Let iznad Sokol Kule. Mistična konavoska tvrđava ovjekovječena snimcima Darija Skurića

Jedan od najvećih dubrovačkih pjesnika i latinista, Ilija Crijević (1463-1520), pisao je nikada dovršeni spjev “De Epidauro” o nastanku Dubrovnika, u kojem zauzima tada poprilično snažno zastupljen stav kako je današnji Dubrovnik nastao iz gradića Epidaurum (Cavtat). Spjev otvara sa stihovima:

„Postoji hridina jedna, Soko je tvrđava zvana,
Na pustom mjestu pod brdom i strši u nebo pravo.“

— Ilija Crijević, “O Epidauru”

Sokol Kula ili Soko’ Grad, spominje se još 1391. u dubrovačkom Arhivu. Kate Bagoje u tekstu o njoj piše: “Dakle, ispod planinske kosine Završje na 25 m visokoj nepristupačnoj klisuri, smjestila se tvrđava Sokol, nadmoćna i monumentalna kao i sam okoliš, pa dominira Konavoskim poljem i putevima koji iz Hercegovine silaze u Konavle.”

Sokol Kula ulazi pod Dubrovačku Republiku oko 1420. i poprima današnje obrise. Služila je u obrambene svrhe, ali je služila i za pohranu oružja, arsenala i žita. Izgrađena je na tri razine i to najnižu Kamen, zatim predziđe sa smještajem i oružarnicom i na najvišoj etaži – citadelu u sklopu koje se nalazila crkva, “rupa” za čuvanje žita i stan zapovjednika (kaštelana) koji se birao svakih šest mjeseci te upravljao tvrđavom i postavom od minimalno deset ljudi koji su se brinuli o vođenju i zaštiti tvrđave.

Dario Skurić objavio je predivne snimke leta iznad Sokol Kule koja ponosno čuva Konavle, okružena moćnim čempresima i tvrdim kamenom.

I dok nas predivno ukomponirana glazba vraća u srednji vijek, hipnotizirajući let nam otkriva zašto su Konavle i danas gotovo mistično područje krcato prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima koje zaslužuje biti ovjekovječene ovakvim čarobnim snimkama.


Pogledajte na Zadnjem Polju

Očaravajuće snimke Cavtata i skrivenog dragulja – plaže Pasjača