Arsenal postaje privatan klub. Obitelj Kroenke istjeruje navijače i ostaje jedini vlasnik.

Obitelj Kroenke, većinski vlasnik nogometnog kluba Arsenal, postigla je dogovor s Alisherom Usmanovom oko otkupa njegovih 30% dionica u klubu.

Završila je tako dugogodišnja borba između dva najveća vlasnika Arsenala oko toga tko će preuzeti potpunu kontrolu nad klubom iz Londona. Kada transakcija bude završena, obitelj Kroenke će preko svog društva KSE UK u vlasništvu imati udio od 97%.

Vrijednost ovog posla procjenjuje se na oko 600 milijuna funti. Ukupna vrijednost Arsenala procjenjuje se na 1.8 milijardi funti.

Kroenke i Usmanov su udjele u Arsenalu kupili još 2007. Usmanov tada nepunih 15% i kasnije ih pojačao na konačnih 30%, dok je obitelj Kroenke većinsko vlasništvo preuzela 2011. otkada kontrolira 66.64% Arsenalovih dionica.

KSE UK će za svaku dionicu koju kupuje od Usmanova platiti 29,4 funte što je manje nego njihova trenutna vrijednost na tržištu.

Usmanov ni do sada nije imao predstavnike u Izvršnom odboru na čijem čelu je Sir Chip Keswick.

Obitelj Kroenke će ovu transakciju financirati u manjem opsegu iz vlastitih sredstava dok će preko 500 milijuna funti biti plasirano putem kratkoročnog kredita za premošćivanje preko Deutsche Banke koja je KSE-u poslužila i kao financijski savjetnik u ovoj transakciji.

S ovom ponudom KSE želi doći do cilja od stopostotnog vlasništva nad klubom. Cijenimo doprinos gospodina Usmanova. Vjerujemo kako će privatno vlasništvo nad klubom ubrzati našu strategiju i ambicije. Predani smo klubu kao njegov dugoročni vlasnik“, stoji u priopćenju za javnost KSE-a.

Obitelj Kroenke je vlasnik football momčadi Los Angeles Ramsa i košarkaške momčadi Denver Nuggetsa, hokejske Colorado Avalanchea te nogometne ekipe MLS-a Colorado Rapidsa.

Na Zadnjem Polju smo prethodno pisali o velikim promjenama u Arsenalu kao i sve jačoj prisutnosti obitelji Kroenke u svakodnevnom poslovanju kluba.

Španjolski strateg Unai Emery preuzeo je, nakon odlaska Arsenea Wengera, momčad koja FA Premier Ligu nije osvojila od 2004. Akademiju je preuzeo Per Mertesacker.

Navijači Arsenala su žestoko reagirali na ovaj potez obitelji Kroenke nazvavši ga “legaliziranom pljačkom“. S 97% udjela u vlasništvu, KSE UK će imati pravo otkupiti preostale manjinske dioničare Arsenala i zaokružiti privatizaciju kluba.

Udruga navijača Arsenal Supporters’ Trust, osnovana s ciljem zaštite vlasništva navijača te promoviranja socios modela, u svojoj je izjavi optužila obitelj Kroenke za neprijateljsko preuzimanje kluba.

“Privatizacijom kluba Stan Kroenke će moći povući sljedeće poteze koji mogu ugroziti klub:

  • Isplaćivati dividendu i naknade za upravljanje bez bilo kakve kontrole
  • Izbjeći održavanje godišnje Skupštine kluba koja bi povlačila pitanje odgovornosti uprave kluba
  • Neovisne direktore razriješiti dužnosti
  • Arsenal opteretiti dugovanjima preko kojih će financirati svoje druge poslovne interese.”

AST procjenjuje da je tri do četiri posto vlasništva u rukama navijača koji dionice Arsenal Holdings PLC-a drže radi sentimentalne vrijednosti i kao skrbnici koji brinu o interesima i budućnosti kluba u odnosu na velike vlasnike i njihove interese.

Upitna je i budućnost Ivana Gazidisa na funkciji Izvršnog direktora Gunnersa. Klub je posljednjih godina predavao financijska izvješća s pozitivnom bilancom. Navijači su upravu kluba optužili kako sportske rezultate podređuje onim poslovnim.

Kupnja dionica putem kreditnog plasmana, sličnog onom obitelji Glazer koja je tako 2005. kupila Manchester United, razlog je dodatne iziritiranosti navijača koji strahuju kako će klub upasti u dugove i nepopravljive financijske gubitke te dodatno oslabiti svoj status u Premier Ligi.

Glasnogovornici Alishera Usmanova izjavili su kako je Usmanov ovu odluku donio nakon što je postalo jasno da obitelj Kroenke nema namjeru prepustiti mu svoj dio vlasništva.

Arsenal bi tako, u skorijoj budućnosti, mogao postati u potpunosti privatiziran klub u vlasništvu obitelji Kroenke i poslovati kao društvo s ograničenom odgovornošću te sa samo jednim vlasnikom.


Tekst ponude KSE UK-a za preuzimanje dionica Arsenal Holdings PLC-a u njenoj cijelosti možete pronaći na sljedećoj poveznici