Zašto je Shaquem Griffin najbolja priča ovogodišnjeg NFL Combinea

Zbog komplikacija u trudnoći, Shaquem Griffin nikada nije trebao zaigrati football. Sada će ga igrati na najvećoj mogućoj razini.

Nezahvalno je pisati o uspjehu Shaquema Griffina, 22 -godišnjeg football igrača s Floride, jer morate oprezno koračati kako ne bi zagazili u nepotrebnu patetiku i viktimizaciju ovog mladog čovjeka.

Budimo iskreni, vjerojatno ne bismo pisali o Griffinu da mu sa četiri godine nije amputirana šaka na lijevoj ruci. Budimo još iskreniji, većina nas u istoj situaciji ne bi se držala ni približno hrabro i dostojanstveno kao on.

Jezivo zvuči kada Shaquemeova majka prepričava kako su ga u dobi od četiri godine našli kako s nožem u ruci pokušava sebi odrezati prste zbog neizdržive boli.

Zbog posljedice ABS sindroma tijekom trudnoće, Shaquem je proživljavao neopisive bolove u šaci lijeve ruke. Doktori su preporučili amputaciju. Griffin u osnovnoj školi nije uvijek nailazio na odobravanje trenera kada bi izrazio želju zaigrati football. Unatoč tome, kao i njegov brat blizanac, dobio je priliku zaigrati za Sveučilište Florida i danas je jedan od kandidata za ulazak u NFL.

NFL Combine u Indianapolisu na kojem talentirani igrači footballa predstavljaju svoje fizičke i psihičke kvalitete kroz niz nepotrebnih treninga i drillova, danas se pretvorio u medijski cirkus i tradicionalno okupljanje bratovštine NFL trenera koji se skupljaju i pijuckaju po barovima. Agenti obrađuju predstavnike momčadi i prodavaju svoje igrače, raznorazni lobisti unutar krugova najvrjednije sportske lige na svijetu plasiraju vlastite agende, a skauti igrače propitkuju o tome misle li da bog navija za njihovu momčad i je li im majka možda prostitutka. Testovi mentalne izdržljivosti i slično.


Čitajte na Zadnjem Polju: Najinteresantniji slobodni igrači na NFL tržnici


Sve manje važnosti se pripisuje samim vježbama i rezultatima raznih testiranja. Ipak, kada probijač Saquon Barkley izdominira na testovima, a prospekt bez šake na jednoj ruci zabilježi ponajbolje rezultate među vršnjacima – pažnja se ipak okrene prema njima.

Shaquem Griffin je obrambeni igrač na poziciji linebackera koji je među zadnjima dobio pozivnicu na combine i za kojeg se vjerovalo da će u najboljem slučaju biti izabran u posljednjim rundama ovogodišnjeg NFL drafta (šestoj, sedmoj rundi).

Kao i uvijek do sada, Griffin je probio sva očekivanja otrčavši sprint od 40 yardi (36,5 metara) za nevjerojatnih 4,38 sekundi što je najbolji rezultat za jednog linebackera u zadnjih 15 godina!

Griffin je otrčao bolje od nekih od najpoznatijih napadača poput hvatača Julia Jonesa ili probijača Ezekiela Elliota što je fenomenalan sprinterski rezultat uzevši u obzir da se radi o čovjeku od preko 100 kilograma.

Ipak, Griffin je osobito oduševio kada je uz pomoć protetske ruke podignuo težinu od 102 kilograma čak 20 puta.

Ovi rezultati sami po sebi i van konteksta neće značiti mnogo jer ne garantiraju da Griffin može igrati football na najvišoj mogućoj razini. Ipak, na njegov talent i spremnost ukazuju utakmice na fakultetu gdje je bio iznimno produktivan (166 tackleova, 18,5 obaranja dodavača) i proglašen najboljim obrambenim igračem svoje konferencije. Brzina i eksplozivnost osobito su mu koristile kod pass rusha, odnosno napada na protivničke dodavače.

U pravilu bi njegova veličina i težina predstavljala problem na iznimno agresivnoj poziciji  u NFL-u i protiv snažnijih i većih linebackera, ali liga se nalazi u razdoblju kada se manji i brži srednji braniči cijene jako puno jer im brzina i dobra promjena smjera omogućava korištenje u raznim paketima i raznovrsnije pokrivanje novih napadačkih akcija poput run pass optiona.

Nakon ovakvih rezultata na combineu, očekuje se da bi Griffin mogao biti izabran negdje u trećoj ili četvrtoj rundi drafta.

Ipak, najimpresivniji aspekt ove priče jest da ovaj mladić nije odustao od sna da postane profesionalni igrač footballa unatoč jasnim nedostatcima. Šaku je zamijenio trudom, naučio igrati bez nje pa čak i forsirati i osvajati fumleove (izgubljene lopte).

Griffin je 2. ožujka napisao otvoreno pismo generalnim menadžerima u NFL-u koje je objavljeno na platformi The Players’ Tribune. Priča i o tome kako mu je otac pomagao da diže utege na način da je izradio naprave od drveta koje bi mu pomogle podizati ih. Cigle su mu pomogle kod vježbanja sklekova. Otac ga nije sažalijevao već gurao do krajnjih granica.

Griffin će za sebe reći kako se ne definira uspjehom koji je postigao, već preprekama koje je uspješno preskočio.

Preskočio ih je jako puno i na jesen će igrati football sa svojim bratom blizancem u NFL-u.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: