Nakon osnivača WhatsAppa, Facebook sada napuštaju i osnivači Instagrama. Zašto i što to znači za Facebook?

Možda je problem kad vam najkreativniji ljudi napuštaju kompaniju u potrazi za – kreativnošću, a oni opsjednuti privatnošću zbog – nedostatka privatnosti.

Osnivači društvene mreže Instagram, koju je Facebooku kupio 2012. za milijardu dolara, najavili su odlazak iz kompanije.

Kevin Systrom (izvršni direktor) i Mike Krieger (tehnički direktor) su u izjavi i objavi na Instagramu  odlazak obrazložili željom da se posvete svojim interesima i ponovno razotkriju svoju kreativnost te otkriju ono što ih zanima i što je potrebno svijetu.

Instagram je, pokazalo se, svijetu bio neophodan. Osnovan 2010. danas ima preko milijardu korisnika i jedno je od rijetkih pozitivnih trendova u Facebooku kojem stagnira rast korisnika, nad kojim vise posljedice američkih predsjedničkih izbora 2016., koji se muči s neovlaštenim dijeljenjem i curenjem osobnih podataka korisnika i koji se zbog toga nalazi pod istragom i u Sjedinjenim Američkih Državama i u Europskoj Uniji.

Iako su Systrom i Krieger bili poslovično diplomatični najavljujući svoj sabbatical, američki mediji su se raspisali o netrpeljivosti između vodstva Instagrama i Facebooka te sve većoj umiješanosti Marka Zuckerberga u proizvod čiji su kreativni razvoj Systrom i Krieger vjerovali da će nastaviti autonomno nadgledati.

Korisnici su ranije ove godine primijetili kako je Facebook izbrisao prečac za Instagram. Notifikacije s Facebooka korisnici su krenuli dobivati u sklopu svog Instagram profila. Zuckerberg i Adam Mosseri (tada zadužen za Facebook Feed) su inzistirali na integraciji Instagram i Facebook feeda, što su osnivači Instagrama nastojali izbjeći.

Adam Mosseri, koji je u svibnju postao “Head of Product” za Instagram, mogao bi biti imenovan novim izvršnim direktorom Instagrama.

Marketinška zlatna koka u koju se Instagram pretvorio, uspjela je svojim stilom te načinom prikazivanja i obrade fotografija privući mlađu demografiju koja bježi s Facebooka, ali i lansirati industriju influencera i postati izlogom za bogate i slavne.  2016. su lansirali Stories (po uzoru na Snapchat) koji su uskoro skočili na 400 milijuna dnevnih korisnika zahvaljujući odličnoj vidljivosti i optimizaciji.

“Možemo tvrditi da je kupnja Instagrama najbolja tehnološka akvizicija u povijesti”, rekao je nedavno Scott Galloway s NYU Stern School of Business.

Privatnost nije društvena kategorija

U travnju 2018. je ostavku dao i osnivač i izvršni direktor WhatsAppa – Jan Koum – i to zbog otvorenog sukoba s Facebookom oko načina na koji se odnosi prema privatnim podacima i zaštiti tih podataka.

Suosnivač WhatsAppa, Brian Acton, je kompaniju napustio 2017. Obojica su bili snažni zagovornici enkripcije i zaštite podataka te su redovito izbjegavali vlastima dati na uvid podatke o pozivima i porukama svojih korisnika. Prema pisanjima The Wall Street Journala, obojica su na stolu ostavila oko 900 odnosno 400 milijuna dolara u vrijednosti dionica zbog preranog napuštanja kompanije. Još u ožujku je Acton tražio od korisnika da izbrišu svoje Facebook profile.

Podsjetimo, Facebook je WhatsAppu naredio unošenje odredbe o dijeljenju nekih podataka korisnika (poput broja telefona) u njihove Opće uvjete poslovanja, a i Francuska i Njemačka i Velika Britanija su Facebooku naredile da prestane na takav način sakupljati podatke o korisnicima.

Zuckerberg je još 2010. izjavio kako smatra da “privatnost više nije