OVDI je splitska Žica. Bengalkina oda splitskom asfaltu je dobila spot.

Splitski reper Krešo Bengalka izbacio je spot za pjesmu “Ovdi” s albuma “Split ZOO”.

Na traci “Mejaši” Krešo Bengalka kaže: “Gledam kvart sa prozora ka da gledam Žicu“.

Kultna serija “The Wire” (Žica) Davida Simona gotovo dokumentaristički prikazuje Baltimore i ulice Baltimorea kroz razne perspektive sukobljenih strana u drutšvu.

Krešo Bengalka svojim stilom, temama i pjesmama često na sličan način prikazuje splitsku stvarnost. Traka “Ovdi” možda i više od svih drugih.

Krešo Bengalka je ranije ove godine izbacio svoj drugi solo album “Split ZOO” na kojem se osobito isticala ta melodična traka. Pomalo nostalgičan i melankoničan zvuk legao je odlično uz žestoke Bengalkine versove kojima precizno opisuje kvartovsku dinamiku i svakodnevicu urbanog života.

Svojevrsna oda životu na splitskom asfaltu dobila je videospot u režiji Rina Barbira koji surađuje i s Vojkom V. na spotovima u sklopu njegovog novog albuma “Vojko”.

Crnobijeli spot bez imalo uljepšavanja Kreša Bengalku stavlja na školsko igralište u splitskom kvartu Visoka, okruženog ogradom i žicom koji jasno aludiraju na kavez u zoološkom vrtu koji je ujedno i lajtmotiv Bengalkinog novog albuma.

Pronalazimo ga zatvorenih očiju na centru školskog igrališta. “Kraljevski vezovi lanac je narko, casio satovi radio veze. Debeli vratovi šišanje kratko,sa svakim đavlom lupamo bese“, repa kasnije Krešo u kameru, odjeven u već zaštitnu marku Alpha Industries koja se briljantno uklopila u cjelokupan imidž koji gradi Krešo Bengalka.

“Ovdi” je možda i najvažnija pjesma karijere ovog kroničara splitskog urbanog života koja moćno sumira grubu realnost splitske ulice, ali od nje ne bježi već je prihvaća kao nezaobilazni dio identiteta suvremenog Splita. Dolazi u iznimno znakovitom trenutku kada je Split ponovno redovita tema crnih kronika i središte brojnih uličnih obračuna te kriminala dok istovremeno cvjeta turizam i grad proživljava svojevrsnu renesansu.

Moćni kadrovi Bengalke u crnom te Splićana različitih generacija koji ga okružuju u bijelom, jasno uprizoravaju Krešine stihove i gotovo zaštitnički gard kojim brani svoj teritorij na kojem je odrastao. Povremeni kadrovi kroz žicu podsjete nas na okruženje u kojem žive.

“Ovdi” tako prerasta u himnu splitskih ulica, pojava i ljudi koje nećemo pronaći na razglednicama, ali koji su neizbježni dio identiteta grada koji kroz njih živi i raste.

Nema osmijeha. Nema zvižudka ni na grubi faul. Tako je ovdi.


Jedan odgovor

  1. Slušali smo “Vojka” cili vikend. Sridu dočekali totalno maćani

    […] 3.5. u 19.00h, premijera Bengalkinog spota “Ovdi”. Reakcije odmah na Zadnjem Polju […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: