Medijski obračuni koje bismo voljeli vidjeti na RapSkillzu

Izvor: Youtube, screenshot

Iako bi mnogi sadržaj u sklopu Rap Skillz promocije okarakterizirali provokativnim, neprimjerenim za Luku Nižetića i djecu mlađu od 12 godina pa čak i prostačkim, ova forma verbalnog obračuna putem pisanih, a capella rima bitno je inteligentnija, promišljenija i pravednija od nesuvislih obračuna i pseudo-inteligentnih vrijeđanja kojima je prekrcan hrvatski medijski prostor.

Konflikt je prirodna pojava koja je zdrava za društvo, baš kao i suprotstavljena stajališta i argumentirana debata koja može biti iznimno korisna. Umjesto toga vidi – Hrvatski sabor.

Debatu trebamo poticati nikako cenzurirati, ali kako bi od nje imali koristi bilo bi dobro dati joj strukturu i smisao. Možda bi neke hrvatske medijske ličnosti mogle dosta naučiti od verbalnih MMA boraca koji se znaju izudarati, ali kasnije i čestitati jedan drugom na poštenoj borbi.

Kako bi izgledalo kada bi neke medijske obračune rješavali u Rap Skillz ringu? Provjerimo.

JANDROKOVIĆ vs. PERNAR (rap battle komplimentima)

Budimo realni, kompletni fight card mogao bi biti sastavljen isključivo od političara što govori dosta o tome koliko je medijski prostor u RH zagađen politikom. Kada bi se na izborima ocjenjivala kvaliteta argumenata, puchlineova i kontri, u Saboru bi gledali bitno inteligentnije rasprave i bolje replike. Iskreno, kada biste morali birati hoćete li svome osmogodišnjem djetetu pustiti aktualni sat Hrvatskog sabora ili Spitaru i Randoma – zar ga ne biste zaštitili i izabrali ostaviti ga s ovom dvojicom u zadimljenom osječkom podrumu?

Predsjednik Hrvatskog Sabora te glavna čunka oporbenjaka trebali bi svoje razmirice rješavati pred RapSkillz mikrofonima umjesto ovim parlamentarnim. Zar ne bi kao društvo imali više koristi da ova dvojica saborskih zastupnika moraju odrađivati 45-minutne runde (bez stanke)  pred osnovnoškolcima i to na način da se natječu u tome tko će kome udijeliti bolji – kompliment? Eto vam sata građanskog odgoja!

ŠUKER vs. JELIČIĆ

Joško Jeličić je hrabro iskoristio svoju funkciju prvog pomoćnika Matea Beusana kako bi se beskompromisno okomio na Hrvatski Nogometni Savez i predsjednika Davora Šukera. Dojam je da bi pitanje pobjednika u obračunu Brenda protiv Jeličića bio čisti bodybag kao i pitanje prvaka HNL-a jer se Jeličić doima intelektualno nadmoćniji s britkim doskočicama i populističkim haymakerimaali ne budimo toliko sigurni. Tko zna tko će biti Davorovi ghostwriteri i hoće li možda HNS sabotirati mikrofon Jeličiću.

ŠIMLEŠA vs BAČIĆ (promo battle)

Politički je korektno od nas da imamo na meniju barem jedan obračun s dvije žene. Ultimativni celebrity death match koji je obilježio 2017. voljeli bismo vidjeti na pozornici Rap Skillza gdje bi pasivno-agresivna Lidija Bačić odmjerila svoje adute protiv life coacha i autora duhovne literature Bruna Šimleše. Suđenje ovdje ne bi bilo potrebno jer, kao i inače, radi se isključivo o samopromociji.

Ipak, najnepotrebniji i najgluplji medijski beef godine trebao bi dobiti svoju inačicu pod promocijskom kućom Vedrana i Toze koji bi mu pružili dostojan tretman i mogućnost da iznesu svoje argumente u prepirci oko teme koju nitko od nas nije zapamtio.

TOMAŠEVIĆ & LALOVAC vs RANDOM & JANTAR

Iako Alojz Tomašević Boris Lalovac nisu u međusobnom sukobu, složit ćete se kako imaju štošta zajedničkog. Umjesto da svoje frustracije liječe na suprugama, možda bi im dobar psihosocijalni tretman bilo redovito nastupanje na Rap Skillzu tako da mogu svoje probleme verbalizirati i izbaciti iz sebe te pritom vježbati svoje oratorske vještine koje su trenutno nepostojeće.

Naravno, društvena kazna bi im bila da moraju u obračun protiv Jantara i Randoma koji bi im dovršili karijere kad to već nije uspjelo njihovim stranačkim čelnicima. Pola sata u ringu s ovom dvojicom i Tomašević i Lalovac bi dva puta promislili prije nego što bi idući put…dokazivali svoju muškost.

Obračun bi bio reproduciran uživo i imao funkciju javnog linča. U biti, zar ne bi bilo korisno da kazna za sve okrutne zločine bude ulazak u ring na tri runde protiv Randoma i Jantara? Specijalna i generalna prevencija. Nulta stopa kriminala.

BUJANEC vs STANKOVIĆ

Bujica i Nedjeljom u 2 su najrelevantnije hrvatske političke talkshow emisije. Voditelji Velimir Bujanec Aleksandar Stanković se čak i dopisuju preko TV ekrana.

Njihove karijere najkontroverznijih televizijskih voditelja bi trebalo ovjekovječiti kroz rap battle formu u kojoj bi pobjednik išao na Zorana Šprajca dok bi se drugom ukinula emisija. U borbi za nagradu “Tihomir Dujmović” tema im ne bi nedostajalo, preko zadanih do improvizacije. Obojica se odlično snalaze pred kamerama i mogu naći dovoljno materijala jedan o drugom, a pozornica bi bila ispunjena rekvizitima i lošim, jako lošim pokušajima humora. Jedan bi citirao svoje pjesmice, drugi bi citirao Thompsona. Publika bi proživljavala katarzično oslobođenje dok ne bi izbila ljevičarsko-desničarska šutka i posljedični stampedo. Organizatoru bi bilo pametnije da se osigura.

MAMIĆ vs ŠTIMAC (Title Match)

Ajme! Ajme! Ajme! Dva teškaša u obračunu koji bi bio najgledaniji spektakl od neovisnosti Hrvatske. Procjene su da bi ovaj epski dvoboj trajao minimalno tri dana i tri noći i rezultirao gospodarskim i društvenim uzletom zemlje. Dvoboj bi bio organiziran na novom stadionu nogometne reprezentacije. Publika ni jednom ne bi trepnula, frcale bi isključivo verbalne baklje, a Toza bi ostao bez papira za bilješke koje bi kasnije bile uokvirene na Pantovčaku.

Dva najjebenija i najelokventnija igrača na sceni. Gospodar nogometa protiv gospodara svemira. Dvojica najinteligentnijih i najbolje odjevenih ljudi u svojoj diviziji, s najvećim mudima i egom koji im ne dozvoljava da odstupe ni milimetra od svoje pozicije. Beskompromisni i beskrupulozni. Demagozi par exellence. RapSkillz nije dovoljno velik za obojicu. Setupovi i sheme dugački nekoliko sati i punchevi teški milijune neoporezivih eura.

Verbalni velemajstori koji bi složili materijal dostojan grčkih bogova i najvećih oratora, s konceptima toliko dubokim da bi Goran “Očito” Vlaović ponovno krenuo stariti, a onda bi mu prilikom analize od težine iznesenih argumenata eksplodirala glava.

Priznajmo. Ovo nam je svima potrebno.