LeBron James je član Lakersa. Može li Hollywood pretvoriti u svoje Kraljevstvo?

Kada se LeBron James 2014. vratio natrag u svoj Cleveland, u eseju naziva “I’m Coming Home”, James je napisao: “Uvijek sam vjerovao da ću se vratiti u Cleveland i ovdje završiti svoju karijeru.

U kolovozu te iste 2014. prilikom potpisivanja kratkog ugovora, James je uvjeravao medije: “Ne planiram ići nigdje. Nemam energije opet kroz ovo prolaziti”, govorio je nakon povratka iz Miamija.

1. srpnja 2018. LeBron James je putem agencije Klutch Sports objavio kako s LA Lakersima potpisuje ugovor na četiri godine vrijedan 154 milijuna dolara.

Jako puno se promijenilo u odnosu na 2010. i 2014. Prije svega – što je to uopće Klutch Sports? 

James je 2010. odlazak u Miami Heat najavio u neukusnom televizijskom spektaklu uživo. Uslijedili su neredi na ulicama Clevelanda, paljenje dresova te osiguranje i policija na ulazu u imanje obitelji James.

2014. James je povratak najavio na bitno otmjeniji način, u suradnji s novinarom Sports Illustrateda Leejem Jenkinsom napisao je otvoreno pismo javnosti i objavio povratak kući u Cleveland kojemu je 2016. donio prvi naslov nakon 1964. U međuvremenu je James pokrenuo trend u kojem su odluke igrača o nastavku karijere same po sebi postale spektakli i prilika za samopromociju.

2018. James je, prema pisanju istog tog Leeja Jenkinsa, s aerodroma u Los Angelesu s kojeg je letio u Europu na odmor sa suprugom, nazvao agenta Richa Paula da Magicu Johnsonu javi kako s njima potpisuje ugovor. Bez bilo kakve pompe, bez spektakla, bez eseja. Priopćenje za javnost i let za Europu.

Ključna agencija

James i 36-godišnji Rich Paul upoznali su se na aerodromu dok je James još bio srednjoškolac. Tri godine stariji Paul je ubrzo postao dio Jamesovog užeg kruga ljudi te izrastao u njegovog agenta koji je kasnije osnovao i Klutch Sports Group u sklopu koje agencije zastupa i košarkaše poput Johna Walla Bena Simmonsa. LeBron James je izrastao u najmoćnijeg sportaša u Americi čije odluke rezultiraju seizmičkim promjenama.

James uz sve ostalo praktički ima i vlastitu sportsku agenciju te je neizravno uključen u velik broj transakcija. U slobodno vrijeme u Clevelandu se igrao generalnog menadžera. Hoće mu Johnson dopustiti da isto radi u Los Angelesu.

James se s Magicom Johnsonom sastao u subotu u jednom od Jamesova dva doma u Los Angelesu. Razgovarali su, prema izvorima čije navode prenose američki mediji, o momčadi, Lakersima kao organizaciji, ali i društvenom aktivizmu koji je Jamesu zadnjih godina sve važniji. Dolaskom u Los Angeles, James priprema teren za karijeru nakon ove košarkaške. Kako filmsku, tako i onu moćnog investicijskog igrača.

Jasno nam je da James zna oboje – i glumiti i igrati na burzi.

Kao član Lakersa  James će igrati pod trenerom Lukeom Waltonom s kojim je zajedno ušao u NBA 2003. Ulazi u teritorij velikana poput Kobea Bryanta (pet naslova), Magica Johnsona (pet naslova), Kareem Abdul-Jabbara (četiri naslova), Shaquille O’Neala (četiri naslova), Jerryja Westa (jedan naslov i NBA logo).

“Dobrodošao”, rekao mu je Kobe Bryant u telefonskom razgovoru. “Sad je dio obitelji. Sve što mu bude trebalo – tu sam. Takvi su prema meni bili Magic i Kareem. Uzbuđen sam.”

Tko će šutirati?

Predsjednik Magic Johnson i GM Rob Pelinka su u Lakerse već doveli centra JaValea McGeeja, Caldwell-Pope (kojeg također zastupa Rich Paul) je produžio, a nepredvidljivi Lance Stephenson im se pridružio. 27-godišnji Stephenson je dugo godina na Istoku proganjao Jamesa i gnjavio ga na terenu suludom obranom i ponašanjem. Trebao bi biti na vrhuncu karijere, ali Stephenson je od 2014. promijenio sedam momčadi. Prošle sezone je za Pacerse šutirao tek 29% za tri poena. Nije baš idealno za 3&D igrača. Izgleda da Jamesu u Lakersima treba nova verzija J.R. Smitha.

Uz navedene prinove, izvori diljem NBA lige izvještavaju i o dolasku Rajona Ronda. Golden State Warriorsi brzo uzvraćaju i dovode DeMarcusa Cousinsa.

Rukovodstvo Lakersa još uvijek pokušava dovesti Kawhija Leonarda koji je Spurse obavijestio da želi razmjenu. Leonard je u zadnjoj godini ugovora i Spursi bi za njega vjerojatno tražili igrače poput Brandona Ingrama Kylea Kuzme. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se Lakersi riješiti skupog ugovora Luola Denga.

James se tako u 33. godini života priključio rosteru koji u ovakvom sastavu ne može konkurirati Golden State Warriorsima, a James će po prvi puta osjetiti težinu Zapadne Konferencije koja je puno dublja i u kojoj na naslov pretendiraju i Houston Rocketsi uz uvijek opasne San Antonio Spurse. Regularna sezona bit će teža baš kao i doigravanja. Uz sve to, Lakersi moraju pronaći šutere kojima će okružiti Jamesa.

“Obećanje ispunjeno”

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena tako je promijenio momčad treći put u osam godina.

Ovaj dolazak Jamesa u Kaliforniju je od velike povijesne važnosti. Lakersi su ponovno hit momčad i kandidat za naslov u bliskoj budućnosti. Istok je još jednom ostao bez velike zvijezde i za očekivati je da će se Celticsi i Sixersi boriti za nastup u NBA finalu. Ovaj potez Jamesa svakako će utjecati na njegovo naslijeđe, ali pamtit će ga se prvenstveno po količini trofeja koje osvoji.

Ima li James u sebi snage za još barem dva NBA naslova?

Želi li James dočekati svog 13-godišnjeg sina koji bi kroz pet godina trebao igrati profesionalnu košarku u NBA-u?

James je ispunio obećanje i Cavaliersima donio toliko željeni naslov. Umjesto paljenja dresova, vlasnik Dan Gilbert i navijači su mu se zahvalili. 2010. je lokalna novina Cleveland Plain Dealer njegov odlazak zalijepila na naslovnicu naglasivši kako James odlazi bez ijednog prstena. 2018. je naslovnicu krasio natpis: “Obećanje održano“.

Moćna ikonografija Jamesove dosadašnje karijere.

James je obilježio najmanje posljednjih deset godina košarke. Osam uzastopnih NBA finala i stil igre koji je nekada potpuno odstupao od obrasca po kojem su igrale velike zvijezde, a sada je praktički standard pa se od svih zvijezda očekuje da budu raznovrsne i “nesebične” (što god taj termin značio). James je najdominantnija figura na košarkaškoj ploči i svaki njegov potez ima goleme posljedice na cijelu situaciju pa se zajedno s njim moraju pomicati i ostale figure.

Ponovno otišao u momčad sa slabim rosterom i organizaciju koja živi od stare slave i želi napraviti sve da se ponovno nađe pod svjetlima reflektora. Upravo LeBron želi biti taj koji će im pomoći pronaći to svjetlo na kraju tunela.


Čitaj na Zadnjem Polju: Zašto je James trebao ostati u Clevelandu


Gotovo je nezamislivo da je LeBron James član LA Lakersa. Vjerojatno i većini navijača Lakersa koji su ga godinama pljuvali vičući kako nije ni do koljena Kobeju Bryantu. James dolazi u organizaciju kroz koju su prošli mnogi od najvećih košarkaša svih vremena. Hodnici Staples Centra nisu zadivljeni poput oni u Quicken Loans Areni.

Koliki će utisak James ostaviti u Los Angelesu i može li pretvoriti divlji Hollywood u svoje  pitomo kraljevstvo? Hoće li tri različite organizacije umiroviti njegov dres? Uspjeh ili neuspjeh u Lakersima svakako će utjecati na način na koji ćemo ga pamtiti. James je još na vrhuncu svojih košarkaških mogućnosti, ali vrijeme mu sve brže curi.

Zvuči gotovo filmski. James je uvijek imao osjećaj za dramu.