Novogovor Davora Šukera. Kako Brend može postati najbolji komunikator u 2018.

Želite nemoguć zadatak? Hajdemo probati Davora Šukera pretvoriti u najboljeg komunikatora u 2018.!

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza bio je u užem izboru Hrvatske udruge za odnose s javnošću za najlošijeg komunikatora u 2017. Nije mu pošlo za rukom osvojiti nagradu “Šipak“, iako je čovjek doslovno isključio mikrofon oporbi na Skupštini kako ne bi mogli – komunicirati.

Članovi stručnog žirija 11. Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću, komentirali su kako je tijekom godine Davor Šuker “potvrđivao sliku javnosti o Hrvatskom nogometnom savezu kao začahurenoj, zatvorenoj i nepristupačnoj organizaciji”.

Što – osim pohađanja satova hrvatskog jezika – može Šuker napraviti u 2018. kako bi spasio svoj oštećeni brend?


Čitajte na Zadnjem Polju: Tajanstvena tvrtka koja drži tv prava i na Prvu HNL


Najnoviji obračun s Herakom Vrbanovićem kao i novi interni pravilnici doneseni pod okriljem noći, ukazuju na to da Predsjednik gubi kontrolu nad Savezom. Sve je to posljedica loše komunikacije. Potreban je radikalan zaokret.

Mišljenja smo, kao i 48 od 52 skupštinara (a oni sigurno poznaju nogomet jer su u Skupštini), da je upravo Šuker najbolje rješenje za hrvatski nogomet. Ipak smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, a Modrić je vrhunski vezni igrač. Dojma smo da Šuker radi odlično, ali to ne zna pravilno “iskomunicirati” pa pogledajmo kako bi mi na Zadnjem Polju neke izjave iz prošlosti, koje su naišle na negodovanje, pretvorili u fantastičan PR kakav Zlatna kopačka i zaslužuje.

”Nema izjava! Nema slikanja. Ništa me ne pitajte. Došao sam u Sarajevo, a vi promovirate Šimića. Eno vam njega i Ćire pa se s njima slikajte. Znate li kad će on biti predsjednik?“

— Davor Šuker novinarima u Sarajevu

Orwellova “1984.” nije bez vraga bila jedna od najčitanijih knjiga u 2017. Novogovor je odigrao ključnu ulogu u društvenim i političkim krugovima pa se njegovim retoričkim oruđem treba poslužiti i Šuker. Šuker je, dakle, imao pravo kada je neizravno rekao da Dario Šimić neće tako uskoro biti predsjednik HNS-a. Ipak, napali su ga jer je arogantno otpilio novinare na sarajevskom aerodrom. Šuker je nedugo nakon toga Šimića i kliku pretvorio u neosobe – pojave koju je vladajuća struktura izbrisala iz postojanja i za koju ne postoje materijalni dokazi bivanja. Sljedeći put kada dođe u Sarajevo, Davor Šuker treba strpljivo stati i na pitanje o Dariju Šimiću odgovoriti kako mu takva osoba nije poznata te novinare upozoriti da je spominjanje njegovog imena misaoni zločin.

“S obzirom da sam jarac, capricorn, ne bih volio komentirati ankete. Drago mi je što manipulirate.”

— Davor Šuker o anketama

Šuker ne smije sebi dozvoliti da s najvažnije stolice u hrvatskom javnom prostoru optužuje neprijateljske medije za manipulaciju. Ne treba ni naglašavati da je jarac. Te stvari se moraju podrazumijevati. Njegovo Ministarstvo Istine Odjel za Fikciju moraju se pobrinuti da izađu ankete koje točno opisuju stanje stvari, a to je da Predsjednik ima potporu svih Županija i cijele nogometne obitelji. Obi-te-lji! Ministarstvo Istine mora tu riječ koristiti češće. To je popularna riječ. Odjel za Fikciju se mora pobrinuti za financijska izvješća, a ne to prepustiti Jošku Jeličiću. Kad izađe pred medije, svi moraju znati da jarci ne komentiraju ankete!

“Nemam što reći, pitajte one koje trebate pitati.”

— Davor Šuker nakon prekida utakmice s Kosovom

Još uvijek se ne zna na koga je mislio. Tko je odgovoran zbog očajnog stanja hrvatskih travnjaka? Ne može biti predsjednik HNS-a, on nije travokosac. Mediji su ga unatoč tome pokopali. Istu stvar je mogao reći na milijun različitih načina. Nakon Kosova Šuker je mogao iskoristiti jednostavni silogizam i dvije premise povezati s konačnim zaključkom: Kiša je padala. Teren je loš kad kiša pada. Dakle, ne možemo igrati po lošem terenu. To radi Bernardić i ide mu super. Mogao je reći: “Barem nije bio kukasti križ”. Mogao se poslužiti novogovorom i svima zapovjediti da misle pozitivno – pod prijetnjom izopćenja iz nogometne obitelji. Mislite li da Zdravko Mamić namjerno Šukera ne uči ovim tehnikama? Kako je moguće da Mišković na televiziji govori kako Šuker gubi utjecaj? Ne znam – pitajte one koje trebate pitati.


Čitajte na Zadnjem Polju: Obračuni iz nogometa koje trebamo vidjeti u rap dvoboju


“Po Fifinom i Uefinom statutu politika se ne bi smjela petljati u nogomet. Ne bih želio da nam se dogodi kao s Peruom ili sada sa Španjolcima.”

— Davor Šuker nakon što je ponovno izabran

Tipičan primjer dvomišljenja u kojem onaj koji iznosi dva argumenta ne može ili ne smije biti svjestan da su ti argumenti kontradiktorni. Naime, politika se ne smije miješati u hrvatski nogomet u čijim najvišim tijelima sjede političari ili politički poltroni. Dvomišljenje je odlično zamišljeno, ali nije napravljena baza opisana u prethodnim odlomcima pa je govor Šukera na kraju ispao pačji govor iznošenja nepromišljenih izjava. Kada bi postojao misaoni zločin u hrvatskom nogometu i kada bi Ministarstvo Istine pojačalo propagandu, ovakvo Šukerovo dvomišljenje bilo bi dočekano s ovacijama.

“Izborili smo svjetsko prvenstvo, unaprijeđen je sustav natjecanja. HNS radi dobre stvari.”

“Dobit ćemo veliki novac od Lige nacija i izgraditi nacionalni stadion”

— Davor Šuker

Nakon što nisu uspjeli izgraditi najavljeni kamp, HNS je najavio gradnju nacionalnog stadiona što je fantastičan napredak u najavama. Prolefeed u Orwellovoj 1984. označava zabavu za razbibrigu i kontrolu prolova – sitnog puka Oceanije. Najčešće su to plitki časopisi i filmovi. HNS ima HNTV i Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nacionalni stadion okupljat će prolove na nogometnim feštama pa nitko neće razmišljati o nepostojećoj razvojnoj infrastrukturi i stadionima neprilagođenima suvremenim potrebama sporta. Sam taj naziv – NACIONALNI – zvuči poput propagandnog mokrog sna. Davor Šuker mora Prolefeed iskoristiti i za revitalizaciju vlastitog brenda. Ne smijemo aktualnog predsjednika teretiti za tri desetljeća zanemarivanja i manipuliranja hrvatskim nogometom. Zamišljamo ga, onako nasmijanog i skromnog, kako u svečanoj loži Nacionalnog stadiona promatra nas prolove dok radimo selfieje i surfamo za vrijeme utakmica.

Kamp je precijenjen. Ni do sada ga nismo imali pa smo bilježili iznadprosječne rezultate. Prva HNL liga može i bez drenaže, sanitarnih čvorova i natkrivenih tribina kao što je mogla i do sada. Davor Šuker može postati najbolji komunikator u 2018. Učinimo sve da tako i bude.