Što se krije iza gašenja tiskanog izdanja kultnog glazbenog magazina NME

Časopis NME je nekada bio ključni igrač u glazbenoj industriji, a danas je žrtva dinamičnih promjena na globalnom medijskom tržištu

New Musical Express (NME) koji je više od polja stoljeća slovio kao najveći i najutjecajniji britanski glazbeni časopis, danas 9. ožujka 2018. izbacuje svoje posljednje tiskano izdanje.

NME nastavlja živjeti dalje kao digitalna platforma specijalizirana za praćenje vijesti i fenomena iz svijeta glazbe, ali gašenje tiska u svakom slučaju označava kraj jedne ere u kojoj se NME nametnuo kao možda i najluđi europski glazbeni časopis.

Još od rujna 2015. NME je svoja tjedna tiskana izdanja dijelio besplatno nakon što im je godinu ranije tiraža dotakla novo dno. Čitanost je kroz besplatnu distribuciju, dakako, ponovno porasla, ali u vremenu digitalizacije, interneta i društvenih mreža – tjedni časopis o glazbi izgubio je svu svoju relevantnost i utjecaj na popularnu kulturu.

NME postoji od 1952, a tijekom 60-ih i u zlatnim danima 70-ih, prometnuo se u najvažniji glazbeni časopis koji je bio obvezna literatura za ljubitelje glazbe, kako Rolling Stonesa Beatlesa, tako i kompletnog punk pokreta čiji je NME bio glavni glasnogovornik.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća su u vrijeme najveće slave Beatlesa prodali i 306.881 kopiju jednog broja, dok su 70-ih bez problema dostizali redovnu tiražu od 250.000 prodanih primjeraka.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Objava i ukidanje tiskanog izdanja stiže samo tjedan dana nakon što je Time Inc UK, vlasnik i izdavač časopisa NME, Marie Claire Country Life te ukupno 57 publikacija, prodan od strane Meredith Corpa privatnom fondu Espiris specijaliziranom za kupnju i konsolidaciju tvrtki i to za iznos od oko 130 milijuna funti prema pisanju britanskih medija.

Podsjetimo, medijska kuća Meredith je Time Inc te njegovu englesku podružnicu kupila u studenom prošle godine. Time Inc je izdavač časopisa People, Fortune, Sports Illustrated, ali Meredith očito nije imala planove zadržati britansku diviziju Time Inca pod kojom djeluje i NME.

Espiris će brzo krenuti u restrukturiranje poslovanja što može rezultirati ukidanjem i prodajom slabije čitanih izdanja te smanjivanjem broja zaposlenih koji je sada na brojci od oko 1.700 ljudi, s tim da Time Inc u prošloj financijskoj godini jest zabilježio profit od 30 milijuna funti.

“U osnovi je ovaj posao raznolik, snažan i generira dosta gotovine. Mi ciljamo s tim da uvedemo jasnoću i jednostavnost njegovom poslovanju i maksimiziramo potencijal koji imaju najkvalitetnija izdanja u njegovom portfoliju.”

— Chris Hannapartner u Espirisu

Najava vezana uz NME rezultirala je s lavinom nostalgičnih objava na društvenim mrežama kojima su se bivši zaposlenici i vjerni čitatelji prisjećali tiskanih izdanja, priča i naslovnica ovog neobičnog časopisa koji je svojevremeno bio u potpunosti uronjen u glazbenu kulturu i čiji su novinari imali neograničen pristup glazbenicima, kreirali i rušili karijere te utjecali na prodaju ploča i generiranju publiciteta.

NME je svojedobno bio jedan od rijetkih izvora informacija o vašim omiljenim glazbenicima, pružao uvid u njihova razmišljanja i otvarao vrata u životni stil najvećih rock punk zvijezda. Novinari su provodili tjedne u studijima i na turnejama s najvećim glazbenicima, a redakcija NME-a s drogom, alkoholom i tulumima, više je sličila na backstage nego na novinsku redakciju.

Savjetovali su mi da, ako želim kuhati čaj, donesem svoje žlice i stavim ih pod ključ”, pojašnjeno je novoj tajnici koja je prvog dana na poslu šokirano gledala crne žlice koje su služile za podgrijavanje heroina.

Danas je tjedna tiraža prespor koncept, mlađe generacije vijesti o glazbi ne dobivaju iz tiskanih izdanja niti od novinara, već preko interneta i često direktno od samih glazbenika.

NME je još jedna u nizu žrtava iznimno turbulentnog medijskog tržišta u Velikoj Britaniji koji ne uspijeva održati na životu tradicionalne oblike izdavaštva, publikacije se gase ili poput Independenta prelaze na isključivo digitalnu platformu.

Način na koji konzumiramo i glazbu i vijesti o glazbi, drastično je izmijenjen i NME uz kvalitetnu upravu ima mogućnost ostati jedna od najutjecajnijih glazbenih redakcija, ali svakako će nedostajati onaj poseban osjećaj kada u ruke uzmete časopis koji na naslovnici prikazuje vaše omiljene glazbenike i kroz reportažne priče vas uvodi u njihov, tada tajanstveni, svijet.


Povezano: Britanski “The Guardian” je prešao na tabloidni format i ima novi dizajn


 


Jedan odgovor

  1. Bikini magazin? Kakva je (ako ikakva) budućnost magazina Sports Illustrated

    […] Zadnje Polje je u ožujku pisalo o prodaji engleske podružnice Time Inca koju je Meredith ustupio p…. […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: