MILIJARDE: Koliko vrijedi moć?

Showtimeova serija “Milijarde” nakon dvije sezona slovi kao jedna od najboljih i najzabavnijih na televiziji. Zašto su ulozi u ovoj seriji puno veći od samog novca?

“What’s the point in having Fuck you money if you never say – Fuck You?”, jedan je od citata Roberta Axelroda, fiktivnog milijardera i vlasnika kontroverznog investicijskog fonda u Showtimeovoj seriji “Milijarde”.

Kako je vidljivo i iz tog citata, “Milijarde” nije serija o novcu. “Milijarde” je serija o moći. I vjerojatno jedna od najboljih na televiziji trenutno.

Nakon što je 2017. prikazana druga sezona koja je zabilježila rast od 35% u gledanosti od početka do kraja sezone, brojni kritičari, financijaši, ali i ljubitelji dobre televizije koji nemaju nikakvih poveznica s Wall Streetom i burzama, zaključili su kako je ovaj televizijski projekt apsolutni pogodak. Razlog ipak nije sam njegov predložak.

Zanimljivo je da autori serije, trojac Brian Koppelman, David Levien i financijski novinar Andrew Ross Sorkin, nisu išli tradicionalnim putem i samu ideju televizijskim kućama predstavili kroz takozvani pitch, već su seriju razradili, napisali scenarij za prvu epizodu, sinopsis prve sezone i s tim se obratili Showtimeu gdje su imali kontakte. Bila je to odlična odluka jer sam koncept serije o bogatom financijašu na rubu zakona i ambicioznom državnom odvjetniku koji ga pokušava uloviti – nije osobito inovativan.

Ono što je forte ove serije jest njezin drski ton.

Kao što novac nije u ovoj seriji sam sebi svrha, tako je i ova fabularna podloga tek temelj na kojoj scenaristi grade briljantno intrigantne i kompleksne likove. Iznimno inteligentan scenarij, britki dijalozi i lukavi zapleti dovoljno su interesantni da vam konstantno održavaju pozornost, ali ne i suviše insajderski da odbiju prosječnog gledatelja kojeg ova tematika ne zanima.

Ne moraš biti brži od morskog psa. Moraš samo biti brži od čovjeka koji roni zajedno s tobom”, darwinistički objašnjava Axelrodov odvjetnik Orrin Bach i precizno intonira osnovu premisu “Milijarda”.


Kompleksne glavne likove igraju glumačke zvijezde Damian Lewis (Homeland) i Paul Giamatti (Cinderella Man) i fantastično nose ovu seriju na kojoj se gotovo iz epizode u epizodu nižu različiti redatelji i projekt je ispunjen atraktivnim kadrovima i fotografijom. I dok su milijarder Axelrod i državni odvjetnik Charles Rhoades Jr. opsjednuti idejom da sruše jedan drugoga, interesantni sporedni likovi potvrđuju argumente da su živopisni karakteri ključ uspjeha u tv serijama.

“Namjera nam i jest bila da nekada navijate za Axea, a nekada za Chucka. Nismo željeli jednostavne likove i očitu podjelu na zločince i pravednike. Željeli smo kompleksne likove od 360 stupnjeva. I mi im ne sudimo. Nijedan lik nije uvijek u pravu ili u krivu. Oni su ljudi”, objašnjava jedan od tvoraca serije David Levien.

Dijalozi između Axelroda i Chucka su poput šahovskih mečeva. Svaka riječ je vidno testirana nekoliko puta u sobi za scenariste prije nego što su je ova dvojica izrekli pred kamerama. Scenarij obiluje zabavnim citatima i nije nimalo suptilan baš kao ni bespoštedni svijet u kojem likovi djeluju. Ipak, njima dvojici nije dovoljno poraziti ovog drugog. Žele ga zgaziti i osramotiti. Axelrod je milijarder koji može pokupiti novce i od toga živjeti do kraja života, Chuck bi svu svoju energiju mogao preusmjeriti prema napredovanju u karijeri.

Kada je Chuck sa svojim državnim odvjetništvom napokon pritisnuo Axelroda da potpiše nagodbu u kojoj bi priznao određene nezakonite aktivnosti i dobio novčanu kaznu od 1,9 milijardi dolara, na što je Axelrod sarkastično komentirao da te novce zaradi u šest mjeseci, Chuck je u zadnji trenutak izmijenio uvjete nagodbe i tražio da se Axelrodu doživotno zabrani trgovanje financijskim derivatima.

Neizbježne su bile poveznice Axelroda sa zloglasnom legendom Wall Streeta – Steveom A. Cohenom ulagačem i osnivačem privatnog hedge fonda SAC Capital, baš kao i povezivanje lika Charlesa Rhodesa sa stvarnim državnim odvjetnikom u New Yorku Preetom Bhararom koji je vodio postupke protiv Cohena. Milijarder Cohen je u financijaškim krugovima bio poznat kao osoba koja je redovito trgovala na temelju povlaštenih informacija, ali Cohen nikada nije kazneno odgovarao iako je njegova tvrtka SAC Capital morala zatvoriti svoja vrata.

Najbolji način kako se povezati s nekim nije tako da mu učinite uslugu. Najbolji način jest da ga pitate za uslugu”, reći će jednom prilikom Chuck Rhoades koji kroz seriju balansira između svoje ambicije i svojih kompleksa.


Baš kao što je tužitelj Bharara bio prepoznat kao “križar” protiv korupcije na Wall Streetu i gospodarskog kriminala, tako i Charles Rhoades Jr. gradi pravnu i političku karijeru na način da bude prepoznat kao državni odvjetnik koji je zaslužan za privođenje pravdi beskrupuloznih gadova koji sačinjavaju onih 1%. Ipak, Chuck je daleko od bezgrešnog pravednika već je i sam spreman kršiti pravila i zanemariti etiku kako bi postigao svoje ciljeve.

U “Milijardama” pravila postoje kako bi se kršila.

“Kao novinar uživao sam pratiti Wall Street ne toliko zbog novca i velikih brojki već zato jer je to ljudska drama. Tamo imate te bogate, velike i živopisne ličnosti i taj smo etos prenijeli na seriju. Zanima nas što motivira ove ljude”, rekao je Andrew Ross Sorkin koji je i autor nagrađivane knjige “Too Big To Fail” o velikoj financijskoj krizi 2008.

Autori jako dobro preslikavaju atmosferu i uvjerenja financijaša s Wall Streeta koji kontriraju pripadnicima dijela javnosti i tužiteljstva prokazivajući njihovo licemjerstvo i tvrdeći da su oni ti koji pokreću ekonomiju i osiguravaju radna mjesta dok su pripadnici državnog odvjetništva ti koji zbog vlastitih, parcijalnih i često političkih interesa koriste financijaše kao trofeje za pokazivanje kao i za stjecanje političkih poena.

Moral i etička pitanja su uistinu stvar perspektive. “Milijarde” uspješno pokazuju obje pozicije.

Kad se ne bavi nadmudrivanjem glavnih likova, “Milijarde” briljiraju kroz sporedne likove gdje su uspjeli ubaciti Davida Costabilea (The Wire, Breaking Bad) kao podivljalog i lukavog Wagsa koji je desna ruka Axelrodu, transrodnu osobu Taylora te poprilično kompleksu i kvalitetnu narativnu dinamiku kroz supruge dvaju likova i to psihijatricu Wendy Rhoades, Chuckovu suprugu koja radi upravo kod Axelroda i Axelrodovu suprugu Laru Axelrod kojoj je u interesu pod svaku cijenu zaštiti muževu reputaciju, bogatstvo i djecu.

“Milijarde” su serija s jako visokim ulozima i showrunneri uspijevaju stvoriti tu atmosferu napetosti i konstantnog konflikta koji pokreće radnju. Obračun Axelroda i Chucka jedan je od najznačajnijih trenutno na televiziji i oslikava sukob krupnog kapitala i krupne politike. To je možda i najvidljivije u finalnom obračunu na kraju prve sezone u kojem obojica iznimno jasno i oštro serviraju svoje argumente i brane svoju poziciju.

Axelrod smatra da doprinosi i zarađuje novac koji financira Chucka i njemu slične. “Ova zemlja je izgrađena na industriji i slobodnom tržištu”, s prijezirom mu sasipa u lice Axelrod. Chuck je uvjeren da je Axelrod razbojnik o kojem će se pričati legende jer je razbojništvo “jebeno romantičan mit“, ali u stvarnosti ti ljudi kradu i uništavaju živote te ostavljaju za sobom kaos i siromaštvo.

Obojica su spremna izgubiti sve radi ambicije, moći i ega. U pitanju je mnogo više od milijardi i zbog psihologije ovih likova, kolateralnih žrtava bi moglo biti puno. Srećom po nas, to u pravilu rezultira s jako dobrom televizijom.


Jedan odgovor

  1. Neki. Novi. Kevin.

    […] glasni i odrješiti 29-godišnjak koji je na naslovnici World Fame 100 izdanja magazina ESPN, gostuje ne sve popularnijoj seriji “Milijarde” te njeguje svoj novi imidž mladog investitora koji žestoko ulaže u nepreglednoj džungli […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: