Poslušali smo novi album Kreša Bengalke! Splitski zvjerinjak bez kaveza i bez pardona

Nagrađivani splitski reper izlazi s novim albumom, a mi vas pripremamo za ovu ludu vožnju.

Odjebali smo izlazak. Otvorili smo bocu Jacka i upalili Bengalku.

Ovaj posjet zoološkom mora biti noćni posjet.

Split ZOO je jedan od najiščekivanijih regionalnih hip-hop projekata u 2018. pa smo provalili u zvjerinjak kako bi ga poslušali i prije službene objave 25. veljače.

Krešo Bengalka je u nedavnom intervjuu jasan: “U zadnje vrijeme sam puno slobodniji, nemam zadrške koju sam imao u početku”, odgovara splitski MC na pitanje koliko je slava utjecala na pisanje tekstova.

Split ZOO je tematski siroviji od prethodnika i na 17 traka Krešo je producentski i stilski raznovrsniji nego ikad. Iako uistinu jest dosegnuo kultni status na balkanskoj underground sceni, najbolji hrvatski MC, po izboru Hip Hop Unityja, i dalje ne podliježe kompromisima.

Prilike ne tražin, same mi banu“, roka Bengalka na “Amfetaminima” i to je simptomatično jer Krešo je na novom solo projektu imao priliku dovesti najveća hip hop imena te nanizati gomilu komercijalnih featuringa.

Umjesto toga: Vojko, Žuvi, Slobo Indijanac, Stipe Srdela, Žuky Brate, Antonio Makinja, Vuk Oreb, Batman 3000 i njegova slamka.

Jebeni respect!

Daleko od toga da je ulični hip hop splitska specifičnost, ali dojam je da Krešin alterego Bengalka nije mogao nastati nigdje drugdje nego u Splitu. To je splitski trap. STRAP UP – Bengalka se nimalo nije odmaknuo od ulice. Ako nije na ulici – onda je u portunu. I dalje gura po cile dane.

Identitet i autentičnost razlog su zašto je Krešo Bengalka izgradio karijeru i korpus iznimno vjernih obožavatelja te punio koncerte po cijeloj regiji. Autentičnost umjetnika ne određuju brojke, već upravo angažman publike koja je u Kreši prepoznala i sarkazam, ali i gorku istinu. Uspio je specifičnim deliveryjem i jasnim, sažetim rimama pogoditi u srž života na ulici i  dinamike suvremenih balkanskih urbanih sredina.

Split ZOO očekivano obiluje citatima koje, kao i one s “Foldera” Kiše Metaka ili “Finala”, nakon nekoliko mjeseci krenete nesvjesno koristiti u svakodnevnoj konverzaciji pa upadnete u probleme –  osim ako će vas šefovi u uredu razumjeti kada produženi vikend najavite sa: “Do zadnjeg detalja sve san isplanira, u ulici san užica po metra papira“, kako repa Bengalka na odjavnoj traci “Božić” i najavljuje “after do Tri Kralja” uz poprilično uznemirujuću interpretaciju “Zvončića” od Slobe Indijanca.

Balkanske klubove će ove godine tresti žestoki singl “Jim Morrison”. Slavljenički uzvik “Ima se, maže se, neka neka/top provod iznad svega” je zdravica Bengalkinom uspjehu u proteklih nekoliko godina. Ovo je čvrsti represent i neka je jer Bengalki ovi pobjednički momenti stilski jako dobro stoje. Krešo briljira na odlično produciranoj, melodičnoj “Ovdi” zbog koje poželimo da slaže još i češće ovakve stvari, u kojoj je pogodio s flowom i koja zbog podloge ostavlja iznimno nostalgičan prizvuk pa Bengalka na kraju briljantno poentira u možda i najboljem momentu albuma:

“Tako je ovdi, na skalama svakog portuna

tu se ne prodaje gluma, od školskoga pa sve do klupa

svaka je namjera gruba, tako je ovdi od prvoga dana…

…negdi daleko je ljubav”

— Ovdi” s albuma Split ZOO

Bengalka potpisuje i svu produkciju koja zaokružuje već prepoznatljiv zvuk  i ostavio je jako puno prostora za featuringe pa je solo tek na četiri od 17 pjesama. Još na proljeće 2017. kroz spot za “Repetiram” najavio je suradnju sa Slobom Indijanacem i Antoniom Makinjom koji su uz Žuvija i Stipu Srdelu složili širok repertoar. Srdela je papijevski iskren na “Ostavila si me” na kojoj precizno i bez zadrške oslikava određeni životni stil koji u Bengalkinim i Srdelinim krugovima ne prolazi jer gluma nije dobrodošla. “…stopalima drkala – foot fetiš/kad stenješ zvučiš ka loš sentiš” repa Srdela na ovoj satiričnoj baladi.

Krešo Bengalka je tematski i dalje jako čvrsto vezan uz ulicu i sve što nju prati, uz naglašen ulični slang i opis svakodnevnog života kruga ljudi koji ne zarađuju kroz vaše svakidašnje poslove. To kažemo jer je neminovno da će se Bengalka zbog sve veće popularnosti morati početi suočavati s kritikama o glorifikaciji droge i nasilja. Morao je to i niz glazbenika koji su generacijski prethodili Kreši i koji su pogrešno i deplasirano okarakterizirani kao loši uzori, iako to nikada nisu ni željeli biti.


Čitajte na Zadnjem Polju: Krešo Bengalka – Kroničar Splita kao Gotham Cityja


Krešo Bengalka maksimalno angažirano otvara zoološki s nabrijanim Žuvijem u pjesmi “Sine”. “Dat će Bog – dat će kurac” grlat je Bengalka koji odmah u startu upozorava zašto je njegov opus precizna kronika sredine u kojoj živi i u kojoj mjesečno izgori minimalno jedno vozilo: “Split je slučaj veći nego prije, cili grad se roka i pije” opisuje Krešo cvit mediterana koji se noću pretvara u mračni zvjerinjak. Ipak, ljeto i turisti zamaskirat će onu tamnu stranu. Zvijeri ionako izlaze nakon mraka. Tad se već zatvaraju oči i portuni. Gleda se kroz prste.

Splitski MC niže motive i scene koji neće biti razumljive onima koji ne znaju bar jednog od “trideset dilera iz svakog portuna”, psovke i žargon ostavit će ih u šoku, a količina supstanci na albumu vrlo lako će ih dezorijentirati. Ovaj program ne dolazi s rasporedom. Ipak, ne treba gubiti busolu jer Bengalka vas precizno i bez treptanja – kao u Clockwork Orangeu, izlaže bolesnoj količini uzroka i posljedica života kakvog danas imamo na Balkanu.

Split ZOO je tvrda terapija.

Nekada moramo biti izloženi necenzuriranoj istini kroz ultra-nasilne scene i široko otvorenih kapaka kako bi vidjeli gdje živimo. To je Split ZOO. Bez kaveza i bez pardona!

Nokturalne misli.

Jebiga, počea je djelovat Jack. U istome loopu sam zapea gadno….


Nakon što je 24. veljače prošle godine objavio “Finale”, Krešo Bengalka-  prvak tvrdog đira – 25.veljače objavljuje u izdanju Croatia Recordsa novi album “Split Zoo” – ekskluzivno na Deezeru, nakon čega će biti dostupan i na svim ostalim digitalnim platformama. Izdavač je Croatia Records i fizičko izdanje će također uskoro biti u prodaji.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: