Raspravljamo o kaosu nastalom nakon novog Pusha-T albuma, Kayneove produkcije i beefa između Pushe i Drakea

Obračun Pusha T-ja i Drakea drma hip hop svijetom nakon što je Pusha izašao iz sfere profesionalnog i ugazio u sferu privatnog života Drakea.

Ljeto u hip-hop svijetu stiglo je ranije ove godine nakon što je newyorkški MC Pusha T izbacio novi projekt, a onda ušao u žestoki obračun s Drakeom i najavio #surgicalsummer.

Teško je uopće sistematizirati što se sve u manje od tjedan dana dogodilo u svijetu američkog hip hopa pa ćemo se praviti da ste upoznati s tim i ići odmah u glavu – Pusha T je izbacio jednu od najosobnijih i najuvredljivijih diss traka u novije vrijeme, osobito kada u obzir uzmemo važnost mete – Drakea – koji je trenutno najveće ime u svijetu hip hopa.

Pusha je iz naftalina izvukao fotografiju Drakea s jednog snimanja iz 2008. na kojoj mu je lice prekriveno crnom bojom (naknadno skinuta s društvenih mreža i You Tubea) pa ga je na “The Story of Adidon” optužio da se srami svoje rase i prikriva činjenicu da je Afroamerikanac. Sve to preko matrice Jay Z-eve trake “The Story of O.J.” na kojoj Jay-Z repa upravo o sličnom fenomenu.

Osim toga, Pusha optužuje Drakea da ima nepriznato dijete s jednom porno glumicom  Sophie Brussaux te da je jednako loš otac kao i njegov koji ga je napustio sa svega pet godina, a sve da bi se zatim narugao Drakeovom producentu Noi 40 Shebibu koji pati od multiple-skleroze (“OVO 40, hunched over like he 80, tick, tick, tick/How much time he got? That man is sick, sick, sick”).

Pusha je potpuno okrenuo ploču i nakon višegodišnjih subliminalnih disseva kojima su se ova dva MC-ja častila do sada, Pusha potpuno otvoreno i žestoko Drakea napada ad hominem i ulazi duboko u njegov privatni život.

41-godišnji Pusha, koji je nekoć s bratom činio dio hvaljenog Clipse dvojca, na scenu se vratio s projektom “DAYTONA“, 21-minutnog EP-a od sedam pjesama kojeg je producirao Kayne West briljantno uklopivši razne sampleove i dokazavši da je i dalje jedan od najkreativnijih glazbenih umova. “DAYTONA” je dobila iznimno dobre kritike kao oštar, mračan, klaustrofobičan i precizan hip hop projekt koji se ne zamara R&B radijskim hitovima od kojih su patili neki prethodni Pushini albumi. Pusha zadržava svoju ulogu snažnog predvodnika “luxury drug raps” podžanra, dok je Kayne bio taj koji je inzistirao da album bude dug svega 21 minutu i da na naslovnici bude kaotična fotografija iz kupaonice drogom uništene Whitney Houston.

Posljednja traka na “DAYTONI” je “Infrared” u kojoj se Pusha referira na Drakeovo korištenje ghostwritera (“It was written like Nas, but it came from Quentin”) aludirajući na optužbe da je Drake za pisanje svojih pjesama, između ostalih, koristio i Quentina Millera. Bio je to poprilično lakonski udar na Drakea koji se već naslušao sličnih optužbi i koji je iznesen kao nastavak na višegodišnji beef ove dvojice MC-ja. Pusha je prilikom promoviranja albuma izjavio kako je osjećao potrebu odgovoriti na prethodne Drakeove prozivke, ali i da je spreman za svaki mogući Drakeov odgovor.

Izgleda da je bio u pravu. Drake je odgovorio u odličnoj Duppy Freestyle” gdje je napao i Pushu i Kayne Westa. Pusha mu je zatim spremno odgovorio nakon samo nekoliko dana s jako osobnom “The Story of Adidon”.

Kada smo komentirali novi beef i Drakeov odgovor, jedan prijatelj Zadnjeg Polja rekao je da je Drakeu bilo bolje da ništa nije odgovorio. Ispostavilo se da je u pravu. MC iz Toronta je trenutno na vrhu hip hopa i ne može puno dobiti u ovom ratu, osobito zbog toga što je Pusha puno ozbiljniji protivnik od Meek Milla kojeg je Drake privremeno umirovio nakon obračuna u 2016.

2016. Drake je odlučio da ipak neće u projekt “More Life” uvrstiti pjesmu “Two Birds, One Stone” u kojoj se žestoko obračunao s Pusha T-jem, ali i Kid Cudijem. Two Birds semplira Kudijev “Wild’n Cuz I’m Young” (ponovno 40 briljira sa sampleovima), a Drake se ruga Pushinoj navodnoj dilerskoj prošlosti i činjenici kako nije u top 5 glazbenika ni u vlastitoj izdavačkoj kući.

“You made a couple chops and now you think you Chapo
If you ask me though, you ain’t lining the trunk with kilos
You bagging weed watching Pacino with all your niggas
Like, “This what we need to be on,” but you never went live
You middle-man in this shit, boy, you was never them guys
I can tell, ’cause I look most of you dead in your eyes
And you’ll be tryna sell that story for the rest of your lives”

— Drake, “Two Birds, One Stone”

Cudija je tada prozvao zbog problema s drogom i depresijom (“You were the man on the moon now you just go through your phases/ Life of the angry and famous“) što je neke od slušatelja i kritičara natjeralo da uzviknu kako je Drake možda prešao liniju dobrog ukusa, iako je Cudi u nekoliko navrata kroz veoma osobne opaske vrijeđao i samog Drakea.

Ako je Drake s Cudijem prešao granicu dobrog ukusa, što su tek onda Pushine linije od multiple-sklerozi Drakeovog producenta 40-ija?


Čitajte na Zadnjem Polju

Noah “40” Shebib – arhitekt zvuka koji vlada hip-hop scenom


Obračuna na osobnoj razini je uvijek bilo u hip hopu. Od 2Paca, preko Nasa i Jay Z-a (Jay Zeva “Super Ugly”, Naseva “Ether”) pa i Gucci Manea i Young Jeezyja (“For the record, this is not a diss record just the truth“). Diss trake dio su iznimno natjecateljski baždirane rap kulture, osiguravaju industriji gorivo i pojačavaju interes, ali Pusha i Drake su se do sada većinom držali vlastitih, profesionalnih karijera ne ulazeći toliko u sferu privatnog.

Pusha je kao okidač za najnoviju traku definirao Drakeovu liniju (“I told you keep playin’ with my name and I’ma let it ring on you, like Virginia Williams”)  s “Duppy Freestylea” u kojem je Drake spomenuo njegovu zaručnicu Virginiju. Drake mu je također izdao i račun na 100.000,00 dolara nakon što mu je Pusha rekao da ga slobodno fakturira ako misli da je ovaj beef pomogao promociji i prodaji albuma “DAYTONA”.

Još 2012. Pusha T je prozvao Drakea na traci “Exodus 23:1″ (“Contract all fucked up/ I guess that means you all fucked up/ You signed to one n—a that signed to another n—a/ That’s signed to three n—as, now that’s bad luck.”) u sklopu kojeg se okrznuo i o, mrskog mu, Lil Waynea i njegovu “Young Money Entertainment” etiketu. Drake je tada odgovorio 2013. kroz “Tuscan Leather” (“Bench players talkin’ like starters, I hate it.“). 2016. Pusha je izbacio “H.G.T.V Freestyle” na kojoj je prozvao Drakea zbog ghostwritera  (“It’s too far gone when the realest ain’t real/ I walk amongst the clouds so your ceilings ain’t real” — jasna referenca na Drakeove albume “So Far Gone” i cover albuma “Nothing Was the Same” kao i traku “6PM in New York” gdje Drake kaže: “Somehow I always rise above it/Why you think I got my head in the clouds on my last album cover?”).

Albumi uskoro izlaze i Kayne Westu te samome Drakeu koji je svoj “Scorpion” najavio za lipanj 2018. Ovakav udarac od Pushe vjerojatno nije mogao očekivati, a Pusha je očito jako dobro tempirao i istražio Drakeovu prošlost i privatni život. Za sada su reakcije u svakom slučaju na strani Pushe T-a, unatoč iznimno kontroverznom sadržaju pjesme “The Story of Adidon”. Pusha je kvalitetan liričar i s te strane svakako se može suprotstaviti Drakeu kojeg se godinama proziva da ne može jedan-na-jedan protiv lirički potkovanog MC-ja.

Ujedno, Pusha ima ulogu izazivača i u puno je komotnijoj poziciji od Drakea koji već godinama žari i pali hip hop industrijom.

Možda je uistinu bilo bolje Drakeu da ne odgovara na provokacije Pushe dok ovaj promovira album. Drake tako riskira poraz uoči svog vlastitog projekta čiji je najavni singl “I’m Upset” dočekan poprilično mlako.

Sada, pak, kada mu je doveden u pitanje i osobni, ne samo profesionalni, integritet kao i kada se Pusha okrutno narugao njegovom producentu 40-iju – Drake možda i nema izbora nego nastaviti žestoki verbalni obračun s Pushom.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: