Morski Vukovi: Split, dišpet i football

U Splitu nikad nijedna novitada nije mogla proć’ bez grube beside.

Kao da je balun izmišljen ovdje u nas. Sjećate se kako su u Velom Mistu dočekali splitske studente kad su iz Praga donijeli balun i pokušali zaigrati nogomet?

Dujeee! Ne daju balotari stavit branku!

Duje, inžinjer od  baluna, morao je viknuti Tončiju da produži teren sa svoje strane kako ne bi ušli u zog od balota. Onda su još morali i starog vlasnika cirkusa zavrtjeti na ringišpilu jer se i ovaj bunio da je kamen od branke na njegovoj zemlji.

Srećom, u Splitu dišpet uvijek ima zadnju riječ.

Kada je 2008. Dino Bajrić s još nekolicinom football entuzijasta odlučio osnovati Split Sea Wolvese, morao je krenuti od apsolutne nule, u gradu gdje ni drugi sportovi s puno većom tradicijom nisu mogli disati od Hajduka i u gradu u kojem nije bilo sluha za nikakav “američki nogomet”.

Deset godina kasnije – Split Seawolvesi su dvostruki prvaci Hrvatske s naprednim metodama sportskog menadžmenta, progresivnim treninzima i iznimno demokratskim načinom upravljanja klubom.

Primjer za brojne sportske kolektive u najsportskijem gradu na svitu.

Da bi stigli do toga, Dino i rukovodstvo kluba su morali trpjeti kolutanja očima, izbacivanja s terena i seljakanja s igrališta na igralište, ruganje i nerazumijevanje grada i građana uz istovremeno razbijanje predrasuda i mitova vezanih uz football. Danas im roditelji polaznika juniorske škole američkog nogometa čestitaju na suvremenom i naprednom pristupu treningu i razvoju mladih igrača. Sea Wolvesi spremno prihvaćaju nove članove, a sport je kao takav ispunjen bazičnim elementima iz atletike, gimnastike i niza drugih sportova koji se onda integriraju u tehniku američkog nogometa.

Najveća želja – zaigrati u Splitu

Sea Wolvesi su 2017. obranili titulu prvaka preokretom protiv Zaprešića nakon field goala Ivana Hajduka u posljednjoj sekundi utakmice.

Splićanima su trebale godine da dostignu momčadi iz drugih gradova poput Zagreba i Bjelovara gdje je football jako brzo pustio korijene. Ni danas Sea Wolvesi nemaju stalni teren na kojem igraju. Treninge obavljaju na terenu NK Dalmatinca na Poljudu, domaće utakmice igraju u – Glavicama. Pored Sinja.

Najveća želja nam je da zaigramo domaću utakmicu u našem gradu pred našom publikom”, kažu nam iz Sea Wolvesa.

Predsjednik kluba danas je Hrvoje Tolić i klub je uređen na način da devet starijih članova sudjeluje u organizaciji i vođenju i to tako se drugi ne miješaju u njegov sektor, ali sve strateške odluke donose se glasovanjem.

“Trudimo se što češće između privatnih obaveza održavati sastanke kako bi raspravili ključne stvari vezane za boljitak kluba. Trudimo se svi zajedno napraviti što bolje za klub. Ako nešto ne ide kako treba svi zajedno se potrudimo to ispraviti i na kraju dana nemamo nikakvih nesuglasica”, osvježavajući pristup, mislimo se.

Klub trenutno broji između 25 i 30 seniora i desetak juniora čiji se broj povećava iz godine u godinu, što rukovodstvo kluba iznimno veseli jer im to potvrđuje da rade ispravno.

Oprema 1.000 eura, gostovanja 7.000 kuna, obrana naslova – neprocjenjivo

Football je logistički i organizacijski jako zahtjevan sport. Osrednja oprema za jednog igrača košta i do 1.000 eura, organizacija domaće utakmice oko 5.000 kuna, a gostovanja i preko 7.000 kuna. Veliku im pomoć pruža američka udruga His Print Ministries iz Teksasa.

Na ljetni kamp američkog nogometa u organizaciji Split Sea Wolvesa dođe nekoliko stranih trenera i u četiri dana održe jako kvalitetan kamp za brojne polaznike u kojem bruse vještine za nadolazeće prvenstvo. Taj kamp ujedno označava i početak pravih priprema za tackle prvenstvo koje počinje u rujnu i tada se aktiviraju svi seniori.

Mozak iza cijele operacije je trener Ante Ajduk koji kroji svaki detalj vezan za football – od treninga, napadačkih akcija, obrambenih akcija, osmišljavanja i dizajniranja akcija do odabira igrača. Naravno, stariji igrači sudjeluju u radu i mogu davati savjete na temelju svog iskustva, ali Ante Ajduk je čovjek za kojeg kažu da je možda i najodgovorniji za  uspjeh kluba. Isto tako, treba istaknuti kapetane iz napada: Stipe Semenić i Dario Šalipurović te obrane Ivan Šiško i Hrvoje Žeravica (Domagoj Tolić je kapetan u odsustvu Žeravice).

Prvi QB je Teo Šabić koji je u klubu od samih početaka, a drugi QB je Dino Bajrić koji je ujedno i osnivač kluba. Probijač Nedo Rohrmann je mašina za polaganja.

Sea Wolvesi su pronašli razumijevanje i potporu sponzora Hell Energy, Carlsberg i Nichi, a nadaju se i da će s Gradom Splitom pronaći zajednički jezik u daljnjoj nadogradnji kluba koji se ubrzano razvija. Plan je prije svega napraviti klupsku teretanu i službene prostorije, osigurati stalnu lokaciju za treninge i utakmice te osvojiti sva natjecanja u kojima nastupaju te, ukoliko bude mogućnosti, nastupiti u Europskim natjecanjima.

Vjeruju da mladima bavljenje footballom može odigrati ključnu ulogu u razvoju sportskih vještina, identiteta i karaktera, a za neke čak biti i odskočna daska za studiranje u SAD-u.

“Vrlina je u footballu znati se vratiti kada stvari krenu krivo, a upravo jaka povezanost među igračima tu odigra bitnu ulogu jer pomognemo jedni druge kada gubimo i do zadnje sekunde ne odustajemo – što smo i pokazali u zadnjem finalu. Jako puno treniramo i kada utakmica uđe u ozbiljnije vode i možda više nema svježine mi i dalje držimo snažan ritam.”

— Split Sea Wolves

Klub se gradi na konstruktivnim temeljima. Bez grube riječi ili optuživanja. Treniranjem na kiši u sjeni reflektora trgovačkog centra, dugačkim putovanja na gostovanja unatoč ozljedama i poslu koji ih čeka u ponedjeljak. Nekad zbog “fuzbala” danas zbog “footballa” znaju trpjeti i obitelji kao nekad Feratina Marijeta i Tončijeva Kata.

“Marijeta, moraš me bar ti razumit. Nije to tako lako s balunon.”, pravdao se Ferata. “To ti je ka ostavit prijatelje, klub, sve. Ja san im sad glavni igrač. Kad bi ih sad ostavija na cidilu Marijeta – to bi bilo ka da san ih izda.”

Gradi se unatoč brojnim preprekama – golim entuzijazmom, nemjerljivom voljom i splitskim dišpetom.

Unatrag sto godina Splićani nisu znali što je to nogometna lopta. Unatrag deset nisu znali što je lopta za football.

Danas se brane ka lavi, a napadaju ka tigri. Splitski Morski Vukovi.