Engleski mediji pišu o tajnovitoj tvrtci Pitch International koja i u Hrvatskoj drži TV prava na Prvu HNL

Još od 2011. isključivo pretplatnici MAXtv-a u vlasništvu Hrvatskog telekoma mogu putem ArenaSport-a pratiti utakmice nogometne Hrvatski Telekom Prve Lige.

Televizijska prava na prvu HNL drži tvrtka Sportska dimenzija d.o.o. čiji je osnivač ciparska tvrtka SPORTADD LIMITED, ali većinski vlasnik je medijska kuća Pitch International, prema riječima Željka Vele, direktora Sportske dimenzije d.o.o.

Kao i svih ovih godina i upravo odigrani derbi između Dinama i Hajduka mogli su pratiti tek pretplatnici kabelske televizije MAXtv koja kroz ugovor sa Sportskom dimenzijom ima ekskluzivna prava na prvu Hrvatsku nogometnu ligu.

Danas je engleski The Guardian izašao s tekstom koji propitkuje nejasnu i netransparentnu vlasničku strukturu tvrtke Pitch International koja u Engleskoj drži prava na međunarodne prijenose engleskog FA Kupa i EFL-a pod čijim okriljem se igra i engleski Championship.

Pitch International svoja prava na ta natjecanja preprodaje na području Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i dijela zapadne Europe. Usko surađuje s medijskom kućom beIN Sports koji ima snažnu financijsku podršku katarskih državnih fondova.

Engleski nogometni savez najavio je novi val ulaganja u kampove i niz razvojnih projekata na Otoku i to upravo novcem zarađenim prodajom međunarodnih televizijskih prava. Pitch International je za ekskluzivna prava na gore navedenim područjima do 2023/24 platio 210 milijuna funti.


Čitajte na Zadnjem Polju: Zašto su engleski klubovi financijski najmoćniji


Istraživanje The Guardiana otkrilo je da se vlasništvo nad tvrtkom Pitch International proteže sve do nizozemske tvrtke Homere Holding BV čiji krajnji vlasnici nisu poznati jer su nizozemske tvrtke dužne razotkriti identitet vlasnika samo ukoliko se radi o vlasniku 100% udjela u određenom trgovačkog društvu. Bivši direktor tvrtke u Amsterdamu bio je odvjetnik Hervé de Kervasdoué koji je osobno sudjelovao u kupnji PSG-a od strane novog vlasnika Quatar Sport Investmenta.

Nedostatak transparentnosti i povezanost s novcem iz Katara, osobito su sumnjivi s obzirom da EFL, udruženje koje upravlja nogometnim natjecanjem Championship, ima jasnu politiku transparentnosti vlastitih klubova, posebice u svezi jasne objave njihovih stvarnih vlasnika.

Engleski i Katarski nogometni savez nedavno su potpisali memorandum o suradnji prilikom nadolazećeg Svjetskog prvenstva u nogometu koje 2022. organizira Katar i koje je obilježeno optužbama o korupciji.

Medijska kuća beIN Sports kroz Canal+ drži prava i na Francusku prvu ligu te za razdoblje od 2016-2019 plaća 429 milijuna funti za prava na englesku Premier ligu za tržišta Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.

Puno nepoznanica oko Prve HNL

Ovi detalji oko Pitch Internationala osobito su zanimljivi u kontekstu hrvatske nogometne stvarnosti.

Nogomet, koji je nacionalni sport broj jedan i argumentirano se može tvrditi da je u javnom interesu da utakmice prve lige budu dostupne javnom auditoriju, postao je nedostupan velikoj većini hrvatskih građana.

2011. je Udruga prvoligaša televizijska prava na prijenose odlučila nakon direktnih pregovora s Digitel Komunikacijama prodati njima. HRT i Digitel se nisu dogovorili oko cijene i hrvatski nogomet više nije bio dostupan široj publici. Udruga prve HNL ukinuta je 2014. i obveze oko organizacije i vođenja Prve HNL preuzeo je, dakako, Hrvatski nogometni savez.

Javno nisu dostupni podaci o tome koliko danas Sportska dimenzija plaća HNS-u odnosno kakva je uopće gledanost Hrvatske Telekom Prve Lige.

Aleksandar Holiga je 2016. za Telegram pisao o nastojanjima HNS-a da prava na televizijske prijenose prve nogometne lige prebace na svoju novoosnovanu HNTV.

Televizijska prava su zaključana do 2019., a krajem prošle godine HNS je ovlastio tvrtku Vox-nogomet d.o.o. da provede Javni Poziv i prikupi ponude za sezone 2019/2020, 2020/2021 i 2021/2022.

Vox-nogomet d.o.o. je tvrtka u suvlasništvu Ivana Blažička bivšeg direktora Sportske Dimenzije i tvrtke Vox-Zagreb d.o.o. koju drži Oleg Šimićza kojeg se tvrdi da je blizak poznanik Davora Šukera.

Zašto je Vox-nogomet izabran za provođenje javnog poziva i prikupljanje ponuda te planira li HNS osigurati prijenose s hrvatskih travnjaka svojoj televiziji HNTV čiji je nakladnik upravo Blažičkov i Šimićem Vox-nogomet d.o.o.?

U objavljenom javnom pozivu Vox-nogomet nudi ponuđačima opciju da oni osiguraju produkciju programskog paketa, s tim da ponuđač naravno mora “kazati iznos kojim je spreman sudjelovati u ukupnim troškovima produkcije“.

Te 2011. tadašnje Digitel Komunikacije i HRT ušli su u kratku medijsku raspravu oko toga tko je najodgovorniji što nogomet s javne televizije prelazi na kabelsku. U konačnici, Digitel Komunikacije su kao nositelj televizijskih prava ugovor potpisali s najboljim ponuđačem.

Nije njihova funkcija zaštita interesa hrvatskog nogometa, ali jest bila tadašnjoj Udruzi prvoligaša te kasnije HNS-u koji po tom pitanju do sada nisu napravili ništa.

Hoćemo li više ikad vidjeti HNL bez kabelske?

Na međunarodnom planu Pitch International nastavlja povećavati prihode i širiti tržište. Najnoviji posao u Engleskoj pokazuje da posjeduju podršku svojih vlasnika i investitora, ali komplicirana struktura vlasništva upućuje na to da ključni ljudi koji vode Pitch International ne žele sebe i svoj novac vidjeti u središtu medijske pozornosti.

Teško je procijeniti kakvu ulogu će igrati maleno i komercijalno gledajući nebitno hrvatsko tržište, ali činjenica jest da se HNS nije potrudio osigurati da se barem dio utakmica Prve HNL prenosi preko zemaljske televizije kao što je to običaj u nekim drugim ligama.

PLanira li HNS dodatnu zaradu nametnuti tako što želi u većoj mjeri kontrolirati produkciju i distribuciju nogometnih utakmica u RH? Hoće li tzv. “derbi” utakmice ipak biti “slobodne” i distribuirane na zemaljskim televizijama?

Zarada hrvatskih nogometnih klubova od televizijskih prava još uvijek je zanemarujuće niska čak i u usporedbi s klubovima u regiji te u pravilu iznosi manje od 10% ukupnih prihoda.

Jasno je da Pitch International preko tvrtke Sportske dimenzije d.o.o. ima financijsku mogućnost ponuditi bogatu naknadu za televizijska prava i koliko bi zaista klubovi i gledatelji profitirali kada bi umjesto na AreniSport utakmice gledali na kabelskom HNTV-u?

U biti, jasno je da ponuđači žele kroz produkciju i distribuciju nogometnih utakmica kreirati donekle atraktivan televizijski program i zarađivati od pretplatnika i oglašivača, ali dok se HNS s HRT-om i Pitch Internationalom prepire oko toga tko će uzeti najveći komad kolača – postavlja se ključno pitanje…

Tko onda uopće predstavlja i štiti interese hrvatskih nogometnih klubova?