Facebook prenosi La Ligu u Indiji. Je li odzvonilo tradicionalnim TV kućama?

Facebook je u Indiji osigurao prijenose španjolske La Lige. Hoćemo li uskoro sav sport gledati preko online platformi?

Indijci će iduće tri sezone preko društvene mreže Facebook moći besplatno i uživo gledati sve utakmice prve nogometne španjolske lige.

I ne samo Indijci već i Afganistanci, stanovnici Bangladeša, Butana, Nepala, Maldiva, Sri Lanke i Pakistana. To uključuje 380 utakmica La Lige čija je sezona otvorena prošlog petka i to za procijenjenih 348 milijuna korisnika u toj regiji. Iznos koji je Facebook platio kako bi osigurao prava nije poznat, ali je 2014. Sony za ista platio 32 milijuna dolara.

Indija, koja ima milijardu i tristo milijuna stanovnika i godišnji prirast od 1,13%, ima u prosjeku 241 milijun Facebook korisnika i još uvijek je golemo, neiskorišteno tržište za Facebook kojemu u SAD-u i Europi pada rast pretplatnika i korisnika. U 2018. je po prvi puta zabilježen manji broj korisnika u Europi u drugom kvartalu (376 milijuna) u odnosu na prvi kvartal (377 milijuna).

U Indiji, u kojoj Facebook radi golema ulaganja kako bi stanovništvu omogućio pristup internetu pa samim time i njemu samom, očekuju čak 500 milijuna novih internet korisnika u 2018. Unatoč slabijem pristupu internetu, Indija je i kao takva zemlja s najvećim brojem Facebook korisnika.

“Ovo je samo jedan posao, nije ovo nikakva opasnost za televizijske kuće”, rekao je Peter Hutton, čovjek koji je napustio jednu televizijsku kuću i to Eurosport kako bi se pridružio Facebooku i postao njihov globalni direktor za sportske prijenose.

Huttonu je ovo novi kapitalac nakon što je Facebooku osigurao pravo na prijenos engleske Premier Lige na tržištima Tajlanda, Kambodže, Vijetnama i Laosa i to do 2022. u transakciji vrijednoj 200 milijuna funti. 2017., prije dolaska Huttona, Facebook nije uspio osigurati prava na prijenos indijske kriket lige.

Facebook tako nastavlja ulaziti na tržište sportskih televizijskih prava. Ne zaboravimo da plaća milijun dolara po utakmici za ekskluzivna prava na 25 utakmica bejzbolske MLB lige.

Iz Facebooka ovom prilikom nisu obznanili kako će i hoće li uopće prijenose utakmica pratiti oglašivači putem oglasa za vrijeme prijenosa utakmica La Lige.

Nogomet sve popularniji

Interes za nogomet u Indiji raste. Gledanost netom završenog Svjetskog prvenstva je rušila rekorde baš kao i prodaja nogometne opreme. Ulaže se više novca i jača nacionalna nogometna liga ISL, a stručnjaci tvrde kako su engleski termine svoje Premier Lige unatrag nekoliko godina prilagodili vremenskoj razlici s Indijom kako bi im omogućili lakše praćenje utakmica uživo.

Facebook, poput ostalih društvenih mreža, svoj poslovni model planira i održava na temelju konstantnog rasta korisnika. Uzevši u obzir kako je na zapadu došlo do zasićenja tom društvenom mrežom, uprava, na čelu s osnivačem Markom Zuckerbergom, okreće se novim uslugama i novim tržištima.

Prijenosi sportskih događanja su posljednjih godina ostali zadnje utočište televizijskim kućama i kabelskim operaterima kojima broj gledatelja odnosno pretplatnika – stalno opada. Ovakav model u kojem veliki igrači poput Amazona ili Facebooka prijenose nude besplatno ili u sklopu velikog pretplatničkog paketa, kao i gotovina kojom raspolažu, pokazala su se nepremostivom preprekom za tradicionalne operatere.

Amazon je upravo u sklopu svog Amazon Prime paketa osigurao ekskluzivni prijenos 20 utakmica engleske Premier Lige za sljedeće tri godine. Gledatelji u Velikoj Britaniji, koji su korisnici Amazon Primea, moći će već za 7,99 funti mjesečno gledati te utakmice.

Premier Liga je broj utakmica na kojima osigurava prijenos podigla sa 168 na 200. Procjenjuje se da godišnja vrijednost prava na prijenos Premier Lige iznosi preko pet milijardi funti i to samo za domaće, englesko tržište.

Gledatelji u Velikoj Britaniji će od ove godine moći prijenose La Lige i talijanske Serije A gledati preko OTT platforme Eleven koja intenzivno širi svoje poslovanje i omogućuje gledanje sportskih događaja putem interneta.

Amazon je jednako tako osigurao i prava na prijenos NFL utakmica četvrtkom za svoje pretplatnike, s tim da će ta prava dijeliti s televizijom Fox i NFL Network.

U Kini se prijenosi NBA lige gledaju putem platforme Tencent. NBA je postala najpopularnija liga za praćenje putem interneta i tijekom doigravanja 2017. je zabilježeno preko 2,9 milijuna pregleda. NBA je, izvještavali su američki mediji, utržila 500 milijuna dolara za partnerstvo s Tencentom.

Silicijska Dolina preuzima igru

Tehnološki giganti unose nove modele i svjež novac u svijet prava na distribuciju sportskog sadržaja. Amazon, koji je u zadnjem kvartalu zabilježio dobit od preko dvije milijarde dolara, može velikim ulaganjima u sport i zabavu dati dodatnu kvalitetu za novac svojim pretplatnicima i u svoje pakete privući nove korisnike.

“2021. smo zabilježili kao godinu u kojoj ističe većina prava za NFL, MLB, NHL i to će biti prva velika prilika za Amazon, Facebook i druge platforme koje nude streamanje sadržaja da direktno konkuriraju tradicionalnim igračima”, smatra Daniel Ives iz GBH Insightsa.

The Wall Street Journal je izvijestio kako tijekom 2018. Facebook planira potrošiti oko milijardu dolara na kreiranje i reprodukciju originalnog sadržaja uživo.

Prijenosi sportskih događanja omogućuju Facebooku jači angažman korisnika i dulje vrijeme provedeno na platformi što su njihovim oglašivačima iznimno bitni faktori.

S obzirom da su sportska događanja i prijenosi uživo posljednji bastion obrane tradicionalnim TV kanalima, opasnost koja dolazi od igrača iz Silicijske Doline nije zanemariva. Tako je moćni Disney već najavio vlastitu streaming platformu, a ulaže sredstava i u prijenose esports natjecanja koja se smatraju najvećom konkurencijom sportskim događanjima.

Okrupnjavanja u medijskoj industriji su sve značajnija, a razlog je upravo odgovor TV i kabelskih operatera na ofenzivu u koju su krenuli tehnološki divovi.

Najnoviji ulazak Facebooka na jedno od najvećih svjetskih tržišta kakvo Indija nedvojbeno jest, veliki je korak naprijed i snažan udarac tradicionalnoj televiziji koja u ovom trenutku ne pokazuje znakove da se može i zna suprotstaviti najnovijim promjenama na tržištu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: