Hrvatsko rap podzemlje pulsira žestoko. Pokidali Klin, Shizo i Tvrdokor

Tri albuma u mjesec dana dokazuju da je hip hop u hrvatskoj živ i zdrav

Kali na “Okupaciji” usmjerava: Kažu rep je posto sranje, sjeban ishod, Govna plutaju na površini, probaj zagrebat ispod.

Hrvatski hip hop zaista pulsira žestoko u podzemlju glazbene industrije, daleko od CMC televizije i potpore izdavačkih kuća, bez prisutnosti razvikanih glazbenih kritičara i producenata, bez sudjelovanja u marketinškim kampanjama i promo-spotovima. Umjesto toga je to kreativno bogat, raznovrstan i neopterećen pravac koji živi životom istinske subkulturne zajednice i prirodnim putem bilježi rast i širi svijest publike.

U praktički mjesec dana izbačena su tri odlična hip hop projekta koja su potvrdila da je rap scena u Hrvatskoj itekako produktivna, iako prolazi debelo ispod radara. Zadnje Polje osvrnulo se na albume kojima je zaključena odlična 2017.

Shizo – Fusnote

Kultna zagrebačka grupa sastavljena od Scriptora, Valara i Nod Funka uz producenta Masnog Taksistu, objavla je album “Fusnote”. NJihovi dosadašnji projekti su: Čokoladica EP (2008.), The Remixes (2011.).

Od kada je izbačena, pjesma “Osnove” je na konstantnom replayju. Scriptor je kroz još jedan projekt dokazao da je vjerojatno i najvještiji MC u hrvatskoj povijesti i čovjek koji hrvatski jezik koristi kao oruđe za kreiranje abnormalno kvalitetnih kolaža. S to the C je tip umjetnika čiji će se radovi analizirati daleko iza našeg vremena. Prate ga fantastično Valar i Nod Funk uz briljatno odrađenu produkciju Taksiste čije jazzoidne podloge kreiraju predivnu atmosferu kroz cijeli album.

Uvodni “Marš” odmah upozorava: “…ovo je gerila pogana, na pošti u Berlinu te dočeka bombama prepad u stilu Bobana”. Trojac se izmjenjuje u kratkim versovima koji su odlično sjeli na matricu i Nod Funk objašnjava “…može malo duži telegram? Pišemo fus-notu za malodušni velegrad“.

Zagreb je itekako prisutan motiv kroz pjesme, osobito Devedesete i Babilon, momci se u nekoliko navrata mudro dodiruju društvene tematike i taj sociološki aspekt podiže album i daje mu na važnosti, bez da se dobiva osjećaj da se propovijeda i bez da imalo pati kvaliteta versova. Gostovanja Kalija i Riđi Riđa (ubio refren u Narkozi) su odlično uklopljena. Briljantan projekt.

Obavezno poslušati: Osnove, Stilske Vježbe III, Dok ste plesali, Narkoza….

….u biti svaka stvar je himna, ali ne morate ustat.

Klin –  S klin si, takav si

Kao i za Scriptora i kod Jantara je već u počecima bilo jasno da se radi o generacijski talentiranom reperu. Nakon što je ranije ove godine s Fundamentom izbacio odličnu “Uspavanku za smrt”, Jantar se udružio s Krakenom Klin te uz produkciju standardno dobrog Kolaka, izbačen je projekt “S klin si, takav si”.

Album je pravo osvježenje za Jantarov zvuk koji je i dalje sirov kao da svaki dan doma s kosturom betla, a Kraken je oduševio kvalitetom versova.  Gostovanja Kalija, Scriptora, Tibora i Geralta iz Rivije (UBIO na referenu Armiranog betona) unijeli su dodatnu svježinu na album koji je, očekivano, prepun briljantnih multija, punova i wordplayjeva. Repperica Stella je otela “Znam kak je”, baš kao i Sam Satan “Deveta vrata”.

Ne nedostaje horor rap motiva i morbidnih doskočica koje smo navikli očekivati od Jantara iza kojeg je možda i najbolja godina u karijeri.

Obavezno poslušati: Druga odaja, U paketu, Armirani beton

TVRDOKOR – TK 2

Tvrdokor se vratio i na zadnji dan 2017. objavio drugi album. Ekipu predvode Tibor, GIR i Žaegulj ZIM uz produkciju Flowa i gostovanja grupe ONIGoce RIP, Žugija i Shin Tua.

Produkcija i zvuk Tvrdokora su i dalje specifični te raznoliki stilovi MC-jeva uz ubačene sampleove davaju projektu iznimno dobru vibraciju. Gostovanje Scriptora, Jantara i Kalija (ONI) na Hladnoj Zimi stvorilo je epsku kolaboraciju dugačku preko sedam minuta dok na KAOS (Rmx) Goca Rip i društvo unose trap elemente.

Obavezno poslušati: Visoko, Hladna Zima, Bijeli Bagrem


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: