Andy Reid je sinoć izbacio Kansas City Chiefse iz doigravanja

Ovakav poraz jedne momčadi koju vodi Andy Reid uopće ne treba čuditi.

I to nije bezobrazna već realna konstatacija. Pisali smo već kako u NFL-u trener igra vjerojatno važniju ulogu nego u bilo kojem drugom sportu. Trener može najviše utjecati na to koliko utakmica ste dobili, a koliko izgubili.

Andy Reid je sinoć izgubio još jednu utakmicu Kansas City Chiefsa.

59-godišnji Reid u doigravanju je sada na omjeru 11-13, što je solidan omjer za čovjeka koji je u ligi trener 19 godina. U regularnoj sezoni ima omjer od 60% pobjeda i Chiefsi su pod njegovim rukovodstvom bitno bolja momčad nego prije njegovog dolaska. Andy Reid ima jedno od najrazvijenijih trenerskih stabala u ligi s velikim brojem njegovih asistenata koji su preuzeli druge momčadi. I u Philadelphiji i u Kansas Cityju je uveo stabilnost i samo tri regularne sezone imao više poraza nego pobjeda.

Andy Reid je katastrofalan trener. Nemojte da zbog drugih, katastrofalnijih trenera, mislite da je Reid sposoban.

Sinoć su Kansas City Chiefsi vodili 21:3 protiv Tennessee Titansa koji su igrali kao momčad s 9-7 omjerom kojoj nije bilo mjesto u doigravanju. Reid je ostao bez najboljeg igrača Travisa Kelceja zbog potresa mozga i suđenje je odrađeno na amatersko niskim razinama s nekoliko odluka na štetu Chiefsa. Sve su to bili valjane isprike za Reida što je njegova talentirana momčad drugu sezonu za redom završila u prvom krugu doigravanja, što im se dogodilo i 2013.

Zadnje Polje je već u tekstu o power rankingu dodavača konstatiralo kako Chiefsi neće daleko jer ih vodi Andy Reid.

Titansi su pobijedili 22:21 unatoč dvjema izgubljenim loptama, naspram nijedne igrača Kansas Cityja, pobijedili su iako su u zadnju četvrtinu gostujuće utakmice ušli s rezultatom 10:21. Chiefsi su konvertirali svega četiri od 11 trećih pokušaja. Chiefsi su u drugom poluvremenu ispucavali – promašili field goal – ispucavali – izgubili posjed nakon neuspješne konverzije četvrtog pokušaja.

Momčad Andyja Reida nije zabila ni jedan poen u drugom poluvremenu. Proveli su tek 11 minuta s posjedom lopte, nisu iskoristili muffed punt Titansa te su probijali svega pet puta u trenutku kada su kontrolirali rezultat i imali vrijeme na svojoj strani.

Suci nisu razlog zašto su Chiefsi izgubili. Razlog je njihov trener koji ne zna upravljati utakmicom, nema osjećaj za utakmicu i ne zna kako će svoje igrače naučiti da razumiju situaciju na terenu – jer često ni sam nje nije svjestan. Reid je prokockao 18 poena prednosti protiv osrednje NFL momčadi.

Marcus Mariota se probijao osam puta za 46 yardi protiv obrane Chiefsa. Treneri Kansas Cityja nisu napravili ništa kako bi ga ograničili u kretanju van pocketa iako je cijelu sezonu očito da je to Mariotin go to potez kada ne zna što će i kada nema strpljenja prijeći pogledom preko svakog svog hvatača.

Chiefsi su izgubili od dodavača koji je u trećoj četvrtini bacio loptu ravno u ruke protivničkom igraču kojem se lopta, srećom po Mariotu, odbila natrag Marioti u ruke pa je tehnički Mariota sebi dodao za polaganje i to je sad, kao, hit na internetu. Mariota je nakon tog užasnog poteza rekao da je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, umjesto da se pokrije ušima.

Sjećamo se svih onih godina u Philadelphiji kada su Eaglesi imali kvalitetne momčadi, ali im je nedostajao trener za najviše dosege. Posljednje dvije sezone Reid je u potpunosti izgubio kontrolu nad momčadi, nakon čega je prešao u Kansas City i dobio još veće ovlasti.

Reid je sinoć Kareemu Huntu, prvom probijaču lige, dao loptu samo 11 puta.

https://twitter.com/barstoolsports/status/949798909051883520

Trener koji očekuje od svoje momčadi pobjedu ili nekoliko pobjeda u NFL doigravanjima, ne može sebi dozvoliti da ozljeda jednog, pa čak i kada je to najbolji igrač, znači i potpuni raspad sistema. Barem u NFL-u – kvalitetan trener može nadoknaditi gubitak kvalitetnog igrača.

Andy Reid jest kvalitetan trener, ali nije trener pobjednik. Dojam je da je njegov QB Alex Smith sinoć ostavljen sam na otoku, bez bilo kakve pomoći ili savjeta od strane Reida ili koordinatora napada. Na jesen, šanse su velike da Smitha, koji je odradio najbolju sezonu u karijeri, zamijeni mladi i jeftini Patrick Mahomes II.

Navijači Chiefsa napokon osjećaju ono što su godinama osjećali navijači Philadelphia Eaglesa – kao je izgubiti ono što se ne bi smjelo izgubiti. U NFL-u utakmicu aktivno igraju i treneri i njihove odluke direktno utječu na konačan ishod.

Nemojmo ovdje zanemariti činjenicu da su igrači Kansas Cityja sinoć odlično ušli u utakmicu, pokazali da su bolja momčad od Titansa i u potpunosti ih nadigrali.

A onda je Andy Reid trebao završiti posao.