Bikini magazin? Kakva je (ako ikakva) budućnost magazina Sports Illustrated

Iz godine u godinu su sve tanje. Stranice, ne modeli.

Bilo bi pogrešno kazati da je tjednik Sports Illustrated u problemima.

Sports Illustrated od 2018. više nije tjednik već njegovo tiskano izdanje izlazi svaka dva tjedna. I dok se broj pretplatnika na ovaj kultni sportski magazin lagano, ali sigurno smanjuje kao i njegov utjecaj, njegovu redakciju čeka druga promjena vlasnika u razdoblju od godine dana.

Medijska kuća Meredith, iza koje stoje kontroverzna i konzervativna obitelj Koch, najavila je kupnju Time Inca. u studenom 2017. za 1,8 milijardi dolara. U paketu sa Sports Illustratedom stigli su i magazini Fortune, Money i People. Već tada su najavili brzu prodaju nekih od publikacija koje se ne slažu s njihovom lifestyle linijom magazina, a mediji prenose kako Meredith prodaju Sports Illustrateda i ostala tri magazina planira završiti na jesen 2018.

Meredith je još u ožujku najavio otpuštanje od oko 1.200 zaposlenika vezanih uz Time Inc.

Zadnje Polje je u ožujku pisalo o prodaji engleske podružnice Time Inca koju je Meredith ustupio privatnom investicijskom fondu koji je zatim ugasio tiskano izdanje glazbenog časopisa NME.

Nekad moćni i utjecajni sportski magazin danas je praktički reduciran na Sports Illustrated Swimsuit godišnje izdanje koje izlazi od 1964. i na kojem izdanju rekordnih pet naslovnica drži danas 54-godišnji australski model Elle Macpherson. Izdanje kupaćih kostima danas je SI-evo najpopularnije, ali i najkritiziranije izdanje koje neistomišljenici napadaju kako služi za objektivizaciju ženskog tijela.

Tako je ove veljače urednica M.J. Day imala potrebu u svom komentaru naglasiti kako njezin Sports Illustrated Swimsuit nije samo bikini magazin. Žele poslati poruku o osnaživanju žene i samopoštovanju, ali pitanje je vidi li itko tu poruku od gomile polugolih ženskih tijela.

U svojoj srži Sports Illustrated jest sportski magazin koji od 1954. donosi priče, analize i izvještaje sa sportskih događanja, ali i onome što se događa iza kulisa. Nekoć s ekskluzivnim pristupom najmoćnijim ljudima iz svijeta sporta, SI je slovio za svojevrsni sportski pandan Rolling Stone magazinu. Učinio je sport relevantnim, popularnim i donio mu dozu umjetnosti i stila te unio niz inovacija u izdavaštvo i sportsko novinarstvo. 70-ih godina prošlog stoljeća su najveći sportski novinari hrlili raditi za najprestižniji sportski magazin.

U Hrvatskoj smo Sports Illustrated mogli prepoznati kroz suradnju s televizijskom kućom CNN i njezinom emisijom World Sport u kojoj se redovito sudjelovali i gostovali novinari Sports Illustrateda pa smo preko te emisije odlazili čitati izvještaje i priče na njihovoj web stranici si.com. CNN i SI su krajem devedesetih složili i sportski kanal koji se nije uspio othrvati rastu ESPN-a koji je pak imao puno kvalitetnije odnose s kabelskim operaterima.

Odlasci ključnih ljudi

2008. je Sports Illustratedu velik udarac zadao odlazak tada najpopularnijeg sportskog novinara Ricka Reillyja koji se priključio ESPN-u. Tom prilikom je urednik ESPN magazina Gary Hoenig slavodobitno izjavio: “Uz Billa Simmonsa i Ricka Reillyja, ESPN sada ima dva najbolja kolumnista na planeti”.

2018. je žestok udarac Sports Illustratedu, ali i njegovom portalu si.com izazvao odlazak moćnog pera američkog nogometa, Petera Kinga, koji se priključio NBC-u kao i odlazak popularnog Richarda Deitscha koji je trenutno jedno najjačih imena kada je u pitanju pisanje o poslovnoj strani sporta u SAD-u i koji se priključio rastućem The Athleticu koji funkcionira na bazi pretplate.

Peter King je na si.com vodio vertikalu “The MMQB” (Monday Morning Quarterback) specijaliziranu za američki nogomet koja je ostala pod vodstvom Alberta Breera, ali je ostala bez svog glavnog kolumniste, osnivača i zaštitnog lica koji je svoju kolumnu odnio na NBCSports pa sada ta medijska kuća ima dva novinarska teškaša u Kingu i fenomenalnom Mikeu Floriju.

Najveći problem Sports Illustrateda jest što ni ljudima iz branše trenutno nije stalo ni za njegovo tiskano ni za njegovo digitalno izdanje. Broj pretplatnika i čitatelja opada, ali prvenstveno opada utjecaj na kulturu sporta i svijet sporta. SI još nekako uspijeva zadržati svoju staru gardu čitatelja koja je sada u mirovini, ali nikako ne uspijeva privući mlađu generaciju koja se ne može poistovjetiti s tonom i stilom Sports Illustrateda pa sele na društvene mreže ili na Bleacher Report ili na Barstool Sports.

Stoga je iznimno bitno tko će biti novi vlasnik i izdavač ovog medijskog brenda te na koji način će ga pokušati revitalizirati. Svjedoci smo trenda u kojem redakcije dolaze pod tešku čizmu privatnih fondova koji imaju cilj rezanje troškova i restrukturiranje u svrhu povećanja profita (ili barem smanjena užasnih gubitaka). To je legitimno, ali nije dobro za novinarstvo ukoliko između redakcije i izdavača ne postoji baš nikakva sinergija.

Sports Illustratedu treba upravo ta sinergija ukoliko se želi obnoviti i prilagoditi suvremenom dobu.

Glas i stas

Chris Stone je u SI stigao kao 22-godišnjak, a od 2012. drži ulogu glavnog urednika. Sa smanjenjem broja tiskanih izdanja tvrdi kako želi ojačati položaj magazina kao premium proizvoda što mu ovakav ritam omogućava, ali i smanjuje troškove tiska i poštarine koji se mogu alocirati na kvalitetu samog magazina – kako fizičku, tako i onu novinarsku. Video produkcija koju su razvili na SI-u nikada nije prihvaćena od publike. Potvrdio je kako ekonomski aspekt upravljanja jednom publikacijom ostaje najveći izazov.

Izazov će mu biti i zadržati posao u slučaju nove smjene vlasnika koji će u svoje redove vjerojatno željeti dovesti nova imena.


Čitajte na Zadnjem Polju

Gušenjem do istrebljenja ili kako je NY Daily News ostao bez pola redakcije


Magazin je nekada bio prepoznat po kvalitetnom, analitičnom pristupu sportskom novinarstvu, zanimljivim tematskim obrascima, stalnim rubrikama i bogatim profilima igrača. Smislili su i takozvani “bonus piece” – dugački, esejistički tekst na kraju izdanja koji bi detaljno analizirao određenu temu. Pomogli su izgraditi karijere poput onih sportskog filozofa Franka Deforda te Dana Jenkinsa i Roya Blounta Jr. Stvorili su neprocjenjivo vrijedan portfelj sportskih fotografija.

Nekoć je Sports Illustrated imao i glas i stas.

Danas je, pak, ignoriran kao sportski magazin i kritiziran kao bikini magazin.

Upitno je može li preživjeti kao jednogodišnje izdanje kupaćih kostima makar ih svake druge godine nosila pretendentica na rekord Elle Macpherson – Kate Upton i koliko god željeli biti ženski glas u #metoo pokretu. Sports Illustratedu je potrebna snažna urednička i vizionarska vlasnička politika, a povijest nas uči da to i nije baš česta kombinacija.

Nadamo se kako Sports Illustrated ipak neće jednom služiti kao tek ilustracija jednog beskrupuloznog vremena za tiskane medije.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: