Rap Skillz zakucavanjem završilo najuspješniju sezonu. Randominacija ili Karizmatik?

Rap Skillz – balkanski battle rap projekt koji je od malog You Tube kanala prerastao u najsnažniji regionalni rap događaj, zaokružio je najuspješniju sezonu u svojoj povijesti i to finalnim obračunom u Beogradu između dvostrukog prvaka Randoma iz Podgorice i izazivača Karizmatika iz Vukovara.

Ako ne želite spoilere obavezno pogledajte video (koji spoiler sadrži u uvodnoj montaži) pa nastavite čitati….

Kad si spreman ‘lega!

Može? Odlično. Prvo, tko bi pomislio da će nesigurni “štreberko” Karizmatik doći na razinu izazivača pojasa protiv živuće podgoričke legende? U biti, Karizmatik je puncheve imao odmah u startu, pojavom je odmah odskakao od konkurencije, ali je morao raditi na izvedbi. Momenat kada smo primijetili da je Karizmatik potencijal za sam vrh lige je još treća runda protiv Sultana u Donjem Miholjcu nakon čega je Karizmatik konstantno dizao formu i kvalitetu nastupa i materijala. Ima dovoljno kompleksne sheme, britke puncheve i odličan osjećaj za publiku. U Zagrebu je preživio krvoproliće s Jurasickom.

Taj battle kao i onaj godinu ranije protiv MC-ja Stoposto su ga i najbolje pripremili za Randoma, do mjere do koje vas bilo što uopće može pripremiti za Randoma koji i nakon veteranskog staža u Rap Skillz ligi nastavlja uvoditi nove trendove i pomicati granice viđenog i izvedenog.

Karizmatk dokazao da mu je mjesto u finalu

Stefan Dimnjačar je odmah u startu krenuo direktno, nazvavši Randoma veprom kako bi namjestio odličan ne-rast punch (mužjak svinje i aluzija na Randomovu visinu), nazvavši ga Erdoganom i biberčem te je uz to napao njegovu naviku da za vrijeme dvoboja pije vodu (“smiješno je što budeš žedan u trenutku kad si s vodom do grla“).

Randomu nije do zajebancije: “I sad mi napadaš titulu, pička ti materina. Prije ovog si nastupa po ciganskim šatorima” te fantastičnom CD shemom referirajući se na Karizmatikov meč sa Stoposto (“pakuješ cd u pakšu….jel’ to bilo neophodno. I zato bi te gazio ali su me učili – ne u govno”)Random je najsvestraniji borac lige jer idealno barata sa svim battle rap tehnikama i zna s publikom pa je i u Beogradu odmah nakon te sheme izašao s jednostavnom, ali iznimno dobrom promjenom ritma kroz hay-maker: “Karizmatik – moga kurca ratnik” na što je publika u BG-u odmah reagirala.

Random do detalja promišlja svoje linije što smo vidjeli i ovdje kada se odmah na riječ ratnik nadovezao s borilačkim referencama (Oruku Saki) – povezao ih natrag na ratovanje – vratio se na Karizmatika komentirajući kako zbog akni u pubertetu pun rupa na licu i onda fantastično finiširao – “pa od tol’ko rupa sad si kao vodotoranj Vukovarski“.

Karizmatik je dokazao svoje mjesto u Finalu odmah na početku druge runde s briljantnim rebuttalom Blago Zadro – Ratko Mladić shemom koju je odlično uklopio, vratio publiku i da bi ubo sa: “Ja sam joker pola-pola na koji i dalje nemaš odgovor“, aludirajući na svoje dvostruko državljanstvo. Karizmatik je konstantan tijekom cijele druge runde od čijih linija osobito treba naglasiti punch s crnogorskom virđinom i naturalistički opis Randoma koji se utapa u puknutom žulju.

Lucija, di si – nova epizoda Black Mirrora?

I Random zna vratiti pa na početku druge runde odmah uzvraća Karizmatiku koji je spomenuo kako pranjem zubi skida komadiće Randoma jer ga je pojeo za večeru – “Komadići Randoma za zube on misli da time ruši, drago mi je da održavaš higijenu nakon što mi pušiš“, odgovara Random uz odličnu reakciju publike. Ipak, Random je pokrenuo još jednu narodnu doskočicu s “Lucija, di si!” shemom kojom je prozvao Karizmatikovu bolju polovicu. Crnogorski talent je mogao to odvesti u standardne vode, ali je umjesto toga ponovno iznenadio i “Lucija, di si!” koncept složio kao neku Black Mirror priču i kreirao aplikaciju za slabovidne koja ti pomaže u svakodnevnom životu.

Karizmatik je i treću rundu odradio na iznimno visokoj razini koja bi mu u pravilu bila dovoljna za pobjedu uključujući odličnu parodiju “u ovom repu ja sam tenk, ti đip-si”, ali protiv Randoma za sada nijedan kandidat očito nema pravo rješenje van Tuzle.

Rap Skillz prvak je battle završio s telekom shemom, Stephen King IT shemom, podsjetio nas na skandal sa srpskim čokoladicama te uveo nekoliko rekvizita i to plakat sa slikom Karizmatika kojem je dodao i treći prst te zakucavši na plastični koš iznad protivnika čime ga je stavio na poster – koji je najavljivao od prve runde.

Random je uveo korištenje rekvizita u možda i najvećem opsegu do sada, praksa koja nije nepoznata u stranim ligama, ali što može biti rizik kod dijela publike. “Koliko voliš bajtat Amere stići će Vedranu i Tozi kazna i morat će zatvorit kanal zbog copyrighta”, još je rundu ranije repao Karizmatik.

Nadamo se da neće jer je Rap Skillz ekipa izgradila fantastičan projekt oko kojeg su se okupili gotovo svi regionalni rep krugovi i koja predivno promovira kulturu hip hopa, vještinu intelektualnog nadmetanja. Izgrađen je bogat ekosustav koji je sada dovoljno razvijen da pršti s nizom meta puncheva koje će skužiti samo najtvrđi fanovi.

A fanova ima. Rap Skillz je s ulice ušao u klubove, pronašao sponzore i pojačao kvalitetu produkcije. Uspio je promovirati cijeli niz talentiranih MC-ja i svijetu predstaviti Marka Lubardu Randoma koji je ušao u legendu i lektiru hip hop kulture na ovim prostorima.

Napomena: Članak je naknadno izmijenjen kako bi se ispravila pogreška u prezimenu natjecatelja.