Sveučilišni sport u SAD-u je nezamislivo korumpirana hobotnica

Najnoviji u nizu skandala daje novi uvid u mračno podzemlje sveučilišnog sporta u SAD-u

NCAA kao krovna udruga sveučilišnog sporta u SAD-u, godišnje uprihoduje gotovo jednu milijardu dolara.

Završni turnir u košarci, takozvani March Madness, redovito je među najgledanijim televizijskim programima uopće u SAD-u s tim da je prošlogodišnja završnica bila najgledanija u protekle 24 godine. Sveučilište Texas A&M preko svojih sportskih odjela uprihodilo je 192 milijuna dolara u 2016. Ukupno je 24 Sveučilišta zaradilo preko 100 milijuna dolara zahvaljujući sportskim aktivnostima.

Novac koji službeni sponzor telekomunikacijska kompanija AT&T plaća NCAA-u strogo je čuvana tajna. Coca-Cola je također jedan od vodećih partnera kao i financijska institucija Capital One. Sveučilište Michigan od Nikea dobiva 10 milijuna dolara godišnje kako bi Michiganova football momčad nosila njihove uniforme.

Studenti sportaši su, dakako, amateri. Ne smije ih se plaćati.

Sveučilišnim igračima su pokrivene stipendije koje im osiguravaju pokrivene troškove studiranja koje neki od njih sebi ne bi mogli priuštiti da nisu talentirani sportaši. Iako su goleme medijske zvijezde, oni ne smiju zarađivati od sponzora ni na temelju vlastite osobnosti i prava na imidž.

Igrač footballa Johnny Manziel kao student je kažnjen zbog navodnog dobivanja novaca za vlastite autograme. Košarkaš Ben Simmons javno je kritizirao NCAA koja mu nije dozvoljavala da prihvaća darove i potpisuje ugovore sa sponzorima. Probijač Reggie Bush se svojedobno voljno odrekao nagrade za najboljeg sveučilišnog igrača nakon golemog skandala koji je nastao kada je NCAA utvrdila da je Bush dobivao na stotine tisuća dolara od sponzora.

Ovakve zabrane nisu, dakako, rezultirale da novac koji se vrti oko sportaša jednostavno nestane. Famozni boosteri koji financijski podupiru sveučilišni sport, pronašli su razne druge načine kako financirati sportaše i njihove obitelji. Javna je tajna da je sveučilišni sport krcat dogovorima i kuvertama ispod stola.

NCAA sama kroji pravila koja se kasnije sustavno krše.

U tijeku je istraga FBI-ja koja je rezultirala sa stotinama dokumenata i telefonskih razgovora koji otkrivaju golemu količinu novca koji je kružio oko različitih kampusa po SAD-u uključujući i oko košarkaške momčadi Duke i North Carolina. NCAA je reagirao izjavom njihovog vodećeg čovjeka.

“Jednostavno rečeno – sveučilišni sport nema mjesta za ljude koji se bave ovim aktivnostima . Oni su sramota za sve one koji igraju po pravilima.”

— Mark Emmert, Predsjednik NCAA-a

Dojam je da po pravilima ne igra nitko. Sveučilište Louisville nedavno se moralo odreći naslova prvaka u košarci u 2013. jer je pravomoćno presuđeno da je takva kazna potrebna za Sveučilište koje je od 2011. do 2015. organiziralo striptiz i seksualne aktivnosti za svoje igrače kao i za igrače koje su pokušali regrutirati na kampus.

Istražitelji procjenjuju kako se na Sveučilištu Baylor u razdoblju od 2011. do 2014. dogodilo minimalno 52 silovanja i posljedičnog prikrivanja silovanja.

Jerry Sandusky, jedan od trenera football momčadi Penn State-a, optužen je i osuđen zbog silovanja koja su trajala nekoliko desetljeća, a postoje indikacije da su drugi treneri s tim bili upoznati.

Nevin Shapiro optužen je da je igračima na Sveučilištu Miami kao booster osiguravao novac, automobile, nakit, jahte i tulume na jahtama s prostitutkama.

Ovakvih je primjera praktički bezbroj samo u novijoj povijesti sveučilišnog sporta u SAD-u koji se ponosi svojim “amaterskim” korijenima i bavljenju sportom zbog zdravlja i iz ljubavi prema igri.

Seksualno nasilje te prikrivanje istog, prirodna su eskalacija dekadentnog sustava koji gomila stotine milijuna dolara godišnje na principu neprofitnog djelovanja i amaterskog pristupa sportu.

Doktor Larry Nassar sa Sveučilišta Michigan i zaposlenik u gimnastičarskoj reprezentaciji SAD-a, upravo je kažnjen nakon što je godinama zlostavljao na stotine mladih gimnastičarki. Godinama se Savez koji upravlja gimnastikom oglušivao na optužbe mladih žena.

Licemjeran sustav u kojem glavni generatori novca nemaju pravo ni na plaćeni ručak dok sponzori i savez generiraju nevjerojatan profit i pojedinci zarađuju basnoslovne cifre, funkcionira i dalje i funkcionirat će sve dok ga novac drži iznad vode.

Nije problem što NCAA zarađuje milijarde kao što nisu oni ni jedini koji prikrivaju prljavštinu kako bi zadržali status, ali je li takvom sustavu mjesto u akademskim krugovima?

Publika se maksimalno poistovjećuje sa svojim Sveučilištima i to ih drži do kraja života. Utakmice su iznimno interesantne i sportske priče koje ih prate su fantastične. Daleko od toga da u profesionalnom sportu nema dekadentnog ponašanja i zaobilaženja pravila, ali sustav koji je izgrađen na sintagmi neprofitnog djelovanja licemjeran je koliko i korumpiran. Ili će zarađivati svi dionici ili neće zarađivati nitko.

Još jedan u nizu skandala samo ukazuje na to da je suvremeni sport prvenstveno tvornica novca i da se vodi parcijalnim interesima. To nije nelegitimno samo po sebi, ali namjerno neravnopravan sustav poput sveučilišnog sporta u SAD-u ne njeguje ni akademski ni sportski duh kojim se hrani.

 


Jedan odgovor

  1. Quin Snyder: Trener Jazzera je prošao sito i rešeto. Sad je sit i rešeta

    […] u naravi potencijalnim igračima i njihovim obiteljima. Što vrijedi reći da su to svi radili. I prije i tada i poslije. Sveučilište je kažnjeno novčano, zabranjena im je regrutacija te određen probni rok od tri […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: