Čovjek sa sto milijuna dolara, poremećajem spavanja i smješkom opakog Chuckyja

Krcata je bila dvorana u središnjici Oaklanda Raidersa 9. siječnja 2018. kada je Jon Gruden na uvodnoj konferenciji za medije predstavljen javnosti kao novi trener ove (o)kultne NFL franšize.

“Ganjao sam ga šest godina. Ovo je najveći dan u mom životu”, izjavio je tada 63-godišnji Mark Davis, vlasnik Raidersa i sin preminulog, legendardnog Ala Davisa.

Gruden je imao 34 godine kada je prije ravno dvadeset godina od Ala Davisa dobio priliku da vodi Crno-Srebrene. Proveo je s Raidersima četiri sezone kao njihov head coach da bi ga Al Davis kroz razmjenu(!?) poslao u Tampa Bay Buccaneerse i to za dva izbora prve runde, druge runde i 8 milijuna dolara. Bio je to šokantan trade bez presedana.

Razmjena je finalizirana u tri sata ujutro 18. veljače 2002. 26. siječnja 2003. Gruden je s Tampa Bay Bucsima igrao u Super Bowlu 37. i pobijedio upravo svoju bivšu momčad Oakland Raiderse.

Grudenov stil je macho stil. Žestoka, stara škola trenera, iako je početkom stoljeća slovio za inovatora i glas nove generacije. “Nisam se puno promijenio od 1998. Nisam baš neka dubokoumna osoba sklona filozofiranju. Uvijek sam volio football i želio mu se vratiti. Bilo je vrijeme za novi izazov”, rekao je Gruden na pressici početkom godine. Rekao je Gruden sve prave stvari koje su navijači Raidersa trebali čuti.

Gruden je 2008. dobio otkaz u Tampi i okrenio se komentatorskom poslu gdje je devet godina radio za ESPN i to za procijenjenih 6,5 milijuna dolara godišnje. Kao stručni komentator je dobivao toplo-hlade reakcije, vodio je QB kamp u sklopu kojeg bi radio i analizirao dodavače koji sa sveučilišnog prelaze u profesionalni football. Radne navike mu se, kažu mnogi, nisu promijenile. Gruden je ostalo fanatik za football, izgradio utvrdu u kojoj bi provodio dane i dane analizirajući snimke, a kroz ESPN je dobio uvid u trendove i razmišljanja svih ključnih ljudi u NFL-u.

Odbijao je mnoge poslove. Osnovao UOTF – Udrugu otpuštenih trenera footbala. Manijakalno u svom brlogu bilježio i arhivirao akcije te ih sistematizirao do bolesnih detalja. Produkcija ESPN-a je za Bleacher Report ispričala kako je bio osobito opsjednut kamerom iz zraka.

Konačno je prihvatio ponudu Raidersa. Ugovor na deset godina vrijedan 100 milijuna dolara!

Dakako, nitko Grudenu ne garantira da će ostati u Raidersima cijelo jedno desetljeće i novinari s pristupom informacijama su izvještavali kako je ovaj ugovor skrojen na način da prvih nekoliko godina Gruden dobiva oko pet milijuna dolara pa se iznos zatim penje iz godine u godinu. Unatoč tome, s prosjekom od deset milijuna godišnje, Gruden bi nakon Belichicka bio najplaćeniji trener lige. Nitko, doduše, ne zna točno koliko zarađuje Belickick.

TRENER % POBJEDA PLAĆA
Bill Belichick 67,9% 10-12,5 milijuna dolara
Jon Gruden 54% 10 milijuna dolara
Pete Carroll 58,6% 9 milijuna dolara
Sean Payton 59,7% 9 milijuna dolara
Ron Rivera 57,6% 7,5 milijuna dolara
Andy Reid 60,4% 7,5 milijuna dolara
Mike Tomlin 65,9% 7 milijuna dolara
John Harbaugh 58,8% 7 milijuna dolara
Mike McCarthy 63,3% 6 milijuna dolara
Jason Garrett 55,8% 6 milijuna dolara

Od deset najplaćenijih trenera lige, Gruden kao drugi najplaćeniji ima najlošiji omjer pobjeda i poraza.

Gruden se u Oakland vraća sa snažnim osobnim brendom, reputacijom napadački orijentiranog trenera i šaptača dodavačima. Pokušat će vratiti na kolosijek posrnulog Dereka Carra koji je nakon jako dobre 2016. i ozljede (28 TD-a, šest presječenih dodavanja) odigrao ispodprosječnu 2017. (22/13). Carr mora podići prošlogodišnji yards per attempt s niskih 6,8 kako bi poboljšao jedan od najcjenjenijih indikatora kvalitete QB-a (Drew Brees je npr na 8,09 Y/A). Nikako ne smije gubiti loptu kao prošle sezone kada je zabilježio osam fumbleova. Uz sve to, Carr je bio neuvjerljiv na najvažnijem – trećem pokušaju putem kojeg je izborio novi prvi pokušaj samo u 35% situacija što je ispod prosjeka lige.

“Mislim da ne postoji akcija u footballu koju on nije vidio. Tvrdit ću to do kraja života. Jednom mi je pokazao snimku s treninga kada smo na Seniour Bowlu uvježbavali neku akciju. Eto koliko on gleda football.”

