Asistencija Bendera i pobjeda Sunsa dokaz su koliko znači dobra akcija

Phoenix Sunsi su u večeri s 26. na 27. prosinca stigli do 13. pobjede u ovoj NBA sezoni i to pobjedom nad Memphis Grizzliesima 99:97. Pobjeda je stigla nakon do sada neviđene akcije na NBA parketima za koju je najzaslužniji trener Phoenix Sunsa Jay Triano. 59-godišnji trener je pri rezultatu 97:97 i sa svega 0.6 sekundi…

Phoenix Sunsi su u večeri s 26. na 27. prosinca stigli do 13. pobjede u ovoj NBA sezoni i to pobjedom nad Memphis Grizzliesima 99:97.

Pobjeda je stigla nakon do sada neviđene akcije na NBA parketima za koju je najzaslužniji trener Phoenix Sunsa Jay Triano. 59-godišnji trener je pri rezultatu 97:97 i sa svega 0.6 sekundi do kraja, zvao akciju koja je podrazumijevala dodavanje Dragana Bendera iz auta ravno u koš, gdje je loptu dočekao centar Tyson Chandler i zakucao je.

Klupa Memphis Grizzliesa odmah je od sudaca zahtjevala prekrašj u napadu jer je Chandler nedozvoljeno dirao loptu iznad obruča.

Suci su pregledali snimku, ali su potvrdili ono što im je trener Sunsa odmah dobacio: nema prekršaja ukoliko lopta nije “živa” odnosno kada se izvodi iz auta pa je suigraču dopuštenu dirati je dok je iznad obruča.

Jay Triano, koji je Sunse preuzeo u listopadu kao v.d. trenera nakon otkaza Earlu Watsonu, priznao je novinarima kako je to pravilo istražio i sa sucima provjerio još prije 15 godina (!) te ga čuvao kao tajnu u slučaju da se otvori prilika da ga iskoristi.

Otvorila se protiv Grizzliesa kada je ostalo svega šest desetinki do kraja utrakmice i Triano je tražio akciju u sklopu koje mogu unutar sekunde “opaliti” šut. Na minuti odmora rekao je da izvedu akciju “Rim” (obruč), a Dragan Bender je loptu briljantno uputio s aut-linije u obruč.

“Bilo je to odlično Draganovo dodavanje, osobito zbog toga što je Gasol bio na njemu prilikom izvođenja. Bilo je to dodavanje iznad glava svih igrača, ali dovoljno dobro da Tyson može preusmjeriti ga u koš. Do sada sam se trudio da ova akcija bude tajna, sada više nije.”

— Jay Triano, trener Phoenix Sunsa

Akcije nakon time-outa često su pokazatelj imaginacije i stručnosti trenera, a nevjerojatno je da ovu rupu u pravilu do sada nije iskoristio niti jedan trener.

“Mislio sam da je Triano lud kada nam je ovo predložio i da je prekršaj ako diramo loptu iznad obruča”, rekao je najbolji igrač Sunsa Trevor Booker i dodao, “To je pravi trenerski potez”.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: