Izmučena organizacija Cleveland Brownsa je svoj zadnji naslov osvojila davne 1964. kada su u tadašnjoj NFL Championship utakmici pobijedili Baltimore Coltse 27:0. Brownsi u NFL doigravanjima nisu bili od 2002.

Ali, zaboravimo titule i doigravanja. Brownsi prošle godine nisu ubilježili niti jednu pobjedu. Završili su sezonu s omjerom 0-16. Godinu prije na omjeru 1-15. 2015. na omjeru 3-13. 2014. na omjeru 7-9. Izgleda nemoguće, ali Cleveland Brownsi su iz godine u godinu sve lošiji.

Nakon što su dotakli dno u 2017. momčad je odlučila zadržati trenera Hueja Jacksona koji u dvije godine ima jednu pobjedu, ali riješiti se analitički orijentiranog generalnog menadžera Sashija Browna i zamijeniti ga za iskusnog tradicionalistu i bivšeg GM-a Kansas City Chiefsa – Johna Dorseyja.

Sashi Brown je gomilao izbore na draftu s vizijom da momčad gradi kroz draft. Brownsi zadnjih godina imaju uvjerljivo najviše pickova, a na ovogodišnjem draftu su imali čak 12 izbora. Sashija Browna više nema, a John Dorsey – koji je naslijedio zgarište u podrumu NFL-a – odlučio je u grad dovesti nekoliko veterana s ciljem da promijeni kulturu organizacije.

U razmjenama je doveo dodavača Billsa Tyroda Taylora, hvatača Dolphinsa Jarvisa Landryja i braniča Packersa Damariousa Randalla.

Kao podsjetnik, ovo su dodavači Cleveland Brownsa u zadnjih 11 NFL sezona!

2007 Derek Anderson (15) / Charlie Frye (1)
2008 Derek Anderson (9) / Brady Quinn (3) / Ken Dorsey (3) / Bruce Gradkowski (1)
2009 Brady Quinn (9) / Derek Anderson (7)
2010 Colt McCoy (8) / Jake Delhomme (4) / Seneca Wallace (4)
2011 Colt McCoy (13) / Seneca Wallace (3)
2012 Brandon Weeden (15) / Thad Lewis (1)
2013 Jason Campbell (8) / Brandon Weeden (5) / Brian Hoyer (3)
2014 Brian Hoyer (13) / Johnny Manziel (2)/ Connor Shaw (1)
2015 Josh McCown (8) / Johnny Manziel (6) / Austin Davis (2)
2016 Robert Griffin III (5) / Josh McCown (3) / Cody Kessler (8)
2017 DeShone Kizer (15) / Kevin Hogan (1)

Nijedan od ovih dodavača, osim Jakea Delhommea koji je odigrao četiri utakmice za Brownse (omjer 2-2), nema pozitivan omjer. Dijelom upravo zbog toga što su igrali za Brownse.

Tyrod Taylor dolazi u Cleveland s omjerom 22-20. S 51 TD dodavanjem i s 18 presječenih dodavanja uz 62% uspješnosti. Taylor je Gospodin Prosječni. Ali prosječnost je za Brownse trenutno nedosanjani san. Kao i gospoda na poziciji QB-a.

Iako je prva reakcija u stilu: zašto nesretni Brownsi dovode prosječnog dodavača kojeg Billsi tjeraju iako ni sami nemaju riješeno pitanje startera i to u zamjenu za izbor treće runde kada imaju prvi i četvrti pick na nadolazećem draftu i nekoliko dodavača koje mogu izabrati, Taylor je u biti jako dobro rješenje za Brownse koji će najvjerojatnije izabrati jednog QB-a i pripremati ga za preuzimanje za franšize.

Tyrod Taylor, koji prošle godine nije upotpunio ni jedno dodavanje duže od 47 yardi, prvenstveno je fantastičan profesionalac i karakter. Prisjetimo se samo kako je reagirao kada su ga Billsi usred sezone stavili na klupu zbog nama omiljenog Nathana Petermana.

Taylora su vratili natrag u igru nakon katastrofalnog nastupa Petermana i odradio je sezonu do kraja te, nakon sretnog ishoda posljednjeg kola, uveo Buffalo Billse u doigravanje nakon 18 godina. Ipak, bilo je jasno da Billsima treba nešto više od Taylora i da on nema budućnost u Buffalu. QB njegovog kalibra nije akvizicija ni momčadima koje već jesu oko omjera 8-8 pa su Brownsi jedna od rijetkih momčadi u kojoj Taylor može donijeti rezultatski uzlet.

Taylor u Cleveland prvenstveno donosi odijelo i šešir. Donosi profesionalnost u svlačionicu, donosi ispravan pristup i odnos prema medijima. Zrele izjave i zrelo ponašanje. Donosi uzdignutu glavu, veteranski leadership i ispravno držanje.

Taylor je uzorit mladić. Onaj kojeg djevojka dovede kući roditeljima dok se istovremeno potajno skiće i tulumari s DeShoneom Kizerom.

Taylor ima prosjek od tek 7,1 yardi po dodavanju i ne preferira dugačka, riskantna dodavanja. To je u redu. Brownsima treba konzervativni dodavač koji naglasak prije svega stavlja na sigurnost lopte i nizak postotak presječenih dodavanja. S hvatačem Jarvisom Landryjem imat će sigurnu metu u sredini terena i ova dvojica bi trebala jako dobro komplementirati jedan drugom. Brzinac Josh Gordon ostaje opcija i meta niz teren.

Cleveland ostavlja dojam da je Taylor iskusno privremeno rješenje i da će momčad kroz prvi i četvrti izbor prve runde drafta izabrati nekog od mladih dodavača poput Sama Darnolda ili Josha Rosena. Oni bi trebali dobiti vremena i lagano se privikavati na NFL.

Generalni menadžer Dorsey je uz dovođenje Taylora, Landryja i Randalla u Patriotse poslao obrambenog linijaša Dannyja Sheltona. Sve ove razmjene će biti finalizirane i formalizirati se u srijedu, 14. ožujka kada NFL službeno otvori novu sezonu.

Ovo je snažna poruka Dorseyja da će ići u bitno drugačijem smjeru od svog prethodnika  Browna koji je u NFL pokušao uvesti sabermetriku i zaigrati moreyball. Možda NFL još nije spreman, a možda gomila Brownovih pickova i razmjene koje je Dorsey uspio na temelju njih napraviti, pokažu da je Sashi Brown bio Sam Hinkie NFL-a.

3 komentara na “Cleveland Brownsi u grad doveli profesionalnost i prosjek koji im je već godinama nedostižan”

  1. […] Ovaj remi protiv Steelersa je najbolji ulaz u sezonu Cleveland Brownsa u zadnjih 14 godina. To je depresivan pokazatelj koliko su Brownsi loši u zadnjem desetljeću. Tehnički je ovaj rezultat 21:21 protiv Steelersa uspjeh za Tyroda Taylora koji je uspio upotpuniti svega 15 od 40 dodavanja za prosjek od 4.9 po pokušanom dodavanju. Standardi u Clevelandu su niski. […]

    Sviđa mi se

  2. […] Billsi su prošle sezone napokon osjetili okus doigravanja nakon suše od 18 godina. Ipak, Tyrod Taylor više nije u Buffalu i napadom će dirigirati neko novo ime. Iz Cincinatija je stigla zamjena Andyja Daltona […]

    Sviđa mi se

  3. […] NFL na Zadnjem Polju: Brownsi u grad napokon doveli odgojenog dodavača […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Trending