Tko je Ernie Adams? Football savant i tajno oružje Patriotsa

Naravno da najzagonetnija organizacija u sportu ima i najzagonetnijeg čovjeka u sportu

Football je često umjetnost nevidljivog.

Koliko god je ključna fizička snaga i brzina, toliko su bitni i snalažljivost, strategija te intelektualne mogućnosti ljudi koji nikada ni ne zaigraju na terenu. Patriotsi će nastupiti u svom osmom Super Bowl nastupu u 18 godina. Tom Brady je umjetnost dodavanja lopte doveo gotovo do savršenstva, a trener Bill Belichick izgradio karijeru najvećeg football mislioca svih vremena. Patriotsi su sila kakva se u NFL-u nije mogla očekivati.

Tajanstvena je to i strogo čuvana tvrđava pa stoga uopće ne čudi da po njenim hodnicima hoda možda i najintrigantniji čovjek u footballu – Ernie Adamsdirektor odjela za istraživanje u New England Patriotsima.

Čak i taj naziv radnog mjesta ovog specijalnog operativca Patriotsa zvuči subverzivno.

Teško da je Belichickov vršnjak Adams, koji ga prati još od srednjoškolskih dana, najveća tajna u NFL-u. O njemu već godinama kruže priče i anegdote od kojih je najpoznatija ona kada je vlasnik Cleveland Brownsa, Art Modell, ponudio 10.000 dolara onome tko mu uspije reći što to točno radi Belichickov asistent Ernie Adams. Novce nitko nije dobio.

Bill Parcells se novinaru Danu Shaughnessyju iz Boston Globea nije mogao sjetiti čovjeka koji je 1980-ih bio naveden kao njegov šef skauta profesionalnih igrača.

Adams je, prema procjenama igrača i drugih trenera, nogometni savant s fotografskim pamćenjem koji provodi i po stotinjak sati tjedno unutar mračne sobe za pregledavanje snimki utakmica. Detaljno proučava igru protivnika i pronalazi njihove slabosti, izlazi prije utakmice provjeriti protivničke kickere i ključne igrače, ima direktnu vezu s Belichickom tijekom utakmica i, navodno, je zadužen za odluku kada će Belichick baciti crvenu zastavicu izazova na odluku sudaca.

Puno je toga “navodno” kod Erniea Adamsa. Pazite, Belichick je najveći trener svih vremena. Izgradio je najveću sportsku organizaciju 21. stoljeća u SAD-u. Čovjek kojeg se smatra najbriljantnijim umom američkog nogometa, a uz sebe uvijek ima pojavu koja ga prati poput sjene tijekom karijere i pomaže u izradama strategije.

“Ernie je za mene osoba s kojom mogu razgovarati o svojim idejama, kao što to mogu i ostali članovi trenerskog tima. Strategija, pravila, odluke. Ernie je veoma, veoma pametan. Ima fantastičnu povijesnu perspektivu gledanja na stvari što nekad zna igrati ulogu.”

— Bill Belichickhead coach NE Patriotsa

Adams je Belichicka upoznao u internatu gdje su igrali zajedno u napadačkoj liniji. Dečko je bio opsjednut latinskim jezikom, ratnom poviješću i footballom. Nakon određenog vremena shvatio je da je Bill Belichick u biti sin autora Stevea Belichicka koji je napisao jednu od njegovih tada omiljenih knjiga – “Metode skautiranja u footballu”. Obojica su krenula u svijet američkog nogometa, a vjeruje se da je upravo Ernie Adams Belichicku osigurao prvi posao kao asistent u Baltimore Coltsima 1975.


Super Bowl tjedan na Zadnjem Polju: Osmijeh Billa Belichicka


Za Adamsa tvrde da kompletnu, veoma kompliciranu knjigu NFL pravila zna gotovo napamet. Priče o Adamsu su na razini legendi. Bivši igrači Patriotsa tvrde da razgovara direktno s Belichickom, nikad s njima. Vide ga u prolazu, na treningu ili kada se pojavi na sastancima u kojima donese snimku akcije stare dvadesetak godina kako bi je igrači i treneri analizirali.

“Nikada mi nije bilo jasno što je Ernie točno radio, ali znalo se da je važan Billu. Bio je na vezi s njim tijekom utakmice i bio je čovjek za analitiku prije nego što je analitika uopće postojala. Nikada nije puno govorio, ali vidio si da je pametan. Bill nikada oko sebe nije imao ljude koji nisu pametni.”

— Ernie Arosi, bivši GM Cleveland Brownsa

Hvatač Patriotsa, Julius Edelman, kaže da je Adams tih, jede svoju posoljenu rajčicu za ručak i pamti svaku akciju koje secira detaljno s iznimnim razumijevanjem za skautiranje tehnika igrača. Na treningu zna pozvati obrambenu akciju koju je netko negdje prije 15 godina pozvao – jer bi nešto slično mogli vidjeti na utakmici. Adams skauting protivnika dostavlja trenerima, a poznato je da su skauting analize Patriotsa daleko najdetaljnije i najnaprednije u NFL-u.

Hodajuća enciklopedija, kažu. Mike Vrabel ga je nazvao googleom za football.

Ernieu Adamsu se pripisuju zasluge za jednu od najvažnijih obrambenih akcija u povijesti Patriotsa, kada je Butler u završnici Super Bowl dvoboja protiv Seahawksa prepoznao akciju protivnika i presjekao dodavača Wilsona za šokantan preokret Patriotsa. Naravno da su oni upravo vježbali za tu akciju!

Adams vidi ono što drugi ne vide. Još rano u njegovoj karijeri, treneri su bili šokirani njegovim skauting analizama protivnika. Mnogi analitičari su zbog uloge Adamsa u Patriotsima pozivali i druge trenera da zaposle “stratega” koji bi im pomagao u cjelokupnim pripremama sezona i utakmica.

Poznato je kako je Adams kontaktirao matematičare na Sveučilištu Rutgers kako bi mu pomogli kreirati tablicu o konverziji za dva poena nakon zabijenog polaganja. Na temelju nje Patriotsi bi lakše donosili odluke kada ići za dva poena, a kada samo za jedan. Pripisuje mu se da je važnu ulogu odigrao u Super Bowl pobjedi nad favoriziranim Ramsima kada su Patriotsi zaustavili Marshalla Faulka koji je bio ključna figura najboljeg napada u zemlji.

Ipak, nitko ne zna točno što Adams radi i koliko je snažna njegova uloga. Govorilo se kako je on taj koji “nadzire” cijeli proces priprema i treninga i izvještaj sa zaključcima daje direktno Belichicku. Nazivalo ga se “direktorom kvalitete” kojemu je posao briga da se posao odradi prema uputama i na visokoj razini. Kicker Gostkowski kaže kako ga Adams promatra na zagrijavanju da vidi njegovu formu i domet. Ipak, nikad ne razgovara s njim.

“Mislim da bi taj lik trebao raditi u NASA-i. Nikad nisam bio siguran što on to točno radi, ali činilo se kao da on nekada vuče sve konce. Mislim da bi svaka momčad trebala imati jednog takvog čovjeka.”

— Christian Fauria, bivši hvatač Patriotsa

Adams je u nekoliko navrata napuštao football i radio kao broker na burzama. Procjenjuje se da je tu zarađivao goleme novce, ali bi se vraćao u football kada bi Belichick preuzimao neku momčad, uključujući i New England Patriotse 2000. godine. Iako je ključan u organizaciji, Adams rijetko ili nikada ne daje intervjue. Bivši pomoćni treneri Patriotsa su na pitanje o njemu doslovno zaustavljali intervjue i uputili novinare da o Adamsu pitaju direktno Billa Belichicka.

Misteriozan i golim okom nevidljiv lik u hodnicima Foxbourgha.

Belichick u Patriotsima nikada nije otpustio koordinatora napada ili obrane. Zbog uspjeha koji su imali, koordinatori bi često odlazili na bolje pozicije i zamjenjivali bi ih novi – bez problema, bez zamuckivanja. Patriotsi su nastavili funkcionirati kao dobro podmazan stroj. Nakon ovog Super Bowla ih napuštaju oba koordinatora i McDaniels Patricia.

Koordinatori se mijenjaju, Earnie Adams ostaje.

Kada je Adams dao jedan intervju za NFL Films, navijači su u pozadini pronašli natpis “pink stripes”. Pokrenuta je opća mobilizacija kako bi se utvrdilo što to znači. Je li tu bio slučajno, je li Adams to stavio pred kamere namjerno da se igra s gledateljima i protivnicima? Novinari su pitali i Belichicka koji je rekao da ne zna i da moraju pitati Adamsa. Tipičan odgovor u organizaciji Patriotsa. Svatko radi svoj posao. Svatko odgovara samo na pitanja koja se tiču njega osobno.

Taj “pink stripes” natpis možda i najbolje rezimira Adamsa i njegovu ulogu u moćnim New England Patriotsima.

Svi vide da je tu, ali nitko ne zna što točno znači.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: