Devlin – mladi papa britanskog hip hopa

Ako sijedo znači mudro, onda je James Devlin jebeno mudar lik.

Londonski rapper je toliko star da je radio featuring s Ed Sheeranom dok ga nitko od onih likova s Otvorenog radija nije ni pomislio uvrstit u svoju dnevnu “samo hitovi” rotaciju smeća koje svakodnevno vrte.

2000-ih bi narančasti čudak Sheeran s gitarom visio po hip-hop eventovima i bacao zajebane freestyleove preko akustične podloge. Već tad je Devlin bio sijed i mudar i 2011. su izbacili Watchtover – singl koji danas znate kao uvodnu špicu poremećenog Sorrentinovog projekta “Young Pope”.

Jebeno tvrdo smo zaokružili ovu pop-kulturalnu referencu, od londonske grime scene preko Ed Sheerenovih melodičnih instrumentala i Labirinthove produkcije do HBO-evih talijanskih lokacija za “Mladog Papu”.

Ironično da spominjemo papu jer Devlin je “sveta stolica” UK grime pokreta koji je 2000-ih izronio iz londonske scene kao nezakonito dijete začeto orgijanjem junglea, garagea, hip hopa i još niza glazbenih pravaca. Bio je idealna platforma za mlade britance koju su svoju agresiju i skill željeli zapakirat kreativno i stvorit nešto novo i progresivno.

Danas je Devlin veteran britanskog hip-hopa, sijedi djedica i nenadjebivi liričar rođen 7. svibnja…. prije 27 godina!

Oh I’m a screw-up/I think it’s time I grew up/’Cause now I look so old that I could pass for 82 up, roka Devlin u gostima kod Charlija Slotha gdje je ponovno podignuo letvicu za Fire In The Booth. Nije ga bilo dugo na sceni i u veljači je izbacio prvi projekt nakon 2013. “The Devil In” je briljantan LP od 12 traka u sklopu kojih Devlin potvrđuje da je na vrhuncu forme, bez potrebe da se suviše dokazuje (I’m at a stage in my life where I don’t care for the hype/I just wanna better my career/If you’ve got a vendetta though, I’m here/We can make arrangements right — Castella Frestyle) ; agresivan i pun britkih tekstova, bez političke korektnosti, ali s dovoljno introspekcije kojom je osvrće na svoje odrastanje u Londonu i dosadašnju karijeru.

Devlina vjerojatno nećete naći u previše TOP 10 lista najboljih UK rappera svih vremena. Greška? Jebena greška ako pitate nas uz napomenu da je UK lista rappera nagomilana iznimno talentiranim mc-jima, ali rijetko tko se s Devlinom može igrati kada je u pitanju liricizam. Ono što je fascinantno, uz činjenicu da je čovjek krenuo pisati rap-klasike sa 17 godina, jest to da je s 27 Devlin bitno mlađi od gotovo svih konkurenata i zadrži li ovakvu formu još deset godina te poveća produktivnost – bit će nedodirljiv.

Devlin ne samo da je nevjerojatan u kontekstu slaganja rima, koncepata, multija, word-playjeva, već ima i fenomenalan flow i oštar delivery koji ga čine idealnim grime umjetnikom i potpuno zaokruženim MC-jem. “The Devil In” ne oskudjeva brutalnim liričnim akrobacijama i u to donosi zdravu dozu angažiranih tekstova i kritika usmjerenih prema popularnoj glazbi i medijima.

2006. kada je Devlin sa svojim Movementom ušao u beef protiv legendarnog Wileyja, Devlin je imao svega 17 godina i igrao jedan-na-jedan protiv veterana hip-hop scene. Devlin je izbacio Extra Extra i ušao u nevjerojatno hrabar duel te ostao stajati uspravno te bombom najavio dolazak na scenu. 2016. Wiley i Devlin surađuju na pjesama, a obračun je ostao daleko u prošlosti, zapisan tek u analima britanske hip-hop povijesti i sjećanju fanova.

Devlin nije MC kojeg ćete uhvatiti “na prvu”, rapper je kojem puno bolje leže grime podloge i agresivni stil i najjači je kad se ne opterećuje radio-friendly refrenima nego kad jednostavno roka i ubija matrice. Ipak, Devlin je još bio mlad u zlatno dobar grimea i prvi LP izbacuje tek 2010 kada je pokret bio u silaznoj putanji.

Generacijski je Devlin puno bliže izvođačima poput Stormzyja i Bugzy Malonea koji ipak njeguju drugačiji stil i koji stil ipak puno više odgovaraju današnjim trendovima u svijetu hip-hopa. Liričnost i kompleksnost Devlinovog opusa bitno odskače od današnjih dvo-linijskih bengera i masne produkcije na koju se oslanjaju današnji izvođači. Na Devlinu je stoga žestok izazov da izbaci album koji će ići “niz dlaku” trendovima ukoliko želi više pozornosti. “The Devil In” to, srećom, nije već je ovim projektom ostao vjeran sebi (“I’m unsure of what I just might face but as long as I’m true to myself what this path might lead to is fate” — “Just Wanna Be Me”).

S ovim pristupom Devlin neće nabijati brojke i preglede, ali će zasigurno zacimentirati status najvećeg autoriteta UK scene koji ima nepodijeljeno poštovanje kolega, kritičara te kultni status među fanovima.

Zanimljivo kako je baš jedna od najmudrijih glava hip hopa sijeda s 27 godina. Devlin ima i izgled i karijeru za Vijeće Mudraca, dogmatski autoritet mladog pape, ali i budućnost svijetlu poput mladića kakav i je – neopterećen i bez potrebe da se dokazuje jer je već postigao sve što se moglo postići. “Youngest veteran inside this game” — briljantno ubada na “Castelli”.

Devlin – vrag nosi sijedo.
Obavezno poslušati:

1. London City

2. Off With Their Head feat. Wretch 32

3. Fire In The Booth (2012.)

4. Castella Freestyle

5. Blow Your Mind feat. Maverick Sabre