Philadelphia gori! Momčad s karakterom svojih navijača donijela u grad prvi Super Bowl naslov!

Godinama je već jasno da vam za pobjedu nad Belichickovim New England Patriotsima treba trener s velikim mudima.

Doug Pederson je dokazao da ima muda veličine Liberty Bella i osigurao Philadelphiji prvi Super Bowl naslov u povijesti organizacije i grada.

Grad kojeg boli kurac što vi mislite, dobio je momčad koju boli kurac što vi mislite.

Philadelphija gori! Strastvena, luda i napaćena navijačka baza i grad koji se identificira s momčadi Eaglesa, radnički mentalitet i negostoljubljiva zajednica dočekali su naslov kada su joj se najmanje mogli nadati.

Philadelphia Eaglesi su pobjedom 41:33 nad Patriotsima u jednoj od najluđih Super Bowl utakmica ne samo nadigrali aktualne prvake već ih i nadmudrili. Pederson se nije prestrašio najboljeg trenera svih vremena. “Protiv ovakvog protivnika morate ostati agresivni”, komentirao je trener Philadelphije čiji su izbori akcija i beskompromisan pristup bili ključni u osvajanju naslova NFL prvaka.

Pederson je mogao na četvrtom pokušaju pri vodstvu 15:12 i s 37 sekundi do kraja poluvremena jednostavno šutnuti field goal i nadati se najboljem, ali je umjesto toga pozvao akciju pod nazivom “Philly special” i poslao obranu Patriotsa po ćevape. Akciju koju smo već viđali na terenima sveučilišnog footballa završili su dodavanjem tight enda i ex dodavača Treya Burtona za skoro ex-dodavača Nicka Folesa.

Nick Foles, čija je karijera pod Fisherom u Ramsima dotakla samo dno i koji je razmišljao o odlasku u mirovinu, sada je Super Bowl MVP koji je u revolveraškom obračunu s najvećim Tomom Bradyjem uspio izaći neokrznut sa 65% uspješnih dodavanja (28/43), 373 yarda, tri TD dodavanja i to nevjerojatno hvatanje za TD.

Pederson je s 5:39 u četvrtoj četvrtini mogao na ključnom četvrtom pokušaju odlučiti šutnuti field goal za vraćanje vodstva, ali je hrabro i mudro odlučio riskirati s konverzijom koju je Foles pretvorio u uspješno dodavanje za Zacha Ertza i nastavak napada. Pederson je znao da mu field goal tu ne igra nikakvu ulogu jer njegova obrana ne može zaustaviti Bradyja i najvažnije je bilo da vrijeme curi i da zadrže posjed lopte.

Sedam akcija poslije, Foles je ponovno našao Ertza za pobjedničko TD dodavanje.

Pederson je dokazao da je trener najvažniji igrač u footballu!

Momčad koja je ostala bez prvog dodavača, najboljeg napadačkog linijaša i najboljeg srednjeg braniča osvojila je naslov s dodavačem kojeg smo svi prekrižili i to protiv organizacije koja slovi kao najveća dinastija u povijesti ovog sporta s najboljim dodavačem i najboljim trenerom svih vremena!

Uoči utakmice najavljivali smo da je jedan od ključnih dvoboja sukob Pedersona kao trenera i koordinatora napada Eaglesa s obranom Patriotsa pod koordinatorom Mattom Patricijom.

Patriotsi u obrani nisu napravili ništa.

Ono presječeno dodavanje Folesa je u biti dugačko ispucavanje koje je slučajno završilo u rukama Harmona. Obrana koja je dozvoljavala skoro najviše yardi po utakmici i po akciji pokazala je da nema širinu, brzinu i promašila niz rušenja. Eaglesi su uspješno konvertirali 10 od 16 trećih pokušaja i na njima osvajali i po 17, 15, 19, 26, 27 i 22 yarda na ključnim pokušajima. Foles ih je spržio s nekoliko preciznih dodavanja, Pederson držao na krivoj nozi i agresivnim pristupom odbijao kleknuti.

“U nas se sumnjalo od prvog dana. Nitko nije izabrao ovu momčad. Došli smo do ovdje i sada smo prvaci svijeta. Prvi put u povijesti Philadelphije. Grad je ovo zaslužio. Ne bismo bili ovdje da nije naših navijača u Philadelphiji.”

Zach Ertz, tight end Eaglesa

Kada su Chirs Long i Lane Johnson iz garderobe izvadili ružne maske u liku psa kako bi dočarali svoj status “underdoga” – grad je stao iza njih i dodatno mobilizirao momčad.

Vrijeđali su staru navijačicu Vikingsa, prijetili njihovim navijačima. Ekskomunicirali novinare i stručnjake koji su ih otpisali. Najavljivali paradu proslave naslova i svim protivnicima dali do znanja da im nije stalo što misle o njihovoj kulturi navijanja. Momčad je preuzela taj njihov karakter i riječima Lanea Johnsona – došla u Super Bowl skinuti osmijeh s lica ljepuškastog Toma Bradyja.

S druge strane, taj Tom Brady je postao prvi dodavač u povijesti NFL-a koji je utakmicu završio s 505 osvojenih yardi i tri TD dodavanja i – izgubio.

40-godišnji dodavač Patriotsa nije mogao ništa više napraviti. Dobro, možda je mogao uhvatiti ono dodavanje Amendole koji bi nastavio napad. Njegova napadačka linija je odradila lavovski posao protiv obrane Eaglesa. Dozvolili su tek jedno obaranje Bradyja. Nažalost, to je bilo obaranje koje je riješilo utakmicu. Brandon Graham se probio kroz sredinu između guardova (iako je Graham edge rusher) i izbio Bradyju loptu iz ruku. Pokupio ju je novak Derek Barnett i Patriotsi su bačeni u provaliju iz koje se nisu uspjeli izvući.

Ako ste htjeli nekoga navući na football, ovaj Super Bowl je bio idealno izrežirani spektakl. Utakmica koja je u ranim fazama obilježena promašenim šutevima i konverzijama dodatnih pokušaja, izrasla je u napadački vatromet i triler u kojem je osvojeno ukupno 1.151 yard – daleko najviše u povijesti Super Bowla.

Bill Belichick je donio kontroverznu odluku da njegov krilni branič Malcolm Butler uopće ne zaigra u ovom susretu. Odluka o kojoj se već sada žustro raspravlja, rezultirala je s Ericom Roweom u postavi. Njega je hvatač Eaglesa Alshon Jeffrey nadigrao rano u utakmici – uključujući i hvatanje za polaganje iznad Roweove glave. Rowe se nije snašao, kao ni cijela obrana Patriotsa.

Butler je plakao za vrijeme intoniranja himne. Nije odmah bilo jasno je li odluka stručne ili disciplinske prirode. Eric Rowe je također saznao da će startati pred sam početak utakmice. “Jebiga, valjda su odustali od mene”, zaključio je Butler koji je sada slobodan igrač. Belichick je potvrdio da je odluka stručne prirode. Patriotsi su vjerovali da viši i jači Rowe može bolje izaći na kraj s krilnim hvatačima Eaglesa.

“Nismo bili na navišoj razini. Očito je da nismo napravili dobar posao kao treneri, napadački u prvom dijelu te da nismo odigrali dobru obranu. Na kraju jednostavno nismo napravili dovoljno dobrih stvari za pobjedu i to je sve moja odgovornost.”

Bill Belichick, trener NE Patriotsa

Nevjerojatno je da Belichick i Patricia nisu Butlera uveli u drugom poluvremenu kada su vidjeli da se napad Eaglesa poigrava s njihovom zadnjom linijom obrane.

Još je nevjerojatnije da smo napokon upoznali trenera koji nije spustio pogled pred Belichickom i imperijom Patriotsa.

Foles je odigrao briljantno, ali puno više zasluga treba ići treneru Pedersonu pa čak i generalnom menadžeru Howieu Rosemanu koji je izgradio najkvalitetniji roster u ligi.

Philadelphija gori. Doslovno. Najluđa navijačka baza je u transu nakon katarzičnog osvajanja naslova koji je gradu Philadelphiji jedini nedostajao za kompletnu kolekciju naslova u hokeju, bejzbolu, košarci i američkom nogometu.

Ima smisla da su bezobrazni karakter i nekonvencionalan gen tog grada ušli u DNK ove momčadi i izgradili pobjedničku genetsku strukturu.

Ima smisla da su svi ove godine izgledali ako da su se prestrašili strahovlade moćnih Patriotsa. Svi osim Philadelphije. Oni su u nekom svom điru. Super Bowl điru.

Niste dobrodošli!