Bogdanović briljira u dresu Wizardsa

Pat Riley, Mitch Kupchak,   R.C. Buford, Danny Ainge, Ernie Grunfeld.

Pronađi uljeza!

….

Ovo je donedavno bila lista generalnih menadžera s najduljim aktualnim stažom u NBA-u.

Nakon puča u Los Angelesu, ovo je lista: Pat Riley, R.C. Buford, Danny Ainge, Ernie Grunfeld.

Yup, Ernie Grunfeld. Mogli bismo reći da je čovjek spašavao živu glavu kada je u posljednje dane prijelaznog roka ušao s 31 milijun dolara prostora pod salary capom, ali s obzirom što je ovaj sve preživio u Washingtonu (uključujući Gilberta Arenasa, Nicka Younga i Javalea McGeeja koje je izabrao na draftu!?!?!?!), gospon Grunfeld vjerojatno vlasnike Wizardsa čvrsto drži za jaja pa nema straha od otkaza.

Tko će u Washingtonu ostati duže? Donald Trump ili Ernie Grunfeld.

Dolazak Bojana Bogdanovića napravljen je s izričitom namjerom da se pod hitno reanimira katastrofalna klupa Wizardsa koja je, iako igrajući najmanje u ligi, uspješno sabotirala sve pozitivno što bi iskombinirali John Wall, Bradley Beal i Otto Porter. Wizardsi vjeruju da dolaskom Bogdanovića imaju legitimne šanse protiv gotovo svake momčadi na Istoku, s nadom da će na Cleveland Cavalierse naletjeti što kasnije.

Bogdanović je u Washingtonu reagirao odlično, a pod budnim okom izbornika Ace Petrovića bio je ključna figura u preokretu i pobjedi na Hezonjinim Orlandom Magicom s konačnih 115:114. Bogdanović je u 27 minuta zabio 27 koševa uz šut 9-12 od čega 8-10 (80%) za tricu uz dva skoka i asistenciju.

Bojan Bogdanovic

U šest utakmica u dresu Wizardsa Bogdanović tricu šutira fenomanalnih 59%, a pod obručima je na razini prosjeka lige sa 60% uspješnosti. Ispod je Bogdanovićev shot chart u Washingtonu.

Bojan Bogdanovic (1)

Vrijedi napomenuti kako je Bogdanović briljirao u neizvjesnoj završnici i s tri trice, uključujući i pobjedničku, predvodio Wizardse do pobjede pred domaćom publikom. Bogdanović je pobjedničku tricu utrpao iz donjeg desnog kuta što je simpomatično jer ove sezone Bogdanović iz desnog kornera nenormalnih 60%(!) naspram prosjeka lige od svega 39%. Ispod je pregled Bogdanovićevih šuteva na razini sezone iz kojih je vidljivo koliko preferira ovo mjesto na parketu u odnosu na ostale, uključujući i srednju udaljenost te ostale dalekometne postaje.

Bojan Bogdanovic (2).png

Trener Scott Brooks morat će iskoristiti preostale utakmice regularne sezone da Wizardse što kvalitetnije pozicionira pred doigravanje, izbori prednost domaćeg terena i uigra momčad. S tim u vidu, osobito iskače rotacija koju je implementirao Brooks sa niskom postavom Wall – Beal – Porter – Bogdanović – Morris, a protiv koje Magic nije imao odgovora. Bit će zanimljivo promatrati mogu li taj recept nastaviti koristiti te kako će se obrane Istoka prilagoditi u doigravanju.

“Nikada nisam igrao s boljim razigravačem u svojoj karijeri, kao ni s bekom-šuterom kao Bradley Beal. John Wall nas sve pokušava razigrati i igra najbolju sezonu u karijeri. Bila je ovo zabavna utakmica i za nas i za publiku. U drugom poluvremenu smo izašli na parket kao sasvim druga momčad i fantastično je vratiti se iz -16 i pobijediti”

— Bojan Bogdanović

Mostarski strijelac uspio je pronaći izlaz iz otrovnog labirinita Mikhaila Prokhorova i zahvaljujući neuništivom gosponu Grunfeldu dobio priliku igrati ključnu rolu šestog čovjeka u jednoj od najugodnijih iznenađenja sezone i najtalentiranijih momčadi na Istoku. Imat će puno prostora, minutaža će zasigurno rasti, a nastavi li Brooks Bogdanovića uparivati s Wallom – bit će i otvorenih šuteva i još noći s osam trica i šutevima za pobjedu.