Rasprave radi: Zašto NFL ne zna što je to “uhvaćena lopta”

NFL regularna sezona ulazi u vruću završnicu, a možda i najbolja utakmica sezone odigrana je u 15. kolu između branitelja naslova New England Patriotsa i izazivača Pittsburgh  Steelersa. Osim što su obje momčadi glavni kandidati za naslov, vrlo je vjerojatno da će se obje naći u doigravanju i to u konferencijskom finalu pa je ovaj dvoboj bio vrlo važan u odlučivanju prednosti domaćeg terena.

U infarktnoj završnici Patriotsi su preokrenuli i pobjedili, zahvaljujući prvenstveno lošim odlukama trenera Tomlina i QB-a Roethlisbergera koji su odradili lošu završinicu u kontekstu upravljanja vremenom i situacijom te olakšali posao obrani Patriotsa.

Ipak, najviše kontroverzi izazvala je odluka sudaca da ne priznaju hvatanje i posljedično touchdown igraču Steelersa, Jesseju Jamesu, koji je po “odokativnoj” procjeni i koristeći standard “50 pijanih muškaraca u kafiću” uhvatio dodavanje Roethlisbergera i ispružio ruke za polaganje. Nakon obaveznog pregleda snimke, suci su uz sugestije centra za video-nadzor u New Yorku, odlučili da se ne radi o hvatanju i touchdown nije priznat. Procjenite sami:

Suci su ispravno primijenili pravilo koje utvrđuje što predstavlja uhvaćenu loptu i odlučili da igrač nije uhvatio loptu jer je pri padu na tlo lopta na kratko ispala iz njegovog posjeda. Kako bi “kompletirao” proces hvatanja, igrač mora “preživjeti tlo” – standard koji nalaže da pri padu igrač zadrži potpunu kontrolu nad loptom koja dotakne tlo.

Ovo pravilo već godinama proganja NFL kojem je tako upitna “ustavna kategorija” hvatanja – jednog od najvažnijih elemenata footballa. Navijači u velikoj većini (prema anketama u pravilu oko 70%) ne podržava ovo pravilo i želi ga pojednostavniti na način da – “ako izgleda kao hvatanje, miriše kao hvatanje i ponaša se kao hvatanje –  onda je hvatanje”. Kao argument tvrde da je ovo “arbitrarno” i neživotno pravilo zbog kojeg NFL, između ostalog, gubi na popularnosti.

Je li to uistinu tako i bi li se “liberalizacijom” pravila postigli pravilniji rezultati?

NFL je skrojio ovakvo pravilo početkom 2000-ih i to dodavši par sitnih elemenata u pravilnik koji elementi su u biti sucima dali dodatne smjernice i “testove” koje moraju primijeniti prilikom odlučivanja. Iako se pojam hvatanja čini samorazumljivim i evidentnim, u biti to i nije tako jednostavan element kada je potrebno utvrditi vremenski koliko trenutaka igrač mora zadržati loptu da bi se nešto smatralo uhvaćenim.

Prvenstveno je problem prilikom touchdowna jer se kod probijača smatra dovoljnim da lopta dodatkne nevidljivu zračnu liniju zadnjeg polja, a kod hvatača je potrebno da je oni i zadrže nakon te linije. Koja je logika da se za hvatače primjenjuje oštriji standard projecene nego za probijače? NFL rezonira na način da probijač već ima posjed lopte, ne treba ga dokazivati. Kada je lopta u zraku i ide prema hvataču, on tek hvatanjem mora ponovno preuzeti posjed lopte pa su i pravila oštrija.

Neozbiljno je, stoga, primjenjivati istu argumentaciju na probijače koji drže loptu u posjedu te hvatače koji taj posjed tek trebaju osigurati.

S tim u vidu, lakše je razumijeti NFL kada smatra da hvatač koji pada na pod tijekom hvatanja i lopta mu se, udarivši u tlo, pomakne iz ruku na način da on nad njom nema kontrolu – u biti nije dovršio proces hvatanja pa samim time nije ni stekao posjed lopte. Dodavanje je nepotuno, ne radi se o fumbleu.

Još jedan, česti prigovor jest da NFL nema jasnu matricu kojom suci odlučuju o tome koje testove treba primijeniti prilikom odlučivanja o tome radi li se ili ne o uhvaćenoj lopti. I to nije netočno, što pokazuje jedan post na Redditu gdje je korisnik objavio matricu koju NFL, odnosno suci, koriste prilikom testiranja hvatanja.

flowchart catch rule

Kada to primjenimo na konkretno hvatanje Jesseja Jamesa, utvrdit ćemo da su suci koristili upravo ovu matricu kako bi testirali njegovo hvatanje.

Neovisno o tome, većina navijača i ljubitelja NFL-a, smatra ovakvo pravilo previše nejasnim i neživotnim te očekuje da ga NFL pojednostavi, ali u tom slučaju NFL riskira da ono postane arbitrarna, diskrecijska ocjena suca i to bi tek onda unijelo nered, nesigurnost i postali bi podložni pričama  o namještanju utakmica i korupciji.

Iako “na prvu” James izgleda kao da je uhvatio loptu i ispružio se za TD, snimke koje su u NFL-u legitimni alat u donošenju konačne ocjene, pokazuju da James nije ispunio formu potrebnu da se hvatanje smatra završenim. Da NFL ne inzistira na ovom pravilu, James bi možda uhvatio loptu, ali bi se otvorila pandorina kutija u kojoj se ne bi znalo koji standardi se primjenjuju u datoj situaciji.

NFL u ovom trenutku muku muči na nekoliko fronti i nedostatak standarda i transparentnosti mu je veliki problem, ali mišljena smo da je aktualno pravilo koje određuje što to znači “uhvaćena lopta” puno bolje rješeno nego alternativa koja se predlaže kao i određena druga pravila koja su prepuštena slobodnoj procjeni sudaca pa zbog toga i suci i NFL bivaju metom žestokih kritika.