U susret Super Bowlu LII: Može li NFL preživjeti gomilajuće probleme?

NFL-u pada popularnost i gledanost. Hoće li preživjeti aktualne potrese?

National Football League je najbogatija profesionalna liga na svijetu.

Godišnje zarađuje 13 milijardi dolara, u razdoblju od 2014. do 2022. NFL će zarađivati prosječno 4.4 milijardi dolara godišnje samo od televizijskih prava. 30 reklamnih sekundi na nadolazećem Super Bowlu koštat će oglašivače oko pet milijuna dolara.

NFL je nedodirljiv kada je u pitanju interes i gledanost u SAD-u i bilježi veće prihode od bilo koje profesionalne sportske lige na svijetu – iako je football relevantan gotovo isključivo u SAD-u!

Interes za football raste u Europi i ostatku svijeta i postoji golem prostor za njegov rast i razvoj, NFL dosta ulaže u širenje tržišta na Stari kontinent i Daleki istok, ali trenutno ima goleme probleme na domaćem tržištu, sve lošiju reputaciju i nekoliko skandala zbog kojeg se legitimno možemo priupitati:

Je li NFL doživio svoj vrhunac i kreće li strmoglavi pad? Povjerenik Roger Goodell produžio je svoj ugovor kao prvi čovjek lige i morat će se hrvati s gomilom problema koji pritišću NFL.

Radije u glavu nego u koljeno

Jačanje svijesti o opasnostima učestalih udaraca u glavu i potresa mozga na nekoliko je fronti ugrozilo NFL i dovelo u pitanje način na koji se liga odnosi prema sadašnjim i bivšim igračima koji trpe dugotrajne posljedice.

Radije u glavu nego u koljeno” je još uvijek mentalitet mnogih igrača koji znaju da lakše mogu sakriti potres mozga nego potrgane ligamente u koljenu. Ipak, kada su bivši NFL igrači krenuli javno istupati o zdravstvenim problemima uzrokovanima ozljedama glave, problemu s depresijom te kada su neki počinili samoubojstvo za koje se ustanovilo da je posljedica bolesti mozga – diskurs u sportskoj javnosti se u potpunosti promijenio.

Kronična traumatska encefalopatija (CTE) koja uzrokuje atrofiju, gubitak neurona te tzv tau plakove danas je možda i najveća opasnost opstanku NFL-a. Brojna istraživanja, pojedinačne i kolektivne tužbe te mediji koji ne simpatiziraju football, potpuno opravdano naglašavaju opasnosti opetovanih ozljeda glave koje je NFL u prošlosti zataškavao ili odbijao detaljnije istraživati, iako su ih stručnjaci za neurološke bolesti godinama upozoravali na teške posljedice. Najnovije istraživanje na sveučilištu Boston pokazalo je da čak 87% doniranih organa bivših igrača footballa na različitim razinama ima tragove kronične traumatske encefalopatije.

Uzevši u obzir da karijera prosječnog NFL igrača traje u prosjeku manje od četiri sezone te da je nekoliko mladih igrača odlučilo otići u mirovinu zbog straha od ovakvih i sličnih bolesti, postavlja se pitanje je li football suviše okrutan sport za današnje civilizacijske standarde?

Sve više roditelja ne želi izlagati svoju djecu footballu u osnovnoj školi pa čak ni srednjoj školi. Umjesto footballa talentirani mladići treniraju neki drugi sport i stručnjaci pravilno strepe od toga da će bazen talenata postajati sve manji i NFL neće moći biti konkurencija drugim sportovima. S druge strane, na jugu SAD-a football je nedodirljiva kulturna baština s religijskim natruhama i ne postoje ozbiljnije naznake da će NFL izgubiti na atraktivnosti.

Problem s ozljedama glave je višesložan i o njemu se u ovom trenutku vode žestoke rasprave na dnevnoj bazi. NFL je krenuo ulagati više novaca na istraživanje bolesti, uveo pravila unutar igre koja štite igrače neusporedivo više nego u prošlosti i uveo protokol kod ozljede mozga koji im je zadao više glavobolja nego koristi. Dojam je da NFL radi premalo, prekasno i da reagira umjesto da prevenira te da se bavi kriznim komuniciranjem umjesto rješavanjem izvora problema.

Društveni aktivizam igrača je problem

NFL igrači nisu ni plaćeni niti imaju moć kakvu imaju NBA igrači. Razlika je golema i football je sport u kojem je talent puno lakše zamijeniti nego u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Colin Kaepernick je svojim prosvjedima za vrijeme intoniranja američke himne kompletno podijelio američku javnost, pokrenuo žestoke političke rasprave i ostao bez posla. Njegov prosvjed popratili su brojni drugi igrači NFL-a koji su željeli iskoristiti svoju platformu kako bi ukazali na određene društvene i rasne nejednakosti u društvu. U praksi se to odigralo na način da Afroamerikanci prosvjeduju protiv tretmana u društvu.

Trebamo li posebno naglašavati koliko je konzervativna NFL publika? Jako!

NFL je tradicionalno konzervativna liga koja je iznimno bliska s vojskom i kojom upravljaju većinom stariji, konzervativni vlasnici sa sličnim ideološkim i političkim pozicijama. Prosvjed za vrijeme himne je kod velikog dijela publike protumačen kao prosvjed protiv nacionalnog identiteta Amerikanaca i američke vojske. Otvorena su i pitanja o legitimnosti prosvjeda bogatih afroamerikanaca protiv lige koja im je pružila sve što imaju, ali i odnosu te lige prema njihovoj slobodi govora.


Super Bowl tjedan na Zadnjem Polju: Kako je izgrađena momčad Philadelphia Eaglesa


Još jedno višeslojno pitanje kojem bi se trebalo posebno posvetiti i koje je polariziralo javnost i otuđilo dio gledatelja.

Ovaj prosvjed dodatno se zakomplicirao kada su u igru ušli sindikalisti te se povuklo pitanje kolektivnog pregovaranja između vlasnika i igrača koje je otvorilo cijeli niz dodatnih pitanja o pravima igrača, uključujući i zataškavanje potresa mozga i kompenzaciju umirovljenih igrača.

Konzervativne udruge su javno pozvale na bojkot NFL-a, a nekoliko oglašivača je izrazilo bojazan da su ovi prosvjedi velik razlog padu gledanosti NFL-a.

Gledanost i popularnost padaju

Prema istraživanju Gallupa, NFL je od 2012. do 2017. izgubio 10% na popularnosti. Gledanost je prošle godine pala za 12% što se tada prikazivalo kao rezultat žestoke predsjedničke kampanje da bi ove godine gledanost nastavila padati i to za dodatnih 9%!

Kao primarni razlog naglašava se prosvjed igrača koji dio gledatelja smatra uvredljivim i bojkotira NFL. Problemi su ipak puno dublji što je, u biti, još veći problem za NFL.

Problem je strukturalan, a trend je možda i jednosmjeran.

Mlađe generacije football smatraju sporim i okrutnim, osobito u odnosu na NBA. Utakmice traju tri sata s gomilom prekida, dok milenijska generacija s mobitelom u ruci očekuje brzi rasplet i vrlo lako pozornost prebacuje s jedne aktivnosti na drugu. NBA igrače ima u prvom planu, u NFL-u su skriveni iza kacige ili nedostupni zbog ozljede.


Super Bowl tjedan na Zadnjem Polju: Tom Brady protiv Vremena


NFL je još uvijek najgledaniji program na televiziji. Bez konkurencije. 37 od 50 najgledanijih tv emisija je NFL. Liga ispravno poentira argumentom da gledanost televizije u globalu pada i da se NFL još uvijek gleda, ali preko drugih uređaja za koje još uvijek nije pronađen način na koji se gledanost može mjeriti i valorizirati. Štoviše, program uživo je još bitniji oglašivačima nakon razvitka televizije na zahtjev.

NFL-u je sada ključno pitanje može li nagovoriti mlađu generaciju da gleda football.

Mlađa generacija gledatelja u pravilu više ne gleda cijele utakmice već ili sam rasplet i završnicu ili najzanimljivije isječke na internetu pa čak i pojedinačne, izolirane akcije koje su postale viralne. Pitanje je što sportske lige uopće mogu napraviti kako bi promijenile trendove u načinu konzumiranja sporta putem medija.

NFL sada ima dvije momčadi na najvećem tržištu Los Angelesa te Oakland Raidersi kroz dvije godine sele u Las Vegas. Televizije paničare zbog pada gledanosti i dojam je da će idući ugovor s pravima na distribuciju sadržaja biti ili znatno manji ili će se preseliti na digitalne platforme jer će Facebook, Amazon, Google moći platiti cijenu koju traži NFL. U tom slučaju će liga i distributeri morati pronaći način kako zadovoljiti oglašivače i dokazati im da se njihov proizvod konzumira te kako se mogu kvalitetno oglašavati.

NFL-u tako prijete ozbiljni rizici gubitka razvojnih kategorija te gubitak gledatelja nove generacije. Bit će iznimno zanimljivo vidjeti kako će se najmoćnija liga svijeta adaptirati na novu realnost i okruženje koje više nije krojeno po njihovoj mjeri.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: