Donesena je ključna presuda za budućnost medija. Analiziramo odluku kojom je dozvoljeno spajanje AT&T-a i Time Warnera

Okružni sud u Washingtonu je odobrio spajanje telekomunikacijskog giganta AT&T -a i medijske kuće Time Warner kojom bi za procijenjenih 85 milijardi dolara Time Warner postao dijelom najveće svjetske telekomunikacijske korporacije koja je ujedno i vlasnik satelitskog operatera DirectTV-a.

Time Warner je kao četvrta najveća medijska kuća vlasnik nekih od najpopularnijih TV kanala u SAD-u uključujući HBO, CNN, Turner (TNT), The CW, Warner Bros te izdavača DC Comics.

AT&T i Time Warner su ovo spajanje najavili još krajem 2016. i ono je odmah izazvalo bučne reakcije te potvrdilo smjer okrupnjavanja i pripajanja velikih medijskih i telekomunikacijskih igrača. Podsjetimo, Disney je u postupku preuzimanja Twenty-First Century Foxa koji posao pokušava blokirati telekomunikacijska kompanija i kablovski operater Comcast.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a, odnosno njegov odjel za zaštitu tržišnog natjecanja, podigao je tužbu pred federalnim sudom u Washingtonu s ciljem da spriječi najavljeno spajanje s argumentacijom da bi isto utjecalo na konkurentnost na tržištu distribucije video sadržaja, da bi AT&T stavilo u vladajući položaj te im omogućilo sposobnost nametanja tržišnih uvjeta kao i sposobnost isključivanja konkurenata s tržišta usmjeravanjem na druge tvrtke (u njihovom vlasništvu).

U praksi, Ministarstvo pravosuđa tvrdi da bi ovakva vertikalna integracija rezultirala time da AT&T ima mogućnost konkurenciji poput Verizona podići cijenu kanala kao što su CNN i HBO i uputiti korisnike na DirectTV gdje bi cijene takvih paketa bile znatno jeftinije. Ministarstvo smatra da bi ovakva konsolidacija rezultirala većim cijenama za potrošače kao i smanjenjem inovacija zbog dominantnog statusa na tržištu.


Čitajte na Zadnjem Polju

Pravna analiza presude Suda u SAD-u koja je otvorila put legalizaciji klađenja


AT&T i njegovi predstavnici tvrde suprotno, argumentirajući kako se AT&T mora ojačati novim akvizicijama kako bi ostao konkurentan na tržištu na kojem posluju i giganti poput Googlea, Applea i Facebooka. Pristup brzom, širokopojasnom internetu omogućio je rast tvrtkama poput Netflixa i Amazona koje su se specijalizirale za video-na-zahtjev dok Facebook i Google dominiraju na polju oglašavanja.

Zbog takvih – kako AT&T tvrdi – tektonskih promjena, telekomunikacijske i medijske kuće moraju se nadograđivati kako bi opstale na tržištu.

Poslovni krugovi su žestoko kritizirali tužbu Ministarstva osobito iz razloga što se ne radi o horizontalnom pripajanju društva unutar istog sektora već o vertikalnom pripajanju između društava koja posluju na različitim poljima djelatnosti. Određeni kritičari povezivali su ovaj potez Ministarstva pravosuđa s lošim odnosom između Time Warnera (CNN) i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa koji je još u kampanji najavio da će pokušati srušiti ovo spajanje.

Sudac Richard J. Leon je u nepravomoćnoj presudi zaključio kako Ministarstvo koje je zastupalo SAD nije uspjelo dokazati kako bi ovo spajanje značajnije utjecalo na kvalitetu konkurentnosti tržišta.

Nisu položeni testovi opasnosti

Ministarstvo je u postupku moralo dokazati kršenje odredbi zakona iz 1914. tzv. “Clayton Antitrust Act” koji u svom sedmom poglavlju uređuje spajanja i pripajanja u kontekstu zaštite tržišnog natjecanja. Pripajanja sukladno tome nisu dozvoljene onda kada bi “efekt takvog pripajanja mogao značajno oslabiti konkurenciju ili stvoriti monopol na tržištu”. Puno je teže dokazati takav efekt kod vertikalnih konsolidacija nego kod onih horizontalnih i upravo to tužitelji nisu uspjeli dokazati.

U pravnoj i trgovinskoj praksi SAD-a, njihove institucije poput sudova i FTC-a (Federal Trade Commission) koriste tzv. testove opasnosti (theories of harmuključujući smanjenu mogućnost ulaska i pristupu tržištu kao posljedica velikog spajanja, snažnije pregovaračke pozicije i opasnost stečaja i likvidacija konkurenata jer ne mogu pratiti smanjenje cijena proizvoda i usluga. Jedna od negativnih posljedica je i mogućnost da AT&T kroz vlasništvo nad Time Warnerom može dobiti uvid u cijene, ponude i financijske podatke koje su Time Warneru u prošlosti otkrivale, primjerice, drugi kabelski operateri.

Ne samo da je sud zaključio da Ministarstvo nije uspjelo položiti testove opasnosti, odnosno dokazati kako su iste moguća posljedica spajanja – sud nije stavio nikakva ograničenja niti ugradio sustav kontrole (što je u nekim prethodnim spajanjima bio slučaj, vidi: ograničenja FTC-a kod spajanja Broadcoma i Brocade) već je sudac Leon, u krajnje neobičnom potezu, čak i savjetovao Ministarstvu da se suzdrži od žalbe i dozvoli kompanijama da do kraja godine finaliziraju konsolidaciju.

Ukoliko se zaključi, bit će ovo četvrta najveća konsolidacija u sektoru medija. AT&T bi dobio vlasništvo nad kanalima poput iznimno popularnog HBO-a kao i TNT-a koji se gleda u preko 100 milijuna kućanstava u SAD-u. Osim toga, osnažio bi ostale operatere poput Comcasta da intenziviraju svoja nastojanja oko preuzimanja vlasništva nad kanalima koji kreiraju sadržaj.

Ovaj spor reflektirat će se i na budućnost popualarnih DC Comicsa koji samo u ovom trenutku imaju u razradi nekoliko filmova poput “Aquaman, Shazam!” i “Wonder Woman 2”.

U Hrvatskoj drugačija praksa

Dionice i Time Warnera i AT&T-a su porasle neposredno nakon objave presude u trenucima pobjede za čikašku školu ekonomije koja zagovara što manju intervenciju države u gospodarstvo. Dionice su znatno porasle i medijskoj kući Twenty-First Century Fox za koju će sada u aukciju ući i Comcast, osnažen ovom odlukom, iako je dogovor s Disneyjem trebao biti gotova stvar.

Podsjetimo, kupnja hrvatske otvorene televizije NOVA TV bilo je privremeno zaustavljeno kada je Vijeće za elektroničke medije zaključilo da se radi o nedopuštenoj koncentraciji prema Zakonu o elektroničkim medijima. Naime, kupac Slovenia Broadband – iza koje stoji američki fond KKR – nije mogla kupiti tv kanal dok god je bila u vlasništvu satelitskog operatera TOTAL TV-a preko povezane, treće osobe. Tek kada je vlasništvo TOTAL TV-a preneseno na treću, nepovezanu pravnu osobu V-Investement Holdings B.V. – akvizicija je odobrena.

Dakle, Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije dozvolila da vlasnik tv kanala bude ujedno i vlasnik mrežnog operatera.

Članak 61. Zakona o elektroničkim medijima kaže kako operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti i nakladnik televizije i/ili radija.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a će razmotriti mogućnost žalbe, a dvije tvrtke će morati požuriti kako bi što prije finalizirale spajanje. Neovisno o konačnom ishodu, jasno je kako će ova presuda imati snažne implikacije na industriju medija i zabave, ali ne samo na tu i industriju već i na sve ostale koje čekaju velike konsolidacije kao što je sektor osiguravajućih kuća.


Cijeli tekst presude Okružnog suda u Washingtonu možete pronaći na ovoj poveznici