Basket živi u Srbiji. Dominacija srpskih košarkaša u 3 na 3 basketu je bez presedana

Dominacija srpskih košarkaša u basketu govori jako puno o tome koliko je košarka urezana u identitet ove zemlje.

Što je ovo napravio Bogdan Dragović?

Dok je vrijeme isticalo na finalu Svjetske turneje u kineskom Pekingu, čovjek je loptu podignuo s poda i s ruba igrališta, padajući unatrag iz okreta i jednom rukom utrpao pobjednički koš. Ma pogledaj ovo, molim te!?

Srpski tim Zemun je ovom pobjedom u listopadu 2017. nad svojim zemljacima i velikim konkurentima – Novim Sadom Al Wahdom – postao Svjetski klupski prvak. “Ma to se ne vježba, to se jednostavno dogodi. Bila je to kruna naše borberekao je Bogdan Dragović nakon pobjede.

Osam mjeseci poslije i reprezentacija Srbije će postati Svjetski prvak u basketu 3 na 3. Treći put za redom. Četvrti put ukupno. Ovog puta u postavi:

Dejan Majstorović ¦ Dušan Domović Bulut ¦ Marko Savić ¦ Stefan Stojačić

Inače, ova četvorica su trenutno i četiri najbolja igrača na svijetu prema službenoj ranking ljestvici FIBE.

Ako zvuči malo nepravedno da četiri najbolja igrača na svijetu ujedno čine i postavu jedne reprezentacije – to je zato što i jest nepravedno. Ali, jebe im se. Ubili su se za doći do ovog statusa. Nitko im ga im nije poklonio. Nikome ga ne planiraju ustupiti bez žestokog fajta.

Bog i batina je natpis na dresu Bogdana Dragovića i upravo je to ono što Srbija trenutno jest u svijetu basketa.

Krajem srpnja svih deset najboljih basketaša svijeta dolazilo je upravo iz Srbije.

U ovom trenutku je legendarni tim Novi Sad Al Wahda nanizao čak 22 uzastopne pobjede i prva su momčad svijeta. Drugi su Liman Tesla Voda također iz Srbije koja ima još dva tima unutar TOP 10.

Novi Sad predvode maestralni Dušan Bulut koji je ove sezone osvojio MVP nagradu na tri različita turnira te šuter Dejan Majstorović  – dakle prvi i treće rangirani basketaši na svijetu. Ne čudi stoga što je Novi Sad osvojio čak četiri turnira na ovogodišnjoj svjetskoj turneji u organizaciji FIBA-e.

Na pitanje što je potrebno da se postane najbolji igrač na svijetu, Dejan Majstorović je ranije ove godine odgovorio kako je potrebno “igrati u najboljoj ekipi na svijetu”. To Novi Sad svakako jest i kombinacija Bulut – Majstorović se ove sezone pokazala kao nesavladiva prepreka. I dok je Majstorović hladnokrvni snajperist, 32-godišnji Bulut je tvrdokorni basketaš, možda i najvještiji igrač na touru koji svojim driblinzima, trikovima, dodavanjima i inteligentnim rješenjima uništava i izluđuje protivnike.

Basket je košarka s vicom, a najbolje fore redovito prodaje Bulut.

Čovjek je izgradio strašan brend oko svoje igre i svog imena i sa svojim kolegama potvrdio da je Srbija nepresušni izvor košarkaškog talenta i znanja. Kvalitete ima na izvoz i to ovi basketaši kroz putovanja i turnire po cijelom svijetu upravo i čine. Izvoze pojam srpskog basketa kao premium brenda na tržištu i neprikosnovenog vladara košarke 3 na 3.

Ulična košarka dobiva na popularnosti i 2020. postaje olimpijski sport. FIBA ulaže sve više novaca, povećava nagradne fondove i jača promociju sporta koji privlači mlađu publiku. Ne treba zanemariti ni promociju koju basket dobiva kroz video igru NBA 2K, a koja je od prošle godine u svoj repertoar dodala mod “The Neighborhood” koji je postao iznimno popularan među igračima.

Utakmice u trajanju od 10 minuta ili do 21 koša su dinamične i, dakako, bitno kraće od punokrvne košarkaške utakmice. Osim toga, naglasak je na slobodi i improvizaciji što dovodi do fenomenalnih poteza, a dozvoljava se i puno grublja igra i više kontakata nego u igri 5 na 5.

Nije neobično da su neke od najboljih ekipa na svijetu upravo iz ovog dijela Europe. Predispozicije su jasne, kao i karakter, inat te činjenica da se od ovog sporta na ovim prostorima može jako dobro živjeti ukoliko ste na vrhunskoj razini. Tamo, pak, nije lako ni doći, a pogotovo ostati. Basketaši nemaju osobito izraženu potporu od strane institucija, česta putovanja organiziraju sami, treninzi su nerijetko dva puta na dan, a potrebno je jako puno žrtve, osobito u startu, kako biste opstali u ovom sportu. Ne zaboravimo da ispočetka igrači kombiniraju i svoje dnevne poslove s putovanjima.

O anegdotama i doživljajima s putovanja i turnira, mogla bi se, a jednog dana vjerojatno i hoće, ispisati cijele knjige.

Basket je oblik košarke s kojom se mladi najranije susreću. Na košarkaškim igralištima u dvobojima dva-na-dva ili tri-na-tri i na jedan koš. Nakon prvi košarkaških koraka, mnogo njih odluči posvetiti svoje mladenačke dane, a neki nastave igrati i profesionalno. Kao takav, basket je iznimno bitan i za punokrvnu košarkašku igru jer talent regrutiraju upravo kroz basket. Djeca primjećuju da upravo ovaj oblik košarke, koji oni imaju priliku igrati svaki dan, može rezultirati karijerom i životom u potpunosti posvećenom sportu.

Stoga je rast i popularizacija basketa od ključne važnosti za košarku pet na pet, što je FIBA prepoznala te posljedično krenula ulagati u ovaj sport. Uspjeh srpskih košarkaša je smjernica novim generacijama i čini jako puno u smjeru promocije ovog sporta i povratka djece natrag na igrališta.


Jedan odgovor

  1. Basketaši Novog Sada osvojili World Tour i bez poraza postali Svjetski prvaci po treći put

    […] Basket živi u Srbiji. Dominacija srpskih basketaša je bez presedana […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: