Houston Rocketsi šutiraju 43 trice po utakmici. Kud to vodi?

Houston Rocketsi nastavljaju implementirati Moreyball, filozofiju generalnog managera Daryla Moreyja, donedavno štrebera i su-osnivača štreberskog MIT Sloan Sports Analytics konferencije, a danas boga i batine NBA košarke.

U ovoj sezoni Rocketsi šutiraju u prosjeku nevjerojatnih 42,9 trica po utakmici. Prošle sezone su s prosjekom od 40 po utakmici već na predzadnji dan ožujka srušili dotadašnji rekord, a ove su godine dodatno pojačali tempo i ova beskompromisna filozofija će srušiti sve što je preostalo od rekorda za najviše tri poena po utakmici i u sezoni.

Dakako, momčad iz Texasa sa 15,9 uspješnih trica po utakmici predvodi ligu (drugi su Cavaliersi sa 12,5) pa donedavni kraljevi dalekometnih šuteva, Golden State Warriorsi, izgledaju kao najobičniji amateri s prosjekom od 11,6 po susretu.

Ono što najviše fascinira je odlučnost Rocketsa da iz NBA lige u potpunosti izbace šut sa srednje distance. Takozvani mid-range je persona non grata među MIT-evcima i pripadnicima Moreyjeve crkve pa čak i s Chrisom Paulom koji je kralj mid-rangea, Rocketsi i dalje šutiraju gotovo isključivo iz reketa i iznad crte za tri poena.

rockets swishwarrior swish

Rocketsi tako s desnog bloka uzimaju manje od 2% svojih ukupnih šuteva, ispod koša 38%, a samo s desnog gornjeg dijela linije za tri poena – šutiraju 15% svojih ukupnih šuteva. Čak ni Warriorsi ne šutiraju toliko malo s polu-distance.

Momčad trenera Mikea D’Antonija kojemu eksperimenti u napadu nisu nepoznati baš kao ni neuspjesi u doigreavanjima, ove sezone se izborila za prvog izazivača Warriorsa, osobito nakon povratka Chrisa Paula s kojim su dugo bili neporaženi.

James Harden je svom bogatom arsenalu šuteva pridodao i iritantno genijalni step back za tri poena pa obrane doslovno ne mogu ništa u ovom trenutku protiv prvog strijelca lige koji trpa 32,4 poena po utakmici. Harden je i sa usage postotkom na vrhu s 36% ispred Cousinsa i Embiida koju su na 33%. Dobro, ajde, i Westbrook je na 33%.

Rocketsi su tek 17. u ligi po prosjeku asistencija (22 po utakmici) i zbog velikog broja izgubljenih lopti, omjer asistencija i izgubljenih lopti im je u donjem domu lige na 18. mjestu.

Odlični centar Clint Capela (11,2 skoka, 14,2 poena), ponovno iznimno korisni Ryan Anderson (10,7 poena, 44% šut oiz igre) i Eric Gordon koji se u prosincu probudio i šutira 47% iz igre te je uz Hardena najbolji strijelac momčadi, dodatni su razlog zašto je napad Rocketsa prvi u ligi sa 115,1 poena po utakmici naspram 114,9 poena Warriorsa.

Donekle ohrabljuje činjenica da su Rocketsi po obrambenoj efikasnosti jako dobri 10. u NBA ligi, što je odlično s obzirom da u istoj organizaciji ručak jedu D’Antoni i Harden.

Morey je pronašao čovjeka koji je spreman ići kroz zid kako bi uveo nove napadačke postulate i Rocketsi ne misle raditi kompromise po tom pitanju. Dapače, unatrag nekoliko godina gledali su Warriorse kako dalekometnim šutevima osvajaju NBA naslov i organizacija je odlučila radikalizirati košarkašku misao.

D’Antoni će ostati poznat po napadačkim inovacijama, a Morey po razvoju i implementaciji analitike, ali Hardenu je neophodan naslov kako bi mogao razgovarati s najboljima u svojoj generaciji. Paul, unatoč svim svojim prednostima, nikada nije prošao prvi krug doigravanja.

I Paul i Harden su igrački genijalci, ali karijerama su im potrebni naslovi bez kojih će ostati tek fusnota u povijesti košarke koja je krcata brutalno talentiranim pojedincima.

Pitanje je hoće li Rocketsi moći svoju igru prilagoditi NBA doigravanjima u kojima će i skauting i briga o detaljima biti na višem nivou. Nitko od glavnih protagonista ove momčadi još nije dokazao da može igrati pravu, pobjedničku košarku na proljeće.

Unatoč tome, ovakav košarkaški postulat i daljnji razvoj mladih igrača ukazuje na to da se nove generacije sve lakše prilagođavaju preprekama na terenu. Je li manja važnost šuta sa srednje distance samo trend ili njegovo postupno odumiranje?

Hoće li D’Antoni, Harden i Paul prije osvojiti NBA naslov ili će NBA prije uvesti i šut za četiri poena?