Tko je autor knjige čiji su sočni tračevi kreirali politički skandal?

Knijga Fire And Fury podigla je dodatnu medijsku prašinu oko administracije Donalda Trumpa

“Fire and Fury: Inside The Trump Whitehouse” je knjige kakva se i očekivala za vrijeme administracije aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Knjiga novinara Michaela Wolffa je tema broj jedan u američkim medijima te je zbog iznimnog interesa datum izdavanja pomaknut sa četiri dana, s 9. siječnja na 5. siječanj, a većina knjižara, uključujući i Amazon, potvrdila je da je izdanje rasprodano te da će neki od kupaca svoje narudžbe čekati tjednima.

Detalji koji su procurili iz knjige su šokantni i sramotni za aktualnog predsjednika te su rezultirali i nastojanjima njegovih odvjetnika da se knjiga zabrani, što je posljedično i dovelo do ovolikog interesa javnosti.

Novinar Wolff, koji je imao neograničen pristup Bijeloj Kući tijekom cijele 2017., razgovarao je s ključnim dužnosnicima Trumpove adminitracije, uključujući i bivšeg savjetnika Stevea Bannona te odradio preko 200 intervjua u pripremi ove knjige. Detalji koji su pušteni uključuju neimenovane izvore koji opisuju kaos unutar administracije, nazivaju Donalda Trumpa iznimno pogrdnim nazivima, tvrde da ništa ne čita i ne sluša te da se ponaša kao malo dijete, nije psihički sposoban voditi najvažniju političku funkciju na svijetu, jede junk food i predmet je sprdnje vlastite obitelji. Najozbiljnije optužbe dolaze upravo od Bannona koji je sastanak Trumpa Jr. s Rusima nazvao – izdajničkim!

Bijela Kuća je navode iz knjige demantirala i podvela ih pod tabloidni trač, ali Wolff i njegov najnoviji uradak ne silaze s malih ekrana i društvenih mreža. Izdavačka kuća Henry Holt & Company kreirala je jaku marketinšku kampanju i Wolff je gostovao na svim važnijim talkshow slotovima te je tema gotovo svakog političkog panela.

Ako internet ne ubije novinarstvo – ubit će ga Wolff

64-godišnji Michael Wolff puno je poznatiji po pisanju o svijetu poznatih i slavnih te  o medijskoj industriji nego po političkom komentaru i istraživačkom novinarstvu. Wolff je između ostalog kroz karijeru pisao za GQ, Vanity Fair, Hollywood Reporter, New York Magazine, a njegove knjige i kolumne često nisu bile omiljene ni među kolegama. Wolff je to, primjerice, iskoristio pa je na pozadini jedne svoje knjige objavio pogrdne citate drugih novinara koji ga nazivaju provokatorom ili napominju da – ako internet ne ubije novinarstvo, ubit će ga Wolff.

Wolff će i sam priznati kako piše više na temelju osjećaja nego na temelju istraživanja.

Urednici Hollywood Reportera GQ-ja su stali u njegovu obranu pa čak i posvjedočili o točnosti određenih dijelova knjige. Dio medija očekuje da će Wolff morati otrpjeti popriličnu kritiku koja će pokušati diskreditirati njegov rad i profesionalni integritet. Wolff je dobio niz nagrada za svoje dosadašnje pisanje koje je prvenstveno pratilo medijsku kulturu te scenu u New Yorku, ali je 2003. izvještavao i iz Iraka. Kontroverze mu nisu nepoznate jer su se redovito vezivale i uz njegov prijašnji rad.

Ovom knjigom Wolff je uspio u potpunosti tabloidizirati Trumpovu administraciju sa sočnim tračevima i na trenutke neugodnim izjavama koje će puniti medijski prostor dok se ova knjiga ne raščlani do zadnjeg detalja. Poprilično je nevjerojatno da je, prema riječima samog Wolffa, on dobio neograničen pristup Bijeloj Kući i zauzvrat nisu traženai nikakvi ustupci. “Mnogima je sada žao što su sa mnom razgovarali“, izjavio je Wolff nakon najvažnijeg projekta u svojoj karijeri.

Sočni detalji curili su i ranije iz prethodnih administracija, ali nikada ovako rano u mandat. Odnos Trumpa i medija tako nastavlja fascinirati kreirajući medijsku dinamiku između sedme sile i visoke političke funkcije kakvu do sada nismo imali priliku vidjeti.

Wolff misli da njegova knjiga može privesti kraju Trumpov mandat, ali neovisno o tome uloga medija na današnju politiku veća je nego ikada.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: