Britanski “The Guardian” je prešao na tabloidni format i ima novi dizajn

Dnevna novina “The Guardian” prešla je na novi tiskarski format te redizajnirala svoje tiskano i digitalno izdanje s ciljem osiguravanja daljnjih ušteda i osvježavanja vizualnog identiteta.

Novine koje izlaze od 1821. su se nakon gotovo dva stoljeća odolijevanja kompaktnom tabloidnom formatu odlučile za taj korak kako bi sačuvale nekoliko milijuna funti koje planiraju investirati u tvrtku koja je u postupku financijske konsolidacije od 2015.

“Bit ću iskrena, glavni razlog ove promjene je znatna ušteda novaca prilikom tiskanja. U potrazi smo za novim poslovnim modelom i mislimo da idemo u pravom smjeru.”

Katharine Viner, glavna urednica The Guardiana

Podsjećamo, ove engleske novine su preko jednog stoljeća izlazile u velikom broadsheet izdanju da bi 2005. prešle na tzv. berliner format, također radi ušteda i pokušaja pronalaska kompromisa između velikog formata i onog tabloidnog koji se vezuje uz drugačiji oblik novinarstva.

Izmijenjena je i naslovna stranica tiskanog izdanja iz koje je izbačeno prepoznatljivo plavo zaglavlje, dominira tamni naziv novina i uveden je novi font “Guardian Headline”  posebno dizajniran za ove novine, a bitne izmjene su doživjeli i sami odjeljci odnosno rubrike unutar novina.

Digitalno izdanje The Guardiana koje je ostalo u potpunosti besplatno za čitatelje uz neizbježno “žicanje” na dnu članaka, također je doživjelo izmjene i uskladilo se s tiskanim izdanjem, izmijenilo koncept rubrika i uvelo puno više boja.

https://twitter.com/C_C_Gill/status/952833204402184192

Ovaj britanski list koji je blizak lijevoj političkoj opciji i koji se priklonio ostanku u Europskoj Uniji, proživljava bitne izmjene u sklopu kojih je planirano otpuštanje preko 300 zaposlenika te je cilj izdavača Guardian Media Grupe koju vodi izvršni direktor David Pemsel, poslovnu 2019. odraditi bez operativnih gubitaka.

Tabloidni format im omogućava da novine budu tiskane u većem broju tiskara koje su opremljene za ovakav format koji je postao dominantan u svijetu tiska. Urednica Viner je obrazložila i kako su prilikom razmišljanja o formatu ima li u vidu i želju čitatelja da tiskana izdanja mogu lakše sačuvati i uokviriti – mogućnost koju nemaju za digitalna izdanja.

Odluka The Guardiana, koju su izdavač i uredništvo donijeli prije pola godine, najnoviji je pokazatelj lošeg stanja tiskarskog novinarstva čak i nakon 2017. godine koja je bila relativno pozitivna za novinarstvo. Naklade su i dalje u padu, neke novine su zatvorile vrata dok je primjerice The Independent prešao isključivo na digitalno izdanje.

guardian tedisign