Kako je Puma dominirala NBA draftom, potpisala Lukakua i što tamo radi mogul Jay-Z?

Puma ima jedan od najsnažnijih ugriza u životinjskom carstvu, a sad je opako zagrizla i za ono sportsko.

Globalni proizvođač sportske opreme i tenisica dominirao je lipnjem nakon što je objavljeno kako će dugogodišnje ugovore o sponzorstvu upravo s njima potpisati dva talentirana košarkaša i to prvi izbor NBA drafta DeAndre Ayton i drugi izbor NBA drafta Marvin Bagley III. Obojicu se smatra jednim od najtalentiranijih mladih košarkaša koji na jesen postaju profesionalci i koji su sve iznenadili ovim partnerstvom s Pumom.

Nike dominira prodajom košarkaških tenisica u SAD-u s preko 90% udjela u tržištu, a iza njega se za mrvice grebu Adidas i Under Armour. Puma je došla niotkuda.

“Puma je bila najbolji izbor. Svatko ti može izraditi tenisicu. Poznavali smo te ljude i osjećali se dobro s njima. Također, ovi drugi proizvođači imaju puno drugih zvijezda”, rekao je 216 centimetara visoki centar DeAndre Ayton, prvi izbor NBA drafta.

Posljednja NBA zvijezda koja je potpisala za Pumu bio je Vince Carter prije 20 godina. Puma je svoje zlatne košarkaške dane proživljavala 70-ih godina prošlog stoljeća kada je od 1973. pod ugovorom imala legendarnog Walta “Clydea” Fraizera.

Osim što se procjenjuje kako je ugovor za Bagleyja najveći sponzorski ugovor još od Kevina Duranta koji je potpisao jedan novak, Puma je objavila i kako su im se pridružili mladi novaci i to atletični Zhaire Smith kao i Michael Porter Jr. koji je svojevremeno slovio kao najtalentiraniji košarkaš svoje generacije. Očito je da među mladim košarkašima postoji potreba za novim, drugačijim pristupom razvijanju vlastitog brenda i proizvodnji vlastite linije tenisica.

“Izabrao sam Pumu jer su bili drugačiji. Puno momaka bira ono što je normalno. Puno je brendova koji su poznati. Ja sam imao viziju u kojoj sam želio izgraditi nešto novo što će ljudi željeti kupiti i tenisice koje će željeti nositi. Ono što je meni uzbudljivo jest mogućnost da izgradimo nešto posebno.”

— Marvin Bagley 

Iako je prodaja sportskih tenisica u SAD-u već nekoliko godina u silaznoj putanji, one su – baš kao i sportaši koji se s njima povezuju – iznimno bitan marketinški element za proizvođače sportske opreme. Dominacija Nikea u ovom segmentu prelila se i na ostatak proizvodne linije, a Adidas je u 2017. napravio ozbiljne pomake pozicioniravši se kao globalno najsnažniji Nikeov konkurent. U prvom kvartalu 2018. Adidas je u SAD-u zabilježio rast prodaje od 21% u odnosu na prošlu godinu.

Romelu Lukaku je u utrci za Zlatnu kopačku na Svjetskom Prvenstvu u Rusiji i to s Puma kopačkama. Još u studenom 2017. trener Jose Mourinho je polu-ozbiljno dobacio kako je napadaču Manchester Uniteda “potreban novi ugovor za tenisice kako bi se u miru mogao vratiti zabijanju golova”. Lukaku je neko vrijeme igrao u crnim kopačkama s prekrivenim logom Nikea, a onda iznenadio mnoge potpisavši upravo za Pumu.

https://twitter.com/089968Raph/status/1009091166699212801

Njemački proizvođač sportske opreme veliku bitku s Nikeom vodi upravo u Manchesteru gdje rade na tome da od Nikea preuzmu Manchester City kao sponzor opreme jednog od najpopularnijih nogometnih klubova. Engleski mediji su objavili kako je Puma spremna platiti 50 milijuna funti godišnje Man Citiju kako bi sponzorski ugovor potpisali upravo s njima. City od Nikea trenutno dobiva 20 milijuna godišnje.

Pumi 2019. ističe ugovor s londonskim Arsenalom kojem plaćaju 30 milijuna funti godišnje. Sponzori su i bundesligaškoj momčadi Borussiji Dortmund kao i talijanskom Milanu koji je s Pumom nedavno potpisao na uštrb Adidasa, a onda na dvije godine ostao bez europskih natjecanja. Na aktualnom SP-u oblače reprezentacije Švicarske, Senegala, Srbije i Urugvaja.

Što nakon Bolta?

“Napravili smo dobar posao, ali mogli smo ga marketinški i bolje iskoristiti”, riječi su Puminog globalnog direktora za brend i marketing, Adama Petricka, kada su ga upitali o velikom Usainu Boltu.

Bolt je bez konkurencije godinama bio najsnažnije Pumino ime i to je još i danas, iako je u službenoj mirovini od 2016. Najbrži čovjek na svijetu odabrao je Pumu za svoje partnere i nedvojbeno postao njihov najveći posao, iako su čelnici Pume 2004. ozbiljno razmatrali da s njim ne produžuju ugovor zbog lošijih rezultata i zaigranog karaktera. Tadašnji izvršni direktor Pume, Jochen Zeitz, pohvalio se kasnije kako ga je on ipak  u zadnji čas odlučio zadržati.

Bolt je Pumi dao doseg i marketinšku snagu koju ne može dati nijedno drugo ime u atletici, a nezahvalno bi bilo očekivati od mladića poput Aytona ili Bagleyja da izjednače Boltovu marketinšku veličinu.

Unatoč tome, činjenica je da je ulazak Pume u NBA iznimno snažan i agresivan preokret u strategiji ove kompanije.

Najsnažnije je pak odjeknula je vijest nekoliko dana prije NBA drafta kako će ulogu konzultanta za Pumu preuzeti hip hop mogul Jay-Z koji je ujedno i vlasnik posredničke agencije Roc Nation. Iako je prvo objavljeno kako će MC iz New Yorka preuzeti ulogu kreativnog direktora za košarkaško poslovanje Pume te imati ključnu ulogu u regrutaciji talenata, vijest je brzo opovrgnuta od strane izvršnih direktora Pume koji su se ispravili i specificirali kako će Jay-Z biti tek vanjski konzultant koji će bit zadužen isključivo za kreativni dio priče.

Osnovni problem je potencijalni sukob interesa u kojem se Jay-Z može naći uzevši u obzir da je vlasnik agencije Roc Nation pa svoju poziciju može koristiti kako bi svoje klijente upućivao u Pume ili Pumine igrače s kojima je u kontaktu slao u vlastitu agenciju.

“U ovom kapacitetu Jay-Z će nadgledati kreativnu strategiju, marketing i dizajn proizvoda. Još od 1973. košarka nadilazi sam košarkaški teren i mješavina je utjecaja sportskog učinka, ali i mode, glazbe i kulture. Jay-Z je idealan partner u našem nastojanju da ponovno uđemo u sve te sektore.”

— Adam Petrick, Puma

Puma već nekoliko godina surađuje s Roc Nation agencijom, a i sam Jay Z je surađivao s Pumom za vrijeme svoje promotivne turneje nakon izlaska albuma “4:44”. Pjevačica Rihanna, koju zastupa Roc Nation, ima funkciju kreativne direktorice u Pumi još od 2014.

Jay-Z nije licencirani agent, ali vodi Roc Nation čiji licencirani agenti ne smiju imati nikakve financijske koristi od drugih NBA momčadi ili drugih poslova koje sklapaju njihovi igrači, a u koje svakako spadaju i sponzorski ugovori za tenisice.

Osobito naglašavamo kako je Romelu Lukaku u travnju 2018. potpisao za Jay-Zev Roc Nation, ubrzo nakon toga za Pumu pa je kasnije objavljeno i kako je Jay-Z novi Pumin konzultant. Kako je svijet mali.

Reper Big Sean, koji je dio Roc Nationa, također ima ugovor s Pumom od ožujka 2017.

Ništa od toga, dakako, ne znači i da je Jay-Z u bilo kakvom sukobu interesa, ali jasno je da su utjecaj i odnosi koji ovaj MC ima u svijetu zabave od iznimne važnosti za Pumu. Naravno, Jay-Z će zbog svoje nove uloge morati biti puno oprezniji prilikom dovođenja košarkaša, ali daleko od toga da će njegova uloga biti limitirana isključivo na košarku i NBA.

Jasno je kako je Puma krenula u ozbiljne investicije na globalnoj razini pa će biti iznimno zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti konkurirati Adidasu ili Nikeu te kakav će njen utjecaj biti u industriji zabave, odnosno koliko će uspjeti u naumu da uspješno poveže segment sportske i lifestyle obuće.

Jedno je sigurno, ovaj tržišni segment dobio je novog igrača, ostaje nam još vidjeti i koliko ozbiljnog.