Familia Agnelli i vječna mladost Stare Dame

Juventus ima tisuću života. Ovo je tek ulovljeni trenutak iz jednog od njih.

Na crno bijeloj fotografiji otac sjedi na stolici pored nogometnog igrališta i predaje loptu u ruke svom sinu.

umbero 2

Torinska Stara Dama broji 120 godina, ali ostaje fatalna talijanska nevjesta. Opjevana i omražena, drugo stoljeće života provodi u torinskoj Valletti gdje godine i Scudetta broji uživajući u svim blagodatima novog Allianz Stadiona. 33 ukupno i šest uzastopnih naslova prvaka te sedmi na putu. Najduži je to Juventusov niz dominacije u Seriji A u koju su se vratili 2007. nakon što su godinu dana proveli u Seriji B kao posljedica zloglasnog Calciopolija u sklopu kojeg je Juventus kažnjen za namještanje utakmica i u sklopu kojeg su mu oduzeti naslovi iz 2005. i 2006.

“Drugi talijanski klubovi su gradski klubovi, Juventus je klub za koji se navija po cijeloj Italiji”, rekao bi 42-godišnji Andrea Agnelli koji je na funkciji predsjednika kluba od 2010. i koji je u potpunosti transformirao Juventus i uveo ga u 21. stoljeće.

Andrea je četvrti Agnelli koji vodi Juventus, a među kojima je bio i njegov otac Umberto Agnelli. Ova torinska obitelj slovi za jednu od najmoćnijih u Italiji, osnivači su i vlasnici FIAT-a, a preko svoje holding kompanije Exor N.V. imaju udjele u Ferrariju te su većinski vlasnici kluba Juventus i to od 1923. kada je glava obitelji Agnelli, Edoardo Agnelli, kupio klub i izgradio stadion.

“Juventus ipak pripada najmoćnijoj obitelji u Italiji i obitelj Agnelli ima taj status već 100 godina. Nije stvar u novcu, već u odnosima koji joj omogućuju da potiho mogu rješavati situacije. To je istina na svim  nivoima.”

— Aurelio De Laurentiis, predsjednik Napolija

De Laurentiis je u tom intervju za La Gazzettu dello Sport napomenuo i kako jedino Napoli ima čisti bankovni račun, ali Juventus je svejedno kroz ugovor s tadašnjom marketinškom tvrtkom Sportfive (danas Lagardère Sports) uspio isfinancirati izgradnju novog stadiona. Sportfive je zatim posredovala u poslu između Juventusa i osiguravajuće kuće Allianz prilikom sklapanja ugovora vrijednog 75 milijuna dolara putem kojeg je novi Juventusov stadion dobio sponzora i ime.

Dogovor s Allianzom bio je dio šire priče i vizije Andree Agnellija koji je od 2010. u potpunosti transformirao klub. Doveo je klupsku legendu Pavela Nedveda koji od 2015. ima funkciju zamjenika predsjednika Juventusa. Juventus je na proljeće 2010. završio na sedmom mjestu u Seriji A. Agnelli je preuzeo klub, otkazao suradnju sportskom direktoru Jean-Claude Blancu i doveo Giuseppea Marottu koji tu funkciju drži i danas. Marotta je u prvoj godini doveo 14 novih i riješio se 11 starih igrača. Nakon još jednog sedmog mjesta, Allegri i Marotta su u klub doveli trenera Antonia Contea.

Pod krilaticom “nogomet iznad svega”, osim rezultatske renesanse i niza od sedam uzastopnih naslova, Agnelli je izgradio kulturu novog Juventusa koji je i “više od nogometa” s iznimnim naglaskom na poslovnu i marketinšku stranu priču pomoću kojih želi vratiti status Juventusu kao jednog od najmoćnijih svjetskih klubova. Rebrendiranje, novi vizualni identitet i nova poslovna strategija Andree Agnellija, usmjerena je globalnom rastu torinske Stare Dame.

“Najvećim europskim klubovima prihodi značajno rastu. Juventus je zarobljen u sredini. Klubovi poput Barcelone i Madrida su najavili investicije od milijardu eura. Mi smo zadnjih pet godina doživjeli značajan rast prihoda od 172 milijuna eura na 388 milijuna eura. Moja vizija upravljanja je temeljena na tri stupa od kojih je sportski rezultat najvažniji i najveći.”

— Andrea Agnelli, Predsjednik Juventusa

Juventus se napokon vratio u TOP 10 financijskih najsnažnijih klubova s prihodom od 405 milijuna eura u 2017. prema istraživanju konzultantske kuće Deloitte. Agnelli je još godinu ranije izjavio kako tek osam klubova zarađuje godišnje iznad 400 milijuna eura. Liverpool i Juventus su 2017. probili tu granicu kao deveti i deseti najsnažniji klubovi.

Novi stadion ima gotovo upola manje mjesta nego prethodni, ali je zato gotovo redovito rasprodan, bučan i moderan, a Juventusu je omogućio i svježe kanale za stjecanje prihoda.

Agnelli je osobito fokusiran na englesku Premier ligu, njihove novce od televizijskih prava te njezin globalni doseg. Tvrdi da su talijanski klubovi ipak lokalni ili regionalni te da nemaju ni približno snažnu reputaciju i brend na svjetskoj razini. Juventus to želi promijeniti. Naglašava tržišta poput SAD-a i Kine kao nova nogometna tržišta kojima se potrebno okrenuti.

2017. Agnelli svijetu predstavlja, do sada, najambiciozniji marketinški potez – značajno vizualno rebrendiranje te potpuno novi komunikacijski koncept na temelju kojeg želi graditi moćni, globalno relevantni Juventus. Želi dosegnuti publiku koja nije tipična nogometna. “Moramo se upitati kako razmišlja djevojčica u Šangaju ili milenijalac u Mexico Cityju”, izjavljuje povodom objave nove kampanje.

Iako je Juventus doživio brojne kritike zbog uklanjanja tradicionalnog grba, zamijenivši ga za korporativni logo čiji dizajn nije svima najbolje legao te je podebljao argumente kritičarima – koji naglašavaju kako se nogomet sve više odmiče od naroda prema eliti i financijama – klub je ovim avangardnim potezom ojačao svoju prisutnost i pojačao svoj brend. Predstavili su i izgradnju novog kampa J-Village i novog muzeja J-Museum.

Juventusov vizualni minimalizam samo je monokromatski temelj na kojem je građena iznimno ambiciozna vizija kluba. Izgrađeni su kampovi i akademije diljem svijeta (uključujući akademiju u New Yorku, Long Islandu i Miamiju te pet kampova ovog ljeta diljem SAD-a).

Juventus još od 2015. promovira i prikazuje dokumentarac “Black and White Stripes: The Juventus Story” redatelja Maura i Marca La Ville koji su dobili all-access pristup obitelji Agnelli i samom klubu i koji detaljno govori o povijesti kluba i obitelji Agnelli čija je svakako centralna figura karizmatični Giovanni “Gianni” Agnelli (1921-2003), vjerojatno i najbogatiji čovjek u modernoj talijanskoj povijesti. Popularni L’Avvocato bio je jedna od najmoćnijih figura u Italiji tijekom 20. stoljeća te je kao glava obitelji Agnelli nadzirao poslovanje FIATA, Juventusa te golemog bogatstva zbog kojeg je slovio kao neokrunjeni “Kralj Italije”.

Fashionista i playoboy. Živio je život stilom “dolce vita” i nogomet mu je bio najveća strast. Uz automobile i žene, dakako.

Ove godine je Juventus u suradnji s Netflixom prikazao i doku-seriju od šest dijelova “First Team: Juventus” koja prati i prikazuje klub na terenu, van njega i unutar klupskih prostorija. Dio je to nastojanja da se maksimalno popularizira najmoćniji i najtrofejniji talijanski klub te da se probije do mlađe publike, nezainteresirane za nogomet.

Klub je ušao i u partnerstvo s nekoliko kineski tvrtki uključujući proizvođa guma LingLong, proizvođača mineralne vode Ganten Water. U Aziji surađuju još s dalekoistočnom inačicom talijanske kruzerske kompanije Costa Cruises kao i kladioničarskom tvrtkom F66.com te s japanskim proizvođačem igara, Cygames.


Čitajte na Zadnjem Polju

Dronovi i cigarete: Napolijev luđački trener i jednako takav nogomet


Bianconeri su danas daleko najuređeniji i najbolje vođeni talijanski klub s iznimno ambicioznim planovima i logistikom koju ostali klubovi Serije A nisu u mogućnosti pratiti. Ipak, njegova konkurencija nije u Italiji već u Engleskoj i Španjolskoj. U PSG-u i Bayern Munchenu s kojima Juventus ponovno želi biti al pari.

Andrea Agnelli, kojem je klub na upravljanje 2010. povjerio njegov prvi rođak i prvi čovjek FIAT-a John Elkann, ima mogućnost postati možda i najveći predsjednik u povijesti ovog kluba. Svjestan je važnosti prioritiziranja sportskog rezultata iz kojeg proizlazi sve ostalo. Trzavice unutar familije uvijek postoje, tužbe i optuživanja pa neki kroničari Juventusa tvrde kako je Elkann i dalje taj koji upravlja Izvršnim odborom kojim predsjedava Agnelli te kako je ovaj na vrućoj stolici pa ne bi bili ni začuđeni obračunom rođaka oko upravljanja klubom.

Juventus ostaje najomiljeniji i najomraženiji klub u Italiji, nogometni mastodont izgrađen na bogatstvu i utjecaju obitelji Agnelli koja ga već gotovo cijelo jedno stoljeće ponosno drži u izlogu svojih najvećih postignuća i uspjeha. Juventus je nadživio stare generacije te obitelji i proslavio ove nove.

Danas  je lopta u rukama sina Andree, baš kao što je gotovo prije 40 godina bila u rukama njegovog oca Umberta koji mu je jednom prilikom otkotrljanu loptu predao natrag u ruke.

Zanimljivo je kako Stara Dama, u svoj svojoj mudrosti i slavi, tiho promatra iz pozadine dok broji naslove i dok raste i cvjeta.  Neizbježno prisutna u svakom trenutku, kroji živote i sudbine obitelji Agnelli. A svi bi mi pomislili da je obrnuto.

Ali, čovjek ima tek jedan život. Klubovi ih imaju na tisuće.