopa.

Obavezno poslušati:

 1. Tuscan Leather
 2. Jungle
 3. Wu Tang Forever
 4. Over My Dead Body
 5. 0 to 100/The Catch Up

 


2 odgovora

 1. Raspravljamo o kaosu nastalom nakon novog Pusha-T albuma, Kayneove produkcije i beefa između Pushe i Drakea

  […] Noah “40” Shebib – arhitekt zvuka koji vlada hip-hop scenom […]

  Sviđa mi se

 2. The Weeknd: Solipsizam u mračnoj tamnici R&B-a

  […] Pročitajte više: Noah “40” Shebib – arhitekt zvuka koji vlada Hip-Hop scenom […]

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: