Smijenili su Kosa. Vrijeme je da sada i gospoda iz Nadzornog Odbora daju ostavke!

Ivan Kos je smijenjen dok su Dinamovci u svlačionicama Poljuda slavili novi naslov prvaka. Vrijeme je da i Nadzorni Odbor preuzme svoj dio odgovornosti!

Ivan Kos je naučio da ne postoji nešto poput besplatnog ručka.

Sada već bivši predsjednik HNK Hajduk ostao je bez posla nakon što je Nadzorni Odbor Hajduka na čelu s profesionalnim nadzorašem i eminentnim stručnjakom za sve nadzorno – Slavenom Marasovićem – zaključio da su Hajdukovi operativci pod Kosom odradili loš catering pa se topli obrok za suce pretvorio u program-paket koji je uključivao ručak od nekoliko sljedova u skupim splitskim restoranima i afterparty u splitskim noćnim klubovima.

Da stavimo Zrno soli na svježu ranu bivšeg predsjednika Kosa, raskid suradnje je “sporazuman” te je Kos de facto i preuzeo dio odgovornosti za suviše blizak odnos s djeliteljima pravde zbog čega ga je krajem prošlog tjedna u priopćenju za javnost prozvao Klub Navijača Torcida.

U bezobrazno kratkom priopćenju pred okupljenim novinarima na Poljudu, Slaven Marasović je u funkciji Predsjednika Nadzornog Odbora odmah u startu naglasio: “Nadzorni Odbor je utvrdio kako Predsjednik Uprave, gospodin Ivan Kos, nije prekršio zakon, ali je drugačijim tretiranjima sudaca….prekršio temeljne vrijednosti kluba”. NO je zaključio kako sucima nikada nije davan novac niti se tražilo bilo kakvo pogodovanje.

Ukratko, odlična situacija za Nadzorni Odbor. Jebena za Kosa i njegov tim.

Iznimno je bitan detalj da je Marasović u dvo i pol minutnom obraćanju javnosti, potrošio minutu i petnaest sekundi da namjesti i servira tezu kako je Kos djelovao u sivoj zoni koja nije bila niti je mogla biti poznata članovima nadzornog odbora sve dok ih na to nije upozorila sveprisutna i sveznajuća Torcida.

Zaštita vlastitih interesa

Naime, i prema Statutu HNK Hajduk kao i prema Zakonu o trgovačkim društvima, posao je nadzornog odbora da imenuje, smjenjuje i nadzire rad Uprave društva. U članku 29. Statuta je navedeno da NO “nadzire vođenje poslova Društva” dok je u ZTD-u jasno navedeno i da su članovi nadzornih odbora dužni svoje poslove obavljati s “dužnom pozornošću”.

Uz dužno poštovanje, nadzoraši su nam nakon nove smjene ostali puno toga dužni.

S obzirom da Hajduk zasigurno ima osigurana sredstva za troškove reprezentacije uključujući i za troškove nepisanog pravila da je klub domaćin zadužen za osiguravanje obroka sucima, Marasović je morao plasirati tezu kako taj aspekt nije sporan već da su sporni noćni izlasci protivni “temeljnim vrijednostima kluba”. Dakle, Nadzorni Odbor je kroz kontrolu financijskih izvještaja mogao znati za novac koji je potrošen na troškove reprezentacije i slično, ali nikako nije mogao znati u kakvoj atmosferi su ta gošćenja rađena i kako su točno novci trošeni. U noćnim klubovima, skupim restoranima ili u klupskim prostorijama.

Kao što su naguzili Brbića u travnju 2016., Nadzorni Odbor na čelu sa Slavenom Marasovićem, naguzio je i Kosa u travnju 2018.

Sramotno je obraćanje javnosti od 150 sekundi i bez prihvaćanja pitanja od strane novinara kao i činjenica da NO nije ponudio nikakve konkretne dokaze o Kosovim kršenjima dužnosti već ih sveo pod generičnu demagošku floskulu o “pregledu svih dostupnih činjenica”. Kojih činjenica Marasoviću? Možemo li konkretno kada se već kunete u transparentnost?

Hoće li Glavna Skupština pozvati na odgovornost članove Nadzornog odbora? Trebala bi.

Vrlo je bitno naglasiti da je ovakav potez sedmeročlanog Nadzornog Odbora Hajduka kukavički manevar odrađen iz dva razloga:

  1. Kako bi zaštitili sebe od bilo kakve kaznene ili statutarne odgovornosti
  2. Kako bi zaštitili svoje fotelje jer u protivnom riskiraju da ih Naš Hajduk, kao udruga koja upravlja većinskim udjelom Grada Splita, smijeni s pozicija

Ako brojite poput nas na Zadnjem Polju, onda znate da ćemo dobiti desetog Predsjednika Hajduka u 13 godina. Nula titula u tih istih 13 godina.

Marasovićev poljubac smrti

Kako bi razumjeli dinamiku unutar Hajduka potrebno je razumjeti vlasničku strukturu i odnos među organima društva. Dioničari, od kojih je najveći Grad Split, biraju Nadzorni Odbor putem Glavne Skupštine i Nadzorni Odbor odgovara upravo njima. Uzevši u obzir da Udruga Naš Hajduk upravlja najvećim vlasničkim udjelom, njihov glas je presudan za izbor i smjenu članova NO koji se biraju običnom većinom glasova.

Vrlo dobro je poznato da Torcida već duže vremena ne odobrava rad Uprave, odnosno rad Ivana Kosa te da već neko vrijeme aktivno traže njegovu smjenu. Ovakav istup Torcide je razumljiv iz perspektive zaštite ideala i digniteta kluba koji bi navijačima trebao biti iznad svega (za razliku od mlaćenja igrača po ulicama). S druge strane, Nadzorni odbor bi morao štititi interese kluba, a pitanje je koliko je korisna ova smjena Predsjednika kojemu nije dokazano ništa osim da je lukavo naložio radnicima Kluba da budu gostoljubivi prema sucima u okviru pravila.

Uprava društva je dužna godišnja financijska izvješća podnositi na uvid i kontrolu Nadzornom Odboru društva. Marasović i njegov Nadzorni Odbor nije imao nikakvih prigovora na podnesena izvješća. Iluzorno je pomisliti da nisu imali pojma o načinu na koji se dočekivalo i pazilo na suce u Splitu jer su Marasović i Kos blisko surađivali. Nadzorni Odbor je upravo u suradnji s Upravom objavio strateški okvir upravljanja klubom.


Čitajte na Zadnjem Polju

Kojim se ovo jezikom priča u Hajduku?


Torcida ima potpuno pravo izražavati svoje nezadovoljstvo i upućivati na nepravilnosti u upravljanju klubom. U Splitu ona i služi kao svojevrsna četvrta grana vlasti te njezin korektiv. Naš Hajduk u ulozi, praktički većinskog, vlasnika nije mogao plasirati teze što je pak mogla učiniti Torcida iz koje je Naš Hajduk i izrastao i s kojom i dalje blisko surađuje.

Naravno da se onda povlači pitanje kome Nadzorni Odbor uistinu odgovara. Udruzi ili ulici?

Ovakav kakav je zasigurno ne odgovara Hajduku. Marasović je nakon giljotine pohvalio rad Ivana Kosa, ali je to isto napravio i prije dvije godine Marinu Brbiću nakon što su prethodno travanjskim pučem maknuli Pavasovića i preuzeli kontrolu nad Odborom.

Takve pohvale Marasovića su u biti bili tek poljupci smrti i zadnji čavao u njihove lijesove.

Brokvali su Kosa!

Preuzimanje odgovornosti

Marasovićev Nadzorni odbor ostaje najslabija karika u upravljanju Hajdukom. Strategija upravljanja je iznimno vrijedna, ali debelo kasni i dvije godine nakon preuzimanja Odbora, Marasović je tek treba početi implementirati. Kos je u međuvremeno posložio klub i krenuo, uz jako puno lutanja, u infrastrukturno i rezultatsko preslagivanje.

Za razliku od Marasovića, Kos je puno griješio. Zato jer je za razliku od njega i nešto radio.

Torcidina upozorenja su se pokazala istinitima, ali nisu nužno kvalificirala i povredu dužnosti koja je trebala rezultirati “sporazumnim raskidom”. U redu, ne želimo biti klub koji se uvlači u guzicu sucima i povjerenicima. Svaka čast. Neka se Uprava upozori na to, stegovno disciplinira i pod uvjetom otkaza neka promijeni način postupanja prema službenim osobama. Makar se to napravilo i kroz svojevrsni interni pravilnik koji će Uprava obvezno primjenjivati.

Nadzorni Odbor nikada nije potegao pitanje odnosa klupskih radnika prema sucima, nikada nije dao bilo kakve smjernice oko načina na koji se suce treba dočekivati. Vjerojatno zato jer to nikada nije smatrao dovoljno bitnim.

Ali zato je povreda tih, nikada donesenih smjernica, dovoljno bitna da se dobije otkaz.

Najveća pogreška Ivana Kosa je što je potpisao Sporazumni Raskid. U redu je da je prihvatio odgovornost, ali morao je inzistirati na tome da ovakve povrede nisu razlog za dekapitaciju.

Nadzorni Odbor mora snositi odgovornost za svoje (ne)činjenje. Ovakvim smjenama sebi kupuju vrijeme umjesto da odgovaraju zbog (ne)učinkovitosti Uprave koju su sami izabrali.

Ljube guzicu Torcidi i Našem Hajduku i spašavaju vlastite fotelje pod krinkom zaštite “temeljnih vrijednosti kluba”.

Hajduk gubi energiju i vrijeme na unutarnja previranja i nadmudrivanja. Od toga koristi ima jedino zagrebački GNK Dinamo.

Čestitamo na još jednom osvojenom naslovu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: