Kratka i urnebesno zabavna povijest odnosa između Drakea i NBA lige

Lou Williams je i ove sezone kandidat za najboljeg šestog čovjeka lige. U siječnju je Golden Stateu utrpao 50 poena bez greške. U veljači je Sports Illustrated objavio dugačak profil o “Šestom čovjeku” pa smo imali prilike doznati da je Williams prekinuo sa curom. Nikoga ne bi bilo briga da to nije bila tek jedna od dvije djevojke s kojima je Williams paralelno i sasvim otvoreno hodao u isto vrijeme.

Još prije nekoliko godina, Drake je opjevao Williamsa na stvari “Šesti Čovjek” s albuma “If You’re Readings This It’s Too Late”, aludirajući dakako kroz brojku 6 i na svoj grad Toronto.

“Boomin’ out in South Gwinnett like Lou Will
6 Man like Lou Will, 2 girls and they get along like I’m (Lou Will)
Like I’m Lou Will, I just got the new deal”

“6 Man”

“Svaki dan slušam o ljudima koji su istovremeno u vezi s više osoba. Svaki dan. Više igrača to radi nego što možete zamisliti. Ja sam samo prva osoba koja je spomenuta u pjesmi”, rekao je Lou Williams koji je zaista 2015. potpisao ugovor za sedam milijuna dolara godišnje i kojem je ovog ljeta isticao ugovor dok nije “got a new deal” s Clippersima, ovog puta 3 godine/24 milje (zadnja godina nije u cijelosti zajamčena). Klasik Lou Williams manevar!

Iako je danas Aubrey Graham Drake neprikosnoveni glazbeni mogul, nemojmo smetnuti s uma da je ovaj 31-godišnjak, koji je nedavno najavio izlazak novog albuma “Scorpion” ovoga lipnja, u biti iznimno ranjiva i donekle štreberska pojava koja je izgradila karijeru kroz imidž izrađen na dihtomiji tvrdokornog hvalisavca i nesigurnog maminog sina.

Williams nije ni prvi ni posljednji NBA igrač koji se našao u tekstovima ili na meti hip hopera iz Toronta. Još 2009. Drake je povukao paralelu između svoje i karijere Chrisa Paula na mixtejpu “So Far Gone” kada na stvari “Ignorant Shit” kaže: “On some Southern drawl shit/Rookie of the year, ’06 Chris Paul shit,”. Na istom projektu u atmosferičnoj “The Calm” na kojoj opisuje svoje sumnje i borbu za uspjeh, Drake se spominje Dwyanea Wadea: “Tryin’ to enjoy myself with Tez in Miami at the game/I just wish he knew how much it really weighed like Dwyane,”

Teško je ne sjetiti se suradnje s Rick Rossom na odličnoj “Stay Schemin” traci kada se Drake osvrnuo na tada potencijalnu brakorazvodnu parnicu Kobeja Bryanta: “Kobe ’bout to lose a hundred fifty M’s/Kobe my nigga, I hate it had to be him/Bitch, you wasn’t with me shooting in the gym,”, dok je na albumu “Nothing Was The Same” i pjesmi “Furthest Thing” povezao svoj lom ligamenata u koljenu te istu ozljedu Derricka Rosea koji nije žurio s povratkom kao ni Drake s novim albumom nakon “Take Care”: “A nigga fillin’ up arenas, who the fuck could see us?/I had to Derrick Rose the knee up before I got the re-up,”.

Drake je 2013. proglašen “globalnim ambasadorom Toronto Raptorsa”. Iako nitko nije siguran što to točno znači, Drake je obećao “širiti košarkaško evanđelje Toronta”. Već godinama je redovita pojava uz sam parket i svojevrsna, kanadska verzija Jacka Nicholsona. Svake godine, Raptorsi održavaju tzv. “Drake Night”, a ove godine su u čast njemu i njegovoj kući OVO, imali posebno uređen parket na nekoliko utakmica u Air Canada Centru.

RAPTORS COURT

Uspjeh Toronto Raptorsa u posljednjih nekoliko godina, koincidirao je sa suradnjom s Drakeom jer sve što Drake takne on pretvori u zlato, iako su neki analitičari pogrešno upućivali na generalnog menadžera Raptorsa Masaija Ujirija i trenera Dwanea Caseyja. Čak je i Ujiri nedavno izjavio, citiram: “U Torontu se događa nešto veoma posebno i Drake je veliki dio cijele te priče”. Eto, vidiš.

Iako nije sasvim poznato trpe li DeRozan, Lowry i društvo ili uživaju u blizini hiperaktivnog Drakea na pola metra od svog radnog mjesta, Drake je svoju poziciju ambasadora, ali i fizičku poziciju bivanja uz aut-liniju, uspješno koristio za svojevrsni product-placement vlastite pojave i cijeli niz tantruma i ispada usmjerenih protiv gostujućih košarkaša.

Najnoviji obračun dogodio se protiv Johna Walla u seriji s Washington Wizardsima te navodno prozvao košarka Kelly Oubre Jr. “propalicom” (eng. “bum”,).

Ne zaboravimo i epizodu kada je Drake s društvom pokušao ući, ali dobio zabranu ulaska u svlačionicu LeBronovog Miami Heata nakon osvajanja NBA naslova.

Ranije ove godine su Raptorsi prekinuli niz Houston Rocketsa s tim da je Drake, cijeli ponosan, još na poluvremenu najavio pobjedu Raptorsa (“izgleda da je pobjednički niz gotov“). I, dakako, svoj novi album.

Uoči izvođenja ključne, posljednje akcije na utakmici kojom su Rocketsi željeli izjednačiti dvoboj i spasiti se od poraza, Drake se ustao sa stolice i brbljao u uho Trevoru Arizi dok je ovaj čekao da ubaci loptu u igru.

U siječnju ove godine Drake je nazvao neuspješno zakucavanje Kevina Duranta – jednog od najboljih šutera svih vremena – “smećem”. I sve to se dogodilo samo ove godine, s tim da je Drake tijekom posljednjih nekoliko godina ima gomilu sličnih obračuna s NBA igračima.

Na samostalnoj traci “5AM in Toronto”, koja je dio Drakeove neslužbene AM/PM serije pjesama koje Drakeu služe da sve podsjeti kako zna i može ozbiljno repati, Drake se uspoređuje s Jamesom i naglašava kako kratkotrajni uspjeh nije njegov cilj. Kaže: “Some niggas been here for a couple, never been here again/I’m on my King James shit, I’m tryna win here again.

Kralj Billboard liste je, dakako, pasionirani navijač Toronto Raptorsa, ali to ni u kojem slučaju ne znači da ne obožava druge igrače i momčadi. Na turneji 2016. je nosio cijeli niz dresova ovisno o tome u kojem je gradu nastupao. Neka vas ne zavara prijateljsko dobacivanje i bockanje s Kevinom Durantom i LeBronom Jamesom jer su oni međusobno iznimno bliski prijatelji i konstantno podupiru jedni druge. Drake je nedavno izbacio spot za pjesmu “God’s Plan” u kojem dijeli novac ljudima po Miamiju. Iako je dobio neke negativne kritike na taj račun, sam Durant se zauzeo za koncept rekavši da je iznimno bitan, da pjesmi daje novo značenje te “ukazuje na različite načine na koje možete pomoći drugim ljudima”.

U pjesmi “0 to 100/ The Catch Up” Drake repa: “If I ain’t the greatest then I’m headed for it/That mean I’m way up/The 6 ain’t friendly but it’s where I lay up/This shit a mothafuckin’ lay up/I been Steph Curry with the shot/Been cookin’ with the sauce, chef, curry with the pot, boy/360 with the wrist, boy”.

Na traci “Summer Sixteen” kroz koju najavljuje album “Views” i podsjeća narod da je upravo uništio Meek Milla u međusobnom, verbalnom obračunu, Drake kaže: “Yeah, and I could really dish it out/Come and get it from the source/Fuck with all the word of mouth/Golden State running practice at my house/Nigga, what am I about?”.

Drakeova glazba je iznimno popularna među NBA igračima, a Drake je proširio svoju suradnju s NBA ligom na način da je gostovao na All-Star utakmicama, bio trener, a prošle godine čak i vodio dodjeljivanje godišnjih NBA nagrada što je rezultiralo s jako dobrom reakcijom publike i zanimljivim materijalom koji podsjeća na Drakeove glumačke korijene.

2016. Drake se pojavio na utakmici u sklopu “Drake Večeri” s majicom preko koje je bila tiskana faca reporterke ESPN-a, Doris Burke, kojoj je Drake u nekoliko navrata upućivao komplimente. Na majici ispod njenog lika stajao je natpis: Woman chrush everyday. Ranije ove godine, za vrijeme utakmice Raptors – Celtics, otišao je do televizijskog stola uz teren, zagrlio ju i poljubio. Dva dana poslije Drake je objavio novi singl “Nice For What” s centralnom temom emancipirane, moćne, suvremene žene.

2016. je ometao Chicagovog Justina Holidaya prilikom izvođenja lopte. Bili bilo što od ovoga bilo prihvaćeno od strane NBA momčadi ili same NBA lige. Drake se uspješno provlači na shemu “zanemarivat ćemo ga pa će valjda prestati” koju primjenjujete na svojoj dvogodišnjoj djeci kao i na shemu da je trenutno Drake veći igrač i jači brens od Toronto Raptorsa. Nama ne smeta, dapače. Holiday nije na vrijeme uspio izvesti ono dodavanje. Slušao je Drakea!

Na svom prvom studijskom albumu “Thank Me Later” iz 2010. Drake se na pjesmi “Thank Me Now” (toliko o strpljenju) referira na prvu sezonu Allena Iversona koji je tada napravio onaj nezaboravni crossover nad Michaelom Jordanom te na kroz tu referencu poentirao kakav mu je pristup drugim velikanima hip hopa i koliko mu je bilo bitno ostaviti jasan utisak.

“When they recognize that you got what it takes to succeed
And that’s around the time
That your idols become your rivals
You make friends with Mike
But got to A.I. him for your survival
When they recognize that you got what it takes to succeed
And that’s around the time
That your idols become your rivals
You make friends with Mike
But got to A.I. him for your survival
Damn, I swear sports and music are so synonymous”

Thank Me Now

Iz ovog versa, ali i iz mnogih drugih Drakeovih tekstova, jasno je vidljivo u kolikoj mjeri Drake povezuje sličnosti između profesionalnog sporta i profesionalne glazbe, odnosno bijesne natjecateljske naravi koja odlikuje obje industrije.

Drake još uvijek zabavlja više nego što iritira te koristi svoj šarm kako bi izbjegao veću dozu argumentiranih kritika da je ponekad bliže igračima od samih igrača. Drake je izgradio svoj identitet briljantno se povezujući s gradom Torontom čije je postao zaštitno lice, a kroz Raptorse i NBA dodatno širi svoj doseg i jača brend, što odgovara svim uključenim stranama.
“I reached the point where don’t shit matter to me, nigga/I reached heights that Dwight Howard couldn’t reach, nigga,” repa Drake na briljantnoj “Tuscan Leather”.

Zato Drake, za sada, ostaje glasnogovornik, ambasador i svojevrsni šesti čovjek Raptorsa koji mu spremno opraštaju povremene izlete preko granice (dobrog ukusa, ali i košarkaškog terena).

Uostalom, što hoće, moglo im se dogoditi da, poput Philadelphia Eaglesa i 76ersa, dobiju rastrojenog Kevina Harta, koji je tempirana komičarska bomba.

“Yeah, don’t make me take your life apart, boy
You and whoever the fuck gave you your start boy
Oh, you wanna be a motherfucking funny guy?
Don’t make me break your Kevin Hart, boy”

— Over My Dead Body