Derek Carr o treneru Grudenu

Gruden je kao trener imao naviku da se budi u 3:17 ujutro i to na borbene zvukove navijačke pjesme Sveučilišta Notre Dame. Ako je niste čuli, to izgleda kao da se budite na način da vam limena glazba ušeta u sobu i krene kraj glave udarati i trubiti. “Taj je budan i kad spava”, komentirala mu je supruga Cindy. Dok je radio kao stručni komentator budio se između tri i četiri ujutro i provodio po 12 sati analizirajući utakmice. Sam. U svom brlogu.

Još kao asistent je toliko radio da su ga doslovno tjerali iz ureda i na večeru sa suprugom. Gruden je cijeli svoj identitet izgradio na podlogama tvrdog, žestokog radnika i trenera koji od jutra do mraka živi, jede i spava football.

Nije sa sigurnošću poznato kako je dobio nadimak Chucky po liku iz horor filma “Child’s Play”. Legende kažu da je to bio nekadašnji linijaš Raidersa Grady Jackson kojega je ljutiti Gruden posjetio na Chuckyja. Sports Illustrated je zasluge pridao probijaču Harvey ju Williamsu.

“Chucky je večeras na trenutak izašao iz mene”, izjavio je nedavno Gruden nakon prve pripremne utakmice komentirajući svoj bijes nakon jedne sudačke odluke. Gruden je jebeno intenzivan i ne propušta to naglasiti svakom prilikom. Makar i nakon prijateljskih dvoboja.

Gruden će biti najbolji citat u ligi. Inzistira na tome da je tek običan, svakidašnji Amerikanac koji ne zna ništa nego slagati akcije i biti trener football momčadi. Koristi jednostavnu terminologiju i vodi računa da ga svatko može razumjeti. Raidersi su dobili trenera koji se vrhunski slaže s njihovim radničkim, estetski neuglednim i ratobornim mentalitetom. Momčad koja je 90-ih postala sinonim za ulično nasilje i afilijaciju s bandama Los Angelesa, 1995. preselila je u Oakland – a za dvije godine se sele u Las Vegas.


Čitajte na Zadnjem Polju:

Analiza presude koja otvara vrata legalizaciji klađenja u SAD-u


Novi dom Raidersa stiže i s novim stadionom i obitelji Davis su potrebna atraktivna imena u momčadi kako bi što prije privukli navijače Las Vegasa da prihvate momčad. Gruden tako nije samo klasičan stručni kadar Raidersa, već i njihov svojevrsni PR i marketinški adut. Uzmimo u obzir i da su ugovori dodavača Carra i trenera Grudena koncipirani tako da najviše novca dobiju onda kada Raidersi presele u Las Vegas – s obzirom da je porez u saveznoj državi Nevada puno manji nego u Kaliforniji. Nakon dolaska hokejske momčadi Las Vegas Golden Knightsa, ovo će biti druga profi momčad u kockarskoj prijestolnici SAD-a.

Gruden je inzistirao na dovođenju Paula Guenthera kao svog koordinatora obrane. Guenther je u Cincinnatiju pod Marvinom Lewisom izgradio jako dobru obranu i nadgledao razvoj nekoliko mladih igrača. Odbio je ostati s Lewisom i pridružiti se Grudenu koji će mu vjerojatno odvezati ruke i omogućiti agresivniju obranu s više blitzeva i s dizajniranim pritiskom na centra. Guenther igra baznu 4-3 obranu. Važnu ulogu odigrat će i rasplet oko pregovora za novi ugovor najboljeg braniča Khalila Macka.

Gruden će inzistirati i na probijanju u napadu i zaustavljanju probijanja u obrani. Inzistirat će na čvrstom, borbenom footballu, iako je Carr dobio pojačanja na poziciji krilnih hvatača dolaskom Jordyja Nelsona i Martavisa Bryanta uz nominalno prvog hvatača Amarija Coopera. Raidersi će kroz probijače Marshawna Lyncha i Douga Martina pokušati nametnuti probijanje kao temelj napada i rasteretiti Dereka Carra.

Pro Football Focus je prošle sezone napadačku liniju Raidersa ocijenio kao osmu najbolju u ligi. Bit će ključni u novoj shemi napada i blokiranju za probijače Lyncha i Martina.

Gruden je nedavno kritizirao preveliko oslanjanje na analitiku u footballu poentirajući kako brojke mogu samo do određene mjere dati uvid u određene kvalitete. Puno je bitniji, tvrdi Gruden, staromodni skauting i analiza snimki protivnika. Kritizirao je i neke promjene u pravilima koje imaju za cilj sigurnost igrača, ali i znatno ograničavaju njihove mogućnosti, baš kao i kolektivni ugovor koji smanjuje broj treninga u opremi i komunikaciju igrača i trenera van sezone.

Nekoć poznat kao jedan od glavnih inovatora i pripadnika nove škole – danas je tvrdokorni zagovaratelj tradicionalnih pravila i dobrih, starih vremena.

“Dosadilo mi je biti sam u sobi i pregledavati snimke”, objasnio je Gruden jedan od razloga svog povratka u NFL.

Nepobitno je da su Raidersi napokon dobili autoritet na poziciji glavnog trenera. Doduše, taj je autoritet u velikoj mjeri izgrađen na već starom temelju osvojenog Super Bowl naslova 2003. Omogućit će Raidersima nešto elegantiju selidbu iz Oaklanda i brže asimiliranje s Las Vegasom. To će mu vjerojatno kupiti i nešto vremena, ali rezultati su u konačnici ono što će odlučiti koliko mirno će spavati NFL Chucky vrijedan sto milijuna dolara i kakvo će mu biti nasljeđe.