Geralt iz Rivije ima novi singl – ali ne možete ga nigdje naći. Zašto GIR skida trake s interneta?

RicHard GIR je boss i kad se zaboravi izut, a sad još i fura nove NIKE-ice.

Geralt iz Rivije provocira.

Zagrebački MC tijekom ljeta izbacuje trake poput “Ljetni Hit” ili nedavno “TASTE remix”, kači ih na svoj You Tube kanal i kad se ekipa upeca i krene slušati – RicHard GIR trake skida s interneta.

Jučer popodne je GIR u suradnji s Kooladeom izbacio novi singl “Svijet voli pobjedNIKE” s nadolazećeg zajedničkog albuma. Došla Vam je obavijest, ali ako niste požurili na You Tube kako biste ju poslušali – do večeri je već nije bilo.

Uvijek zakasnim, jedan je od komentara ispod objave na GIR-ovom Facebook profilu gdje MC kaže kako je “Taste remix” odlučio staviti nazad na 10 min pa ga opet maknut.

Ako ste mislili da vam je glazba uvijek dostupna – Geralt iz Rivije bi vas mogao razuvjeriti.

Ljetni hit opet na you tube-u. Ali samo narednih 12 minuta. Kasnije opet ide u private.“, pisao je GIR ranije u kolovozu i izazvao nove upitnike nad glavama svojih fanova.

Zašto to radi?

Geralt ostavlja dojam da želi izazvati suvremenu školu guranja materijala masama i to pod svaku cijenu i svim mogućim sredstvima kao i činjenicu da su glazba i umjetnost  danas dostupne uvijek i svugdje. Takva situacija dovodi do hiperinflacije pa je sadržaja više nego ikad, ali ga publika prožvače brže nego ikad, ispljune i zaboravi. Dok ste se prije trudili i planirali kako ćete i gdje poslušati određenu pjesmu – danas očekujete da vam je ona dostupna bilo kad i bilo gdje. Bez plaćanja i bez truda. A onda je u rekordnom roku prožvačemo i tražimo još.

Geraltove glose

“Svijet voli pobjedNIKE” obiluje ironijom. Geralt istovremeno radi omage Air Jordankama i ismijava konzumerizam koji uspjeh i sreću povezuje s markama i premium proizvodima. Da, pišemo o pjesmi koju trenutno nigdje ne možete čuti.

Ipak, ono što je iznimno originalno jest Geraltov svojevrsni director’s cut, odnosno integracija njegovih komentara na tekst i to na način da je u sklopu You Tube titlova umjesto teksta pjesme ubacio svoj meta-komentar na njega.

Uključite li titlove uz video, dobit ćete dodatan sadržaj koji se nadograđuje na samu pjesmu i autoironično se osvrće na neke stihove ili im daje dublji kontekst.

Geraltovo glosiranje teksta kroz You Tube titlove je maštovito i originalno rješenje, zanimljiv easter egg unutar odlične pjesme ispunjene prepoznatljivim GIR-ovim wordplayem s neobičnim šemama (slovo š nikad nije zvučalo ovako sexy) te Kooladeovom matricom i vokalom na refrenu.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

GIR-ovo zadirkivanje publike je hrabar, proaktivan potez. Inovativan odgovor na aktualan status quo u odnosu izvođač-slušatelj i lukava psihološka igra s publikom. Geralt iz Rivije lopticu prebacuje na slušatelja i tjera ga da bude na stand by-ju jer nikad ne zna kada će ovaj ponovno pustiti pjesmu na You Tube. S druge strane, hvalevrijedno je i ovo glosiranje teksta koje dodatno pojačava iskustvo slušanja.

RicHard GIR kroz ove singlove najavljuje očekivanu suradnju s producentom Kooladeom za koju se nadamo da će uskoro ugledati svjetlo dana, a kroz ovakvu nesvakidašnju promociju, GIR nas izaziva i drži budnima. Jer, tko zna u koje doba noći će ga puknuti da na nekoliko minuta ponovno pjesmu učini dostupnom javnosti.

Okačili bi link na “Svijet voli pobjedNIKE”, ali znate kako je…. nema ga. Ali, uvjeravamo vas — pjesma postoji!


Jedan odgovor

  1. Kontroverzna “Nisam Odavde” je podigla prašinu i ušla u Slušaonicu zajedno s raza5im sessionom Klina.

    […] Geralt iz Rivije x Koolade – Svijet voli pobjedNIKE […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: