Britanski “The Guardian” je prešao na tabloidni format i ima novi dizajn

Ni The Guardian više nije uspio odoljeti prelasku na novi format

Dnevna novina “The Guardian” prešla je na novi tiskarski format te redizajnirala svoje tiskano i digitalno izdanje s ciljem osiguravanja daljnjih ušteda i osvježavanja vizualnog identiteta.

Novine koje izlaze od 1821. su se nakon gotovo dva stoljeća odolijevanja kompaktnom tabloidnom formatu odlučile za taj korak kako bi sačuvale nekoliko milijuna funti koje planiraju investirati u tvrtku koja je u postupku financijske konsolidacije od 2015.

“Bit ću iskrena, glavni razlog ove promjene je znatna ušteda novaca prilikom tiskanja. U potrazi smo za novim poslovnim modelom i mislimo da idemo u pravom smjeru.”

Katharine Viner, glavna urednica The Guardiana

Podsjećamo, ove engleske novine su preko jednog stoljeća izlazile u velikom broadsheet izdanju da bi 2005. prešle na tzv. berliner format, također radi ušteda i pokušaja pronalaska kompromisa između velikog formata i onog tabloidnog koji se vezuje uz drugačiji oblik novinarstva.

Izmijenjena je i naslovna stranica tiskanog izdanja iz koje je izbačeno prepoznatljivo plavo zaglavlje, dominira tamni naziv novina i uveden je novi font “Guardian Headline”  posebno dizajniran za ove novine, a bitne izmjene su doživjeli i sami odjeljci odnosno rubrike unutar novina.

Digitalno izdanje The Guardiana koje je ostalo u potpunosti besplatno za čitatelje uz neizbježno “žicanje” na dnu članaka, također je doživjelo izmjene i uskladilo se s tiskanim izdanjem, izmijenilo koncept rubrika i uvelo puno više boja.

Ovaj britanski list koji je blizak lijevoj političkoj opciji i koji se priklonio ostanku u Europskoj Uniji, proživljava bitne izmjene u sklopu kojih je planirano otpuštanje preko 300 zaposlenika te je cilj izdavača Guardian Media Grupe koju vodi izvršni direktor David Pemsel, poslovnu 2019. odraditi bez operativnih gubitaka.

Tabloidni format im omogućava da novine budu tiskane u većem broju tiskara koje su opremljene za ovakav format koji je postao dominantan u svijetu tiska. Urednica Viner je obrazložila i kako su prilikom razmišljanja o formatu ima li u vidu i želju čitatelja da tiskana izdanja mogu lakše sačuvati i uokviriti – mogućnost koju nemaju za digitalna izdanja.

Odluka The Guardiana, koju su izdavač i uredništvo donijeli prije pola godine, najnoviji je pokazatelj lošeg stanja tiskarskog novinarstva čak i nakon 2017. godine koja je bila relativno pozitivna za novinarstvo. Naklade su i dalje u padu, neke novine su zatvorile vrata dok je primjerice The Independent prešao isključivo na digitalno izdanje.

guardian tedisign

 


2 odgovora

  1. Gušenjem do istrebljenja ili kako je NY Daily News ostao bez pola redakcije

    […] Ovakav rasplet je iznimno zabrinjavajuć za budućnost tiskanih medija. Na Zadnjem Polju smo u nekoliko navrata pisali o nizu redakcija diljem svijeta čiji su izdavači prisiljeni na ozbiljne strukturalne promjene. Još 2016. je britanski The Independent objavio svoje posljednje tiskano izdanje, baš kao i glazbeni časopis NME u ožujku ove godine, dok je The Guardian zbog ušteda prešao na manji format. […]

    Sviđa mi se

  2. Što se krije iza gašenja tiskanog izdanja kultnog glazbenog magazina NME

    […] Povezano: Britanski “The Guardian” je prešao na tabloidni format i ima novi dizajn […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: