Genijalni Lowkey ponovno zapalio studio Charlieja Slotha

Lowkey još jednom istovremeno podigao letvicu kod Slotha i svijest kod slušatelja

Lowkey se vratio glazbi nakon sabbaticala koji je trajao pet godina i uz nekoliko odličnih pjesama i videospotova kojima se i dalje angažirano bori protiv imperijalizma, trgovanja oružjem i sveopće korupcije u politici, odradio je iznimno iščekivani drugi dio Fire in the Booth sessiona kod legendardnog radijskog voditelja Charlijea Slotha.

Sloth je u svom studiju ugostio niz britanskih i svjetskih hip hop legendi koji su svoje vještine dokazivali u slobodnoj formi, bacajući najžešće rime i versove pa je “Fire in the Booth” postao svojevrsna rap battle arena u kojoj je svatko tko je nešto značio morao dokazati koliko usitinu vrijedi.

Danas 31-godišnji Lowkey koji ozbiljan hip hop radi od svoje 18 godine, 2010. je odradio jedan od najboljih sessiona i pokazao da je uz educiranog i svjesnog repera ujedno i iznimno vješt MC koji po kvaliteti može stati rame uz rame s bilo kojim hip hoperom.

Iako se Sloth i Lowkey nisu uspjeli odmah dogovoriti oko termina za drugi dio serssiona što je dovelo i do peticije i teorija da Sloth ne smije na BBC radio dovoditi ovoh iznimno politički angažiranog engleza podrijetlom iz Iraka koji je veoma kritičan prema britanskoj političkoj eliti i politici Izraela u Palestini.

Lowkey je u međuvremenu čak i bacio “200 bars of  Power” za SBTV

Ipak, 2. prosinca napokon je i objavljen drugi dio “Fire in the Booth” sessiona  u kojem je Lowkey kroz gotovo 15 minuta pokazao da mu godine izbivanja i pauza zbog školovanja i bavljenja aktivizmom nisu oduzele baš ništa od iznimne kvalitete koju posjeduje. Osim što je “ubio” abecedu počevši od slova Z pa unatrag, Lowkey je u drugom dijelu uz fantastične sheme i ubitačan delivery otvorio nekoliko iznimno bitnih društvenih tema.

Lowkey je prvenstveno orator, aktivist, mislilac i filantrop kojemu rap karijera nije prioritet u usporedbi s angažmanom oko ljudskih prava i društvenih pitanja do kojih mu je stalo.

Soundtrack to the Struggle iz 2011 je hip hop klasik koji naglašava ono najbolje u hip hopu – društveno angažirane teme, vještine baratanja riječima i pojmovima, slaganje rima na ritam i misaoni postupak verbaliziranja misli i  argumenata za te misli, a sve preko glazbene podloge koja budi emocije i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Samo u ovoj godini Lowkey je uspio napisati posvetu žrtvama požara u neboderu Grenfell, argumentirano kritizirati politiku centara moći, oplakati smrt trogodišnjeg Sirijca Alana Kurdija i kroz pjesmu “Lords of War” kroz tri teme prokazati industriju trgovanja oružjem i one koji od nje profitiraju, odnosno od nje umiru.

U 2017. kada je rap bitno manje angažiran i društveno osviješten nego nekad, Lowkey je prekrasna pojava koja talentom podiže kvalitetu žanra bez kompromisa i odstupanja. Traži aktivnog i angažiranog slušatelja koji će razmišljati kritički, pojmove koristi kao oružje za argumentaciju i služi na čast kompletnoj hip hop zajednici.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: