Andrew Luck na svojim ramenima nosi Indianapolis Coltse. Može li izdržati taj teret?

Rame Andrewa Lucka proganjalo je i opsjedalo navijače Indianapolis Coltsa pune dvije godine.

Ne samo što su iz organizacije najavljivali povratak još prošle godine (zbog čega su ih neki optužili da su Lucka koristili kao izložbeni primjerak na treninzima kako im ne bi pala cijena sezonskih karata), već je lokalna novina Indianapolis Star nedavno izvijestila kako su ga još 2015. rokali injekcijama kako bi lakše pretrpio bol u ramenu i nastavio igrati football.

Luck je ipak transcendentalni talent. Čovjek zbog kojeg je Coltsima bilo lakše mahnuti pa-pa jednome Peytonu Manningu i njegovoj vratnoj kralježnici. Čovjek zbog kojeg im je bilo lakše gubiti 2011. kako bi ga izabrali na Draftu. Čovjek koji je već 2014. predvodio ligu po broju TD dodavanja u sezoni.

S iznimnom znatiželjom se promatrao svaki Luckom povratnički korak. Od prvog dodavanja, do prve pripremne utakmice. Vagala se svaka izjava, s povećalom promatrao svaki izbačaj. Luck je velik i snažan QB, s jakom rukom i iznad prosječnom kvalitetom donošenja odluka. Unatoč tome, stagnacija koja je prethodila operaciji i pauzi znatno je usporila njegov rast i brojke vratila u prosječnost.

Luck nedvojbeno voli duboku loptu. 2016. je bio među pet najboljih QB-a prema yards per attempt kategoriji koja je dobar pokazatelj forme igrača i efikasnosti s kojom igra. 7,78 yardi po dodavanju je visok prosjek kao i 61 upotpunjeno dodavanje iznad 20 yardi po čemu su 2016. bolji bili tek Brees, Cousins i Ryan. Problem? Čak 41 pretrpljeni sack što je katastrofalan podatak za čovjeka s operiranim ramenom. Od njega je više puta obaran samo Tyrod Taylor.

“Ponavljam, broj obaranja nije nužno i indikator kako dobro naša napadačka linija igra. Vjerojatno možete kriviti mene jer loptu držim predugo”, govorio je Luck u listopadu 2016. Tri mjeseca prije operacije ramena.

Luck uistinu jest jedan od dodavača koji loptu u svojim rukama drži najdulje u ligi. U 2016. u prosjeku 2.88 sekundi (duže od njega Tyrod Taylor s 3.13 – vidite li poveznicu s obaranjima?). Ligaški prosjek je oko 2,55 – 2,6 sekundi. Prošle sezone su Derek Carr i Andy Dalton bili među bržima s izbačajem od 2,49 odnosno 2,48 sekundi nakon snapa.

U međuvremenu, trener Coltsa Chuck Pagano je imao živčani slom i prepričavao radnju iz filma “Groundhog Day”. Dobio je otkaz pa su Coltsi zaposlili Josha McDanielsa. Ovaj je prihvatio pa se predomislio u roku od nekoliko sati. Nakon toga su doveli Franka Reicha, 56-godišnjaka koji je prošle sezone bio koordinator napada Super Bowl prvaka Philadelphia Eaglesa. Reich sada ima zadatak da Luck bude precizniji, brži i efikasniji dodavač. Da mu zaštiti ramena i razbistri glavu koja je Lucku šaptala u uho da možda nikad više neće ni igrati football dok se bezuspješno oporavljao od operacije ramena. Zvuči kao scena iz filma “The Groundhog Day”.

“Koristimo boksačku analogiju. Bit će puno brzih, ritmičkih dodavanja koji su kao jabovi u boksu. Moraš baciti puno brzih i kratkih udaraca kako bi namjestio desni aperkat. Nemojte ni sumnjati da s našim napadom želimo nokautirati protivnika. Ali, potrebni su ti manji udarci koji će ga držati van ravnoteže i na distanci.”

Frank Reich, trener Coltsa

Reich i Luck će ipak morati manevrirati kroz sezonu s ispodprosječnom momčadi i rosterom koji ne obećava. Od istaknutijih imena Luck u napadu ima tek T.Y. Hiltona koji je 2016. s Luckom osvojio 1.448 yardi da bi prošle godine pao na 966. Coltsi velike nade polažu u tight enda Jacka Doylea koji je prošle godine uhvatio čak 80 dodavanja i koji bi trebao zablistati u ovogodišnjoj kampanji sada kada je Luck pod centrom. Coltsi nemaju riješeno pitanje probijača – čovjeka koje bi rasteretio Lucka dok se vraća u igračku formu.

Obrana Coltsa je pod bivšim režimom većinu vremena provela u donjem domu NFL-a. I ove godine će se morati osloniti na dosta mladih igrača i nedokazanih imena koji bi trebali stabilizirati obranu u 4-3 shemi. Sprijeda će se svakako osloniti na Jabaara Shearda na poziciji defensive enda kao i Ala Woodsa na poziciji unutarnjeg linijaša. Coltsi imaju velika očekivanja od mladog Dariusa Leonarda, novaka na poziciji linebackera kojeg su izabrali u drugoj rundi Drafta.

Bez dubine na poziciji hvatača, s probijačima koji tek moraju dokazati koliko mogu i s obranom koja ne pokazuje znakove značajnijeg napretka, ova momčad Coltsa bi ponovno mogla maksimalno ovisiti o Lucku koji će je morati nositi na svojim ramenima koja ionako imaju vlastitih problema.

Coltsi su u diviziji s Houston Texansima koji imaju najuzbudljivijeg mladog dodavača i dvije zvijeri u obrani, Jacksonville Jaguarsima koji imaju odličnu obranu, dobrog probijača i prošle godine su igrali u finalu konferencije te Tennessee Titansima koji su u potpunosti promijenili sustav, promijenili trenera i očekuju ozbiljan napredak.

Bit će ovo iznimno izazovna sezona za Coltse i Andrewa Lucka koji želi dokazati da pripada među najbolje i da nije izgubio na kvaliteti. Više od svega, mora pokazati da može dostići naslijeđe velikog Peytona Manninga, čovjeka koji je izgradio Lucas Oil stadion na koji sada igraju Luck i njegovi Indanapolis Coltsi.

Luck Infographic