USPJEH: Što serija u produkciji HBO-a znači za televiziju na ovim prostorima

HBO snima originalnu seriju na hrvatskom jeziku i ulozi za cijelu TV industriju su iznimno veliki. Mogu li uspjeti?

HBO možda jest osvojio svijet, ali Balkan je uvijek bio tvrd orah.

HBO Adria, podružnica moćne HBO televizije, uskoro kreće s emitiranjem prve originalne tv serije za područje Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Oba predloška za seriju izabrana su putem javnog natječaja kojeg je HBO raspisao 2016. i objavio na Sarajevskom filmskom festivalu. Od gotovo 500 scenarija, izabrani su “Uspjeh” makedonskog Zagrebčanina Marjana Alčevskog te “Otok/Ostrvo” autora Ivana Kneževića iz Srbije.

HBO Adria je u veljači najavila “Uspjeh” kao “šestodijelnu višeslojnu dramu koja je kao takva gorka oda gradu Zagrebu”. Jako pozitivno je odjeknula vijest da se redateljske palice uhvatio Oscarom nagrađivani bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović (“Ničija Zemlja”).

„Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naš izričit cilj je suradnja s lokalnim talentima, kako bi uspješno razvili serije namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno bio i glavni cilj First Draft natječaja,“

Steve Matthews, HBO Europe

HBO Europe po Starom kontinentu već razvija iznimno uspješne originalne serije u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija „Gorući grm“ (Burning Bush) kao i dramske serije kao što su „Lagodan život“ (Aranyélet), „Mamon“, „Pakt“, „Shall We Kiss“, „Čopor“ (Wataha).

“Uspjeh” će pratiti paralelne priče nekoliko međusobnih stranaca koje povezuje traumatični događaj i koja postepeno daje mračan uvid u različite strukture društva kroz obične ljude gurnute preko ruba. Goran Bogdan bit će jedan od glavnih glumaca.

Može li HBO s “Uspjehom” pogoditi specifičan ukus publike s područja bivše Jugoslavije?

Iskustvo nas uči da se ovdje radi o malenom, često veoma zatvorenom auditoriju koji u prošlosti nije najbolje prihvaćao “zapadnjački” model kreiranja i razvoja televizijskih serija.  Puno bolje su prolazile ad hoc, lokalne ideje koje su prirodno integrirale specifičan humor, ali i mračnu notu koja dominira na ovim prostorima.


Čitajte na Zadnjem Polju: Westworld je iznimno neobičan tematski park


Daleko od toga da publika u Hrvatskoj, Srbiji i BiH ne konzumira moderan sadržaj i enormnu količinu zapadne produkcije koja je stigla kao nusproizvod zlatnog doba televizije, ali pokušaj da se taj dramski format implementira kroz originalnu, lokalnu televizijsku seriju – nije postigao bitniji komercijalni uspjeh.

Stoga je odluka HBO-a da krene u originalnu produkciju izniman, ali dobrodošao rizik.

HBO je mudro generirao interes prvo kroz javni natječaj, a zatim i kroz regrutiranje Danisa Talovića i medijsku komunikaciju koja je pojačana uoči početka snimanja. Nesumnjivo je da će uspjeti generirati interes kod široke publike, ali koliko njih će se uistinu pretplatiti na HBO ili HBO GO zbog par novih, originalnih serija?

HBO je kao premium televizija dostupna preko svih kabelskih operatera, ali bilo bi iznimno zanimljivo vidjeti koliko je korisnika kabelske televizije uistinu i pretplaćeno na HBO čiji paket bitno poskupljuje samu uslugu. Možda je i internetski HBO GO najbolji put do mlađe publike u vremenu “kidanja kablova”, ali dojam je da mlađe generacije uopće ni ne žele gledati teške, dramske serije koje se bave temama sivog i nesigurnog života na području Balkana.

Može li HBO to promijeniti? Odnosno, može li angažirati ključnu demografiju?

Neuhvatljiv duh Balkana

Danis Tanović je redateljski teškaš koji će se napokon uhvatiti režije jedne TV serije koje preuzimaju primat nad filmom. Scenarist Alčevski je široj javnosti apsolutno nepoznat, ali za pretpostaviti je da je se radi o iznimno talentiranom piscu i snažnom tekstu.

Alčevski je najavio da će se kroz priču dotaknuti svakodnevnih problema specifičnih za ovaj dio Europe poput korupcije, povjerenja u sudstvo i manipulacije javnim prostorom. To nam ne govori puno jer već smo imali serije koje su se bavile sličnim temama, ali nisu uspijevale generirati pažnju šire javnosti. To ne znači da nisu kvalitetne, ali znači da ne mogu dugo trajati.

Važnije od toga koje teme će pokrivati jest to kako će te teme pokrivati.

Ključno je koliko će ulazak HBO-a sadržajno, kreativno i produkcijski utjecati na uspjeh ovakvog formata? Imaju li mogućnost doprijeti do dovoljno široko auditorija koji bi osigurao društvenu i komercijalnu relevantnost ovog projekta?

Nadamo se da imaju jer ulazak HBO-a na naše tržište kao i činjenica da rade seriju na hrvatskom jeziku, znači mnogo za ovu industriju, podiže standard kvalitete, pruža financijsku i stručnu podršku i može izbaciti niz novih talentiranih pojedinaca koji u budućnosti mogu i nezavisnim kanalima svoje iskustvo pretvoriti u kvalitetan sadržaj.

HBO sebi može dozvoliti rizik na ovom prostoru pa se nadamo da će krenuti hrabro i beskompromisno. Održivu tv seriju je teško stvoriti i na puno većim tržištima, a ovdje je uz to još i  bitno prepoznati i uhvatiti interes publike koja je iznimno sumnjičava. Pred njima je zadatak snimiti nešto što se na kamerama ne može uloviti. Režija i tekst će odigrati  važnu ulogu, ali ovisno o tome hoće li uspjeti snimiti onaj neopisiv i nevidljiv “duh Balkana” – presudit će ovom projektu.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: