Britanski The Observer Slavena Bilića proglasio najboljim analitičarem. Hoće li karijeru nastaviti u medijima?

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić, nastavlja oduševljavati Britance u funkciji televizijskog analitičara koji posao obavlja za ITV.

ITV zajedno s BBC-em dijeli televizijska prava za SP u Rusiji u sklopu kojeg bitku za gledatelje pred TV ekranima vode i njihovi analitičari, popularni punditsi, čiji se nastupi detaljno analiziraju.

Prema analizi The Observera, nedjeljnog izdanja britanskog The Guardiana, BBC-evi voditelji i analitičari, koje predvodi zvijezda Gary Lineker u funkciji glavnog voditelja, za mrvu su bolji od ITV-evih koje vodi Mark Pougatch i to rezultatom 175:171 u korist BBC-eve ekipe.

Iz analize u oči upadaju dvije stvari – činjenica da je ITV-ev analitičar Patrice Evra ocijenjen s kriminalnih 1½/10 što je praktički BBC-u donijelo pobjedu, kao i činjenica da je naš Slaven Bilić najbolje ocijenjeni analitičar s rezultatom od 9½/10.

Novi turnir, nova briljantna izvedba bivšeg hrvatskog braniča. Nitko drugi ne može kombinirati žestoki entuzijazam i preciznu analizu kao što može 49-godišnji Bilić koji redovito daje ubojite izjave poput “da vam budem iskren, nije me ni briga” za vrijeme debate oko upotrebe VAR-a u utakmici Brazil – Švicarska. Njegovo smirivanje Martina O’Neilla tijekom Rusija – Urugvaj je također bilo odlično. Super-zvijezda.”

 — The Observer o Slavenu Biliću

Bilić je i tijekom ovog prvenstva oduševio iskrenim i direktnim analizama utakmica, a nakon dvoboja Hrvatske i Danske još je jednom bocnuo izbornika Republike Irske Martina O’Neilla (državljanin Sjeverne Irske) koji je promrmljao kako Bilić stalno naglašava da je Hrvatska mala zemlja.

https://twitter.com/A1Cal/status/1013525774752780294

Bilić: Mi smo mala zemlja

O’Neill: Da, to nam stalno govoriš

Bilić: Malo smo veći od tvoje zemlje

O’Neill: Puno veći

Bilić: S boljim nogometašima

Jedna je to od nekoliko neugodnih situacija u studiju ITV-a. Bilić se ranije u prvenstvu okrznuo i o Roya Keana s kojim je imao nekoliko nesuglasica. Bilić je tako poslije pobjede Engleske nad Panamom tvrdio da Englezi moraju stati na loptu i razmišljati samo o sljedećoj utakmici s Belgijom. Keane ga je optužio da se pokušava svidjeti svima i to na račun igrača engleske reprezentacije.

Inače, na početku prvenstva Bilić je poslije pobjede Hrvatske nad Nigerijom iznio stajalište kako je Hrvatska na putu da bude prva u skupini. Keane ga je poklopio rekavši kako očekuje da će Argentina pobijediti Hrvatsku.

Keanu se nije svidjela ni jedna od rasprava između Bilića i Iana Wrighta u kojoj je Bilić iznio stajalište da mu je žao Irana nakon poraza od Španjolske te u šali Wrightu rukama pokušao objasniti razliku i zemljopisni položaj Maroka i Irana. Wrightu se to nije svidjelo: “Zašto to radišrazgovarat ćemo poslije emisije. Ovo je smiješno”. Keane je tu raspravu ozbiljno promatrao u tišini, pritom okrznuvši Bilića s nekoliko opakih pogleda zbog kojih su gledatelji krenuli s pričama da se društvo u studiju ITV-a baš i ne slaže najbolje.

Bilić dominira govorom tijela, energijom i kretanjima kao i lucidnošću argumenata te jasnim, direktnim, lagano non-šalantnim pristupom kroz koji i dalje uspijeva biti maksimalno angažiran. Roy Keane ostavlja dojam mrgodnog, ratobornog analitičara koji bi uz par, samo malo opuštenijih izdanja, pridobio i ostatak publike uz onaj koji već obožava njegov imidž psihopata koji izjavljuje kako je treneru Carlosu Queirozu trebao iščupati glavu, ali da je – odličan trener.

Iako su navijači diljem svijeta oduševljeni Bilićevim reakcijama za vrijeme izvođenja jedanaesteraca u utakmici Hrvatska – Danska, dojam je kako Bilić nije bio oduševljen što je produkcija odlučila prikazati te trenutke koji su se zbivali van etera. Dok je voditelj oduševljeno komentirao reakcije, Bilić je nervozno prokomentirao: “Zašto ovo opet prikazujete. Ne, ozbiljno vam govorim”.

Jasno je kako je Bilić nakon EURO-a 2016. ponovno postao glavna zvijezda ITV-eve studijske emisije, kao i njihova najjača uzdanica na koju društvene mreže snažno i pozitivno reagiraju, što je ITV-u iznimno bitno u borbi protiv moćnog BBC-a. Jednako tako je evidentno da kemija među analitičarima nije na visokom nivou i da uistinu postoje, vjerojatno samo manje, nesuglasice.

Za sada je to odlična televizija, ali granica je jako tanka.

Činjenica da se Bilić uspio probiti u glavnog analitičara ITV-a nije zanemarive važnosti. Splićanin je i za vrijeme mandata izbornika Hrvatske pokazao zavidnu razinu razumijevanja važnosti odnosa prema medijima. Bio je direktan i pristupačan i to je odigralo važnu ulogu u osiguravanju dugačkog, šestogodišnjeg mandata na klupi reprezentacije.

Ipak, dojam je da Bilić ima više uspjeha u ulozi analitičara i stručnog komentatora što dovodi do legitimnog pitanja – treba li karijeru nastaviti u medijima umjesto na klupi?

Bilić je bio obožavan od strane medija u svakom klubu koji je vodio, osobito u turskom Bešiktašu te engleskom West Hamu gdje se uspješno nosio s brutalnim i krvoločnim medijskim okruženjem koji prati Premier Ligu. Izostali su konkretniji rezultati, ali Bilić je – zbog svoje otvorenosti prema medijima kao i snažne društvene inteligencije koja mu omogućava da medije razumije i s njima lukavo surađuje – sebi širom otvorio vrata dugačkoj i kvalitetnoj karijeri na televiziji.

Obožavan je i od publike i od kritike i dojam je da pliva kao riba u vodi kada se nalazi u tim nemirnim, medijskim tekućicama.

Bilić je karizmatičan i intrigantan sugovornik te se uspijeva probiti do gledatelja, što je sve rjeđe slučaj za televizijske voditelje i analitičare. Ne libi se uči u žestoke, otvorene rasprave pa ni pokazati emocije baš kao i indiferentnost. Ta neposrednosti i mogućnost da kaže “baš me briga” je detalj koji osvaja gledatelja koji caruje u svijetu televizije.

Svjetsko nogometno prvenstvo tek ulazi u svoj najžešći dio i svakako će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije u studiju ITV-a, kako će Bilić pristupiti odličnim rezultatima hrvatske reprezentacije i nekim neugodnim trenucima koji nerijetko iskrsnu među stručnim gostima.