Disney i Netflix predvode rat za primat nad video sadržajem

Najmoćnije medijske kuće vode rat koji je, naravno, asimetričan i hibridan te od velikog utjecaja na budućnost medija.

          Milenijska generacija ne gleda televiziju! Nedavno mi je prijatelj sebi kupio novu – ne namjerava na nju spojiti zemaljsku antenu. Gleda You Tubestreama glazbu i filmove. Televizija je još jedan dodatan ekran za konzumaciju sadržaja na internetu. Mladi sve češće odbijaju plaćati neraskidive pretplate kabelskim televizijama, žele kontrolirati koji sadržaj gledaju, kada i pod kojim uvjetima.

The Walt Disney Company je sredinom prosinca objavila da kupuje većinu portfelja jedne od najvećih medijskih kuća 21st Century Fox, potez koji je de facto mobilizacija i naoružavanje za rat sa Silicijskom Dolinom i nadolazećim gigantima poput Amazona, Googlea Facebooka. Još u kolovozu Disney je odlučio s Netflixa skinuti svoj iznimno popularan sadržaj koji od 2019. planira distribuirati putem vlastitog internet servisa. Uz to su potrošili 1,58 milijardi dolara za 42% udjela u IT tvrtki BAMTech koja je danas izrasla u kompaniju koja je zadužena za tehnički aspekt distribucije sadržaja HBO-a, WWE-a, NHL-a i drugih.

Disneyja će posao s Foxom koštati procijenjenih 52,4 milijarde dolara (!?) odobre li ga regulatorne agencije za kontrolu tržišnog natjecanja. Ali miš i lisica se nisu dogovorili kako bi između sebe podijelili kolač, već su postali svjesni da moraju udružiti snage kako bi se mogli suprotstaviti divovima koji ozbiljno ulažu u proizvodnju i distribuciju onog što smo nekad smatrali “televizijskim sadržajem”. “Isplati nam se riskirati”, izjavio je Robert Iger, prvi čovjek The Walt Disney kompanije koja od Foxa preuzima brandove poput fimskog studija 20th Century FoxSky, FX, National Geographic, ali i streaming servis HULU.

Disney je već ranije pokupovao Pixar, Marvel LucasFilm.


          Netflix je treći kvartal poslovne 2017. zaokružio prešavši očekivanja Wall Streeta i investitora, zabilježivši 4,45 milijuna novih međunarodnih pretplatnih naspram očekivanih 3,7 milijuna, nove korisnike u SAD-u unatoč povećanju cijena pretplate te nastavivši s rastom prihoda iz godine u godinu. Samo u SAD-u Netflix ima preko 50 milijuna pretplatnika koji za njegove usluge između osam i 14 dolara mjesečno. Magazin Variety je objavio kako Netflix za proizvodnju originalnog sadržaja troši oko šest milijardi dolara godišnje, Amazon 4,5 milijardi, a HULU 2,5.

Facebook je najavio povećanje investicija u originalni sadržaj za serije i filmove baš kao i Apple, a Google je već uveo You Tube TV koji uz pretplatu streama tradicionalne televizijske kanale u SAD-u.

Tehnološke tvrtke imaju spreman golem novac za investicije i to na tržištu koje će samo rasti u idućih deset godina. Vjerojatnost je da se neće uspjeti isprofilirati baš sve, već će preživjeti dvije ili tri najjače – što nadolazeći period čini od iznimne važnosti jer će se tržišno pozicionirati.

Istraživanje agencije ThinkNow iz ožujka 2017. pokazalo je da u SAD-u, odakle se šire globalni trendovi, odrasli u kućanstvu gledaju gotovo jednako televiziju uživo koliko i Netflix koji je na proljeće imao osam od deset najpopularnijih serija i emisija sa streaming servisa.

Netflix na čelu s Reed Hastingsom je unatrag nekoliko godina shvatio da neće moći opstati isključivo kao videoteka koja je prvo DVD-ove dostavljala u sandučić, a onda sadržaj digitalizirala, već će morati kreirati originalni, vlastiti sadržaj i rasti zajedno s njim. To se pokazao kao pun pogodak počevši s House of Cards s Kevinom Spaceyjem  pa je populariziran termin binge watching i Netflifx je uspio u namjeri da revolucionalizira način na koji konzumiramo sadržaj s televizije.


          Video streaming industrija mogla bi vrijediti oko 70 milijardi dolara do 2021. prema istraživanju agencije Reasearch and Market. Digitalni servisi su uz pojačane prihode i kapital namijenjen za investiranje, uspjeli od televizijskih kuća i filmskih studija preuzeti velik broj talentiranih glumaca, scenarista i autora kojima nude široku kreativnu slobodu i visoke budgete pa je zadnjih nekoliko godina najkvalitetniji i najoriginalniji sadržaj mjesto pronašao upravo na digitalnim platformama.

Moćni Amazon kroz Amazon Studios na čelu s Roy Priceom,  koji uz produkciju serija ulaže i u prava na filmove poput Manchester by the Sea, planira udvostručiti investicije u proizvodnju video sadržaja i ne traži niti očekuje brzi povrat investicije već širi spektar usluga za svoj Amazon Prime te može igrati na duge staze. Nedavno su u svoje redove regrutirali i autora The Walking Deada, Roberta Kirkmana.

Djeca između pete i 15 godine života više vremena provode streamajući video sadržaj nego gledajući klasični televizijski program za djecu. Gotovo 15% originalnog sadržaja Netflixa jest program namijenjen mlađima, a investicije u taj segment radi i Amazon te je za očekivati da bi od 2019. Disney sa svojim širokim portfoliom sadržaja za djecu i mlade, mogao preuzeti primat u ovom sektoru.

Sport je još uvijek najjača utvrda tradicionalnih televizijskih kanala i kuća. Sadržaj uživo redovito je najgledaniji jer mu je taj aspekt događanja u realnom vremenu ključan i ne funkcionira na on demand principu. Neovisno o tome, igrači poput Facebooka i Amazona već imaju prste u tome da se i sportski sadržaj pojavljuje na njihovim platformama, a nedavno je i povjerenik NBA lige, Adam Silver, izjavio kako bi volio da televizijski prijenosi dožive modernizaciju i idu u smjeru gaming platforme Twitch.

Promjene u navikama gledatelja redovito prate i promjene u industriji oglašavanja gdje su Facebook i Google nedodirljivi. Ovaj potonji tvrdi da preko 1,5 milijardi ljudi dnevno gleda sat ili više video sadržaja preko njegove perjanice You Tubea, Popularni “drugi ekran” gledateljima pažnju za vrijeme tv sadržaja i tv reklama okreće prema mobitelima i tabletima pa je za očekivati i da će se industrija marketinga okrenuti prema drugačijem obliku oglašavanja, što će dovesti do dodatnog pada prihoda od reklama za tradicionalne televizijske kuće.


          Gledanje kroz prozor i razmišljanje, zamijenili smo buljenjem u ekrane i potrebom za konstantnim feedbackom, pokazuju studije.

Nije neobično da televizijska industrija doživljava ovako golemu transformaciju u vremenu kada nova tehnologija u potpunosti mijenja naše navike i očekivanja. Televizijske serije postale su danas ono što su nekad bili romani. Prije petnaestak godina sadržaj na internetu krenuo je zamjenjivati sadržaj u knjigama i znanje sada upijamo kroz druge medije. Danas manje sadržaja upijamo čitanjem, više gledanjem i industrija koja to prati uspijeva se prilagoditi novim navikama i preuzimati primat.

Netflix će u 2018. izbaciti 80 novih, originalnih filmova što je rast od gotovo 60% i investitori su spremi stati iza kompanije koja toliko ulaže u razvoj i inovacije. U prijevodu, Netflix više vrijedi što više troši.

Kroz idućih nekoliko godina će se iskristalizirati ovo tržište koje pokazuje golem potencijal. Najveću korist u ovom trenutku imaju korisnici koji dobivaju fantastičan sadržaj za relativno mali novac te širok izbor opcija i luksuz kontroliranja sadržaja koji konzumiraju i vremena kada ga konzumiraju.

Spajanjem Disneyja i Foxa u potpunosti bi se promijenio medijski pejsaž koji bi imao dalekometne posljedice i ostavio utisak  i izvan SAD-a te na kompletan medijski prostor. Činjenica da je do ovakvog okrupnjivanja stiglo dijelom i zbog situacije na tržištu kreiranja i distribucije video sadržaja, dosta govori o tome koliko važnu ulogu će ovaj segment imati u industriji zabave i medija općenito.

 


6 odgovora

 1. Donesena je ključna presuda za budućnost medija. Analiziramo odluku kojem je dozvoljeno spajanje AT&T-a i Time Warnera

  […] AT&T i Time Warner su ovo spajanje najavili još krajem 2016. i ono je odmah izazvalo bučne reakcije te potvrdilo smjer okrupnjavanja i pripajanja velikih medijskih i telekomunikacijskih igrača. Podsjetimo, Disney je u postupku preuzimanja Twenty-First Century Foxa koji posao pokušava blokirat…. […]

  Sviđa mi se

 2. Zašto moćni Discovery gasi hrvatsku inačicu Eurosporta?

  […] Disney i Netflix predvode rat za primat nad video sadržajem […]

  Sviđa mi se

 3. Budućnost kina?

  […] Novi ulagači poput Netflixa i Amazona (koji puno više ulaže u kino distribuciju) žele preuzeti primat na načinom na koji film dolazi do gledatelja i kako se u konačnici konzumira. Netflix je i dalje radikalno protiv kino premijera i omogućuje publici da u udobnosti vlastitog doma i kada ona to želi, ima na jedan klik dostupan film. Netflix će u 2018. izbaciti 80 novih, originalnih filmova što je rast od gotovo 60%. […]

  Sviđa mi se

 4. Bodied: Zašto smo uzbuđeni oko battle rap filma kojeg je producirao Eminem i režirao Joseph Kahn

  […] odlučiti You Tube i hoće li ona biti bliža Netflixovoj strategiji puštanja filmova ili onoj “kinematografskoj” koju preferira Amazon […]

  Sviđa mi se

 5. Objavljena prva reklama uoči Super Bowla. Bradyjev dokumentarac Tom vs Time

  […] “na zahtjev” te je dio nastojanja društvene mreže Facebook da se uključi u rastuće tržište razvoja i distribucije video sadržaja putem internetskih platformi i prioritet stavi na video sadržaj u odnosu klasične […]

  Sviđa mi se

 6. Vlasništvo Nove TV: Direktor KKR-a za Večernji list potvrdio kupnju, prodat će Totalnu TV

  […] posebno osvrnuo na dinamične promjene u načinu proizvodnje i distribucije sadržaja, o čemu je nedavno pisalo i Zadnje Polje i gdje je došlo do svojevrsne smjene generacije s ulaskom Netflixa i Amazona na tržište koje im […]

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: