Tko su uopće vlasnici Boston Celticsa, najtrofejnije NBA momčadi?

Tko su sad ovi likovi – pitala se sportska javnost 2002. I zašto sada ti isti likovi 2013. mladom treneru s malog sveučilišta nude ugovor na šest godina! Šest jebenih godina!

Steve Pagliuca, jedan od suvlasnika Boston Celticsa, bio je s generalnim menadžerom Dannyjem Aingeom na finalnoj utakmici sveučilišne košarke između Dukea i Butlera. Pagliuca se prisjeća:

“Danny i ja smo bili na tribinama. Uoči utakmice Danny mi kaže: Pogledaj dolje, tamo je najbolji trener u sveučilišnoj košarci. Ja mu kažem naravno, vidim ga – Trener K (Mike Krzyzewski, op.a). Ne, kaže mi, onaj drugi – Brad Stevens. Bilo je to 2010.”

Kada je 2013. raskinuta devetogodišnja suradnja s Docom Riversom pod kojim su 2008. osvojili prvi NBA naslov nakon 22-godišnjeg posta, na listi kandidata za novog trenera Danny Ainge je vlasnicima donio samo ime Brada Stevensa.

Stevens im je rekao kako voli organizaciju Boston Celticsa koja je osvojila ukupno 17 NBA naslova, ali da nema ni volje ni želje sudjelovati u “strateškom gubljenju” utakmica. Tankiranje nije dolazilo u obzir. Dogovoreno je da će imperativ pobjede ostati i da će GM Ainge obnovu momčadi raditi u trku. Nakon jedne neuvjerljive sezone, Celticsi su nanizali četiri uzastopna playoff nastupa uključujući i aktualno finale Istoka u kojem igraju protiv Cleveland Cavaliersa.

2002. su privatni investitori Steve Pagliuca te Wyc Grousbeck u apsolutnoj tajnosti okupili grupu investitora koja je za, tada rekordnih, 360 milijuna dolara kupila Boston Celticse od tadašnjeg vlasnika, obitelji Gastonodnosno Paula Gastona koji je u ime svoje obitelji deset godina upravljao Boston Celticsima u kriznim 90-ima pod stručnim rukovodstvom katastrofalnog M.L.Carra i kasnije Ricka Pitina. Paul Gaston, nasljednik bogatog medijskog magnata Dana Gastona, uspio je razljutiti i navijače i struku i legendarnog trenera Reda Auerbacha, a onda je 2002. prodao Celticse za tih 360 milijuna nakon što ih je 1983. njegov otac Dan Gaston kupio za svega 18 milijuna dolara.

Pagliuca (63) i Grousbeck (56) su udružili snage s Robertom Epsteinom i njegovom Abbey Grupom specijaliziranom za nekretninski development na području Bostona. Grupa investitora je otkupila ostale suvlasnike, skinula Celticse s burze na kojoj je organizacija neko vrijeme bila izlistana i sada upravljaju franšizom kroz tvrtku Boston Basketball Partners L.L.C.

Neki od ostalih suvlasnika su i teksaški milijarder David Bonderman koji sada želi  dovesti hokejašku momčad u Seattle te suvlasnik i Predsjednik talijanske A.S. Rome – James Pallotta.

Pallotta uspješno vodi revitalizaciju Rome u Seriji A. Momčad je nedavno stigla i do polufinala Lige Prvaka nakon izbacivanja Messijeve Barcelone u četvrtfinalu poslije čega je Pallota u deliriju skočio u fontanu. “Nismo imali komercijalno uspješnu momčad, nismo imali digitalnu momčad, nismo imali TV kanal ni radio postaju, nismo imali studije. Sada sve to imamo”, objašnjava Pallotta koji stavlja veliki naglasak na društvene mreže (gdje Roma briljira) i analitiku te inzistira na građenju novog stadiona.

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/983843962401316864

Celticsi od 2002. imaju iznimno stabilan menadžment s Wycom Grousbeckom kao vodećim vlasnikom koji zastupa momčad pred NBA ligom i ostalim vlasnicima te Dannyjem Aingeom koji je zadužen za košarkaške poslove te ima funkciju predsjednika i generalnog menadžera i reputaciju možda i najboljeg GM-a, a svakako onog najsklonijeg razmjenama.

Danny Ainge (59)  je reputaciju izgradio upravo kroz odlično iskonstruirane tradeove te jako dobre izbore na draftu. Prvo je 2004. doveo trenera Doca Riversa pa 2007. Paulu Pierceu pridružio Rayja Allena Kevina Garnetta te su Celticsi od 24 skočili na 66 pobjeda i 2008. osvojili NBA naslov. Ainge je gomilao izbore na draftu sljedećih godina, osobito 2013. u razmjeni s Brooklyn Netsima.

Suvlasnik Grousbeck je nedavno ispričao detalje te poznate razmjene. Danny Ainge mu je prvo došao s ponudom za nekoliko igrača i dva izbora na draftu pa ga je Grousbeck poslao natrag po još jedan. Računao je da zaposlenici Netsa imaju mandat od vlasništva da pod svaku cijenu obave razmjenu.  Uspjelo im je. Grousbecka i Aingeja su kasnije dosta kritizirali zbog izbora Marcusa Smarta na draftu 2014. kao i Jaylena Browna  2016. Obojica su sada ključni igrači Celticsa.


Čitajte na Zadnjem Polju

Brad Stevens i Bostonova košarkaška klinika


Zanimljivo je kako se Grousbeck, koji je radio i živio u Kaliforniji, vratio u rodni Massachusetts radi školovanja svog slijepog sina. Sada sjedi uz parket ispod koševa i prati kako Stevens podiže momčad i kako vrijednost Celticsa strelovito raste. “Ne želim sjediti blizu klupe i nešto im dobacivati. Morate biti svjesni svojih slabosti. Ako i imam bilo kakvu reakciju ili pitanje, volim ju reći tek dan nakon utakmice, nakon prospavane noći”, reći će Grousbeck koji je poprilično uključen u svakodnevne poslove Boston Celticsa i sudjeluje u odlukama kao što su razmjene i izbori na draftu.

Forbes danas vrijednost Boston Celticsa procjenjuje na 2,5 milijardi dolara. U 2017. su zabilježili prihod od 250 milijuna dolara, a zakup u TD Gardenu ne plaćaju jer su vlasniku (Jeremy Jacobs, vlasnik Boston Bruinsa) objasnili kako TD Garden nije ništa bez Boston Celticsa. Prošle godine su potpisali trogodišnji ugovor s tvrtkom General Electric koja će plaćati sedam milijuna dolara godišnje za sponzorstvo na dresu Celticsa te im osiguravati tehnologiju za obradu podataka i analitiku.

Pagliuca je sin talijanskih imigranata koji je diplomirao na Dukeu, a zatim dobio MBA na Harvardu. “Htio sam završiti ekonomiju i biti učitelj, ali nisam mogao otplaćivati troškove školovanja pa sam umjesto doktorata završio MBA”, izjavio je Pagliuca koji je izgradio karijeru u jednom investicijskom fondu.

“Jako puno znaju o samoj igri i poslovnoj strani priče. Vrlo su talentirani i uspješni. Nude stručnost koju ne možete svugdje pronaći i momčadi donose puno više od samog novca. Donose joj životno i poslovno iskustvo, inteligenciju te osobnost i odlične društvene vještine.”

— Danny Ainge o svojim poslodavcima

Pagliuca naglašava važnost dobrog menadžmenta u sportu te razvoja jasne strategije kao i odolijevanja kratkoročnim pritiscima u korist dugoročne vizije. Rukovodstvo organizacije je doživjelo minimalne promjene s Grousbeckom, Aingejem i predsjednikom Richom Gothamom zaduženim za poslovni razvoj.

Outdoor-Rendering$largeCelticsi grade novi trening kamp s medicinskim, medijskim i brojnim drugim sadržajima koji će se zvati “The Auerbach Centar” u čast preminulom treneru Celticsa. Investiraju i u eSports momčad koju će voditi Jim Ferris iz Electronic Artsa s ciljem da dodatno angažiraju svoje navijače i privuku novu publiku.

U vremenu kada košarka dodatno jača svoju poziciju kao najpopularniji globalni sport iza nogometa, Boston Celticsi suvremenim pristupom upravljanja momčadi i sportskim kolektivom, jačaju svoj status jednog od najvrjednijih i najeksponiranijih NBA brendova. Činjenica da se radi o nekoliko različitih suvlasnika s različitim udjelima i različitim ulogama, nije predstavljala nikakav problem Boston Celticsima – što je primjerice bio slučaj kod nekih drugih franšiza.

Osnova svega je svakako aktivan sportskih rezultat koji je ključni faktor razvoja. Boston Celticsi ove godine ruše sva očekivanja nakon što su bez dva, nominalno najjača igrača, stigli do konferencijskog finala gdje trenutno vode protiv LeBrona Jamesa i Cleveland Cavaliersa. U Bradu Stevensu i Dannyju Aingeu imaju možda i dva najcjenjenija stručnjaka na svojim pozicijama pa uz poslovni i rezultatski rast nedostaju još tek naslovi.

Zadnji je bio 2008., a Boston i nije baš poznat kao najstrpljiviji grad.