Jedan od najvećih košarkaša svih vremena je svoju igračku mirovinu krajem 2015. odlučio najaviti putem pjesme koju je napisao, objavio i posvetio košarci.

Kobe Bryant je tada kroz kratku poeziju izrazio svoju zahvalnost i povezanost s košarkaškom igrom koja traje od dječačkih dana i koja će ga pratiti do kraja života.

2017. je na temelju te pjesme Kobe Bryant u suradnji s poznatim animatorom Glenom Keanom i glazbenikom Johnom Williamsom složio kratki petominutni animirani film koji je privukao pažnju javnosti i Akademije te je uvršten u nominaciju za najbolji kratki animirani film na predstojećim Oskarima.

Glen Keane, 64-godišnji animator koji je najpoznatiji po radu na Disneyjevim animiranim filmovima poput “Male Sirene”, “Tarzana”, “Ljepotica i Zvijer”, priznaje da o košarci ne zna ništa i sve što zna o toj igri, naučio je od Bryanta koji mu se obratio sa željom da upravo on animira kratki film s njegovom pričom.

Keane je pogledao gomilu Bryantovih utakmica kako bi “skinuo” njegove kretnje te je kroz razgovor s peterostrukim NBA prvakom secirao svaki njegov potez kako bi animacije bile što realističnije. Bryant mu je pomagao objašnjavajući o čemu je razmišljao u pojedinoj situaciji. Keane je čak slikavao Bryantove kapljice znoja, a tijekom animacije u pozadini se vide i kratki bljesak mobitela i fotoaparata kojim su željeli naglasiti utjecaj slave na Bryanta.

Film je debitirao na Tribeca filmskom festivalu, prethodno je osvojio nagrade na festivalima animiranog filma, a prikazan je i u Staples Centru za vrijeme umirovljenja Bryantovih dresa s brojem 8 i 24.

“Svi detalji u filmu su došli od Bryanta. Primjerice, kako su postavljene stolice na košarkaškom terenu, jedino što mi je nacrtao bile su upravo te stolice. Želio je da posteri na zidu njegove dječje sobe budu isti oni koji su zaista i bili tamo. Jednako tako i s video kazetama koje mu je djed poslao dok je bio u Italiji.”

— Glen Keane

Bryantu se svidjela ideja da animacija bude ručna i želio je izbjeći korištenje napredne tehnologije.

Film isprepliće scene mladog Kobea koji očeve čarape pretvara u košarkaške lopte (što je Bryant demonstrirao Keanu kako bi ovaj to mogao animirati) te profesionalca Bryanta na NBA terenima.

Zakucavanje koje je animirano u filmu je ono iz 2013. protiv Brooklyn Netsa kada je Bryant već bio na zalasku karijere i želio kritičarima dokazati da je još uvijek onaj stari. “U filmu je to prikazano poetično i lijepoali ja sam bio u mračnom-Muse stanju uma.”

Kroz cijelu priču nas vodi Bryantov glas koji recitira svoju pjesmu te dramatična glazbena podloga već proslavljenog Johna Williamsa kojem se Bryant također obratio da sudjeluje u projektu. Williams je jedan od najcjenjenijih američkih filmskih glazbenika čiju glazbu slušamo u Star Wars sagi, Schindlerovoj listiE.T-u, Guslač na krovu za koje je već osvajao nagrade filmske Akademije.

“Te stvari su jako slične. Disciplina je drugačija, ali pažnja oko detalja je jednaka. Slično je graditi košarkašku momčad i razvijati posao. Cilj je u tome da jedni iz drugih izvlačimo ono najbolje. Različitosti i drugačiji pristupi su u biti izazov koji nam pomaže da razmišljamo više o vlastitim stajalištima.”

— Kobe Bryant o ulasku u poslovni svijet

Bryant, koji je dugo vremena izražavao entuzijazam prema kreativnom stvaralaštvu i tvrdi da je već u 21. godini života krenuo planirati život poslije igračke mirovine, pokrenuo je nakon karijere ulagački fond preko kojeg planira ulagati u tehnologiju, medije i big data, a paralelno s tim djeluje i kompanija Kobe Inc. preko koje je rađen i ovaj kratki film.

Poznato je kako je Kobe Inc pustio u prodaju majice s natpisom “Mamba Out“, svega nekoliko minuta nakon što je Kobe rekao te riječi u svojoj posljednjoj NBA utakmici u kojoj je zabio 60 poena, što pokazuje koliko je razrađena bila njegova ideja o planiranju mirovine.

2 komentara na “Kako je nastao “Dear Basketball” – animirani kratki film Kobeja Bryanta nominiran za Oscara”

  1. […] Pročitajte na Zadnjem Polju: Kako je nastao film Kobea Bryanta nominiran za Oscara […]

    Sviđa mi se

  2. […] koji je 2015. režirao dokumentarac o Kobeju Bryantu (“Kobe Bryant’s Muse”), želio je preispitati kako jedan 40-godišnjak uspijeva […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Trending