NFL preko Twittera širi domet i osvaja novi medij

20. siječnja 2016. Facebook je ponosno predstavio Facebook Sports Stadium, platformu za uživo praćenje i komentiranje sportskih događanja, bacivši tako digitalnu rukavicu Twitteru na polju interakcije uživo kada su u pitanju komentari aktualnih sportskih događanja. 5. travnja, niti tri mjeseca kasnije, Twitter je otišao korak dalje objavivši da će od sljedeće sezone preko svoje platforme prenositi uživo…

20. siječnja 2016. Facebook je ponosno predstavio Facebook Sports Stadium, platformu za uživo praćenje i komentiranje sportskih događanja, bacivši tako digitalnu rukavicu Twitteru na polju interakcije uživo kada su u pitanju komentari aktualnih sportskih događanja.

5. travnja, niti tri mjeseca kasnije, Twitter je otišao korak dalje objavivši da će od sljedeće sezone preko svoje platforme prenositi uživo 10 NFL utakmica.

Nije da će Facebookov imperij puno propatiti zbog ovog razvoja događanja, ali je Twitter ovim potezom nedvojbeno zadao težak udarac nastojanjima najmoćnije društvene mreže današnjice, da preuzme kontrolu nad iznimno bitnim i potentnim područjem praćenja sporta uživo.

Twitter se od svojeg začetka nametnuo kao dominantna platforma kada je u pitanju praćenje i komentiranje sportskih priredbi u stvarnom vremenu. Ako ste trebali u baš tom trenutku podijeliti sa svijetom svoje razmišljanje — činili biste to preko Twitttera koji je promijenio način na koji gledamo sport, bilo da to radimo iz svog doma, kafića ili s mjesta događanja.

Brojna su istraživanja pokazala kako velik broj publike uz glavni ekran preko kojeg gleda utakmicu, neizostavno koristi i tzv. second screen (mobitel, tablet, laptop) preko kojeg prati reakcije drugih ljudi i to najčešće preko Twittera koji je zbog svog dizajna i koncepta idealan za brze, nepromišljene i direktne izljeve emocija i promišljanja.

10 utakmica za 10 milijuna dolara

Koliko je bio interes za ponudom NFL-a da deset utakmica četvrtkom streama i preko društvenih mreža? Snažan interes u aukciji su pokazali i Facebook i Verizon i Amazon i Yahoo!

A upravo je prošle godine Yahoo poslužio kao pokusni kunić za ovaj oblik distribucije sportskog sadržaja. S NFL-om je sklopio ugovor za jednu utakmicu (iz Londona) koja bi se prikazivala i preko njegove stranice. Stream je odrađen bez greške, a Yahoo se poslije hvalio kako je privukao čak 15.2 milijuna jedinstvenih posjetitelja!

Koncept za koji se NFL odlučio ove godine jest da njegove utakmice četvrtkom (relativno novi format) uz televizijske kuće CBS odnosno NBC (koji drže prava na utakmice) bude i dostupan besplatno na internetu preko Twittera. Twitter je za prava platio svega oko 10 milijuna dolara, a CBS i NBC se nisu bunili s obzirom da zadržavaju oglašavačka prava što znači da će gotovo svi marketinški slotovi koji se budu prikazivali na televiziji biti prikazani i na prijenosu preko Twittera.

Prvi čovjek NFL-a, Roger Goodell, nije propustio naglasiti kako ovo partnerstvo zaista znači veći doseg oglašivačima koji su bukirali slotove preko CBS i NBC televizije, što je bila indirektna poruka nositeljima prava na prijenos kako im Twitter ne oduzima gledatelje već povećava publiku, gledanost, a samim time i vrijednost 30-sekundnog promidžbenog spota.

Network mreže u SAD-u pa i u ostatku svijeta nisu strane streamanju svog sadržaja preko svojih web stranica što je nešto što već radi NBC i čime ništa ne gube jer se radi o javno dostupnim televizijama koje ne naplaćuju pristup svom sadržaju već se financiraju isključivo putem zakupa marektinškog prostora. To nije nebitna stavka jer u današnje vrijeme rasta on-demand sadržaja, televizija uživo ostaje praktički jedini proizvod koji tjera gledatelja da emitiranje gleda upravo sada što oglašivačima omogućuje da prezentiraju svoju uslugu na način da poruku krajnji korisnik uistinu i pogleda, a ne samo prevrti jer je emisiju, seriju i sl. prethodno snimio ili je gleda preko Netflixa.

Sport najjače oružje televizije

I tu leži najveća snaga sporta, a osobito NFL-a koji je nedvojbeno najatraktiniji televizijski sadržaj kako gledateljima, tako i televizijskim kućama i oglašivačima. Sport ne trpi odgađanje, gledanje snimke je neusporedivo lošije iskustvo od gledanja uživo, sport povezuje i stvara jaku emocionalnu vezu te otvara psihološka vrata oglašivačima da lakše dopru do potencijalnog klijenta. Trenutno niti jedan drugi sadržaj na televiziji ne može ni primirisati gledanosti ni relevantnosti NFL-a.

Nove generacije (cord-cuttersi; bežičnjaci) se veoma brzo odvajaju od potrebe za korištenjem televizora ili tradicionalne kabelske ili satelitske. Dominira on-demand sadržaj u kojem je internet bez premca i televizija mu ne može konkurirati osim u segmentu u kojem služi kao kutija za prezentaciju online sadržaja. Sport uživo trenutno najbolje odoljeva aktualnim trendovima i televizijske kuće drži u igri u smislu gledanosti. NFL kao najgledanija sportska profesionalna liga u SAD-u, igra ključnu ulogu i prava na prijenos su od velike važnosti televizijskim kućama koji preko NFL-a privlače oglašivače.

Ipak, za očekivati je da će gledatelji s vremenom u sve većoj mjeri i NFL prati, doduše uživo, ali preko online platformi pa se ovaj korak NFL-a željno iščekivao. Ovo je nastavak suradnje nakon što je Liga prošle godine proširila dostupnost svog sadržaja (highlightsi) na Twitteru. Vrijedi napomenuti i kako će 180 utakmica bejzbola (MLB) ove sezone biti dostupne besplatno preko Yahoo-a, što je velik iskorak za tradicionalnu i konzervativnu Major League Baseball.

Jasno je da je u ovoj igri dostupnost sadržaja od ključne važnosti. Sport brzo gubi na popularnosti ukoliko mu potrošač može teže pristupiti ili tek nakon dodatnog plaćanja. Toga su svjesne sve lige, dok primjerice Biran Rolapp, prvi čovjek NFL-a kada su u pitanju mediji i televizijska prava, jasno naglašava kako je NFL spreman na manja primanja kako bi sadržaj ostao u velikom dijelu besplatno dostupan gledateljima. To rezultira širenjem publike (jer NFL tek treba osvojiti ostatak svijeta izvan 300 milijuna Amerikanaca) i regrutacijom novih zaljubljenika sport s kojima raste i sama Liga. To je osobito bitno za daljnje jačanje i brandiranje footballa četvrtkom koji je naišao na brojne kritike

S druge strane, Twitter je ovim putem omogućio svojim korisnicima (pa čak i osobama koje nisu korisnici) jednostavan i besplatan sadržaj od iznimne kvalitete i mogućnost da i komentiranje i praćenje društvenih mreža te samo gledanje utakmica — obavljate s istog ekrana.

 

 

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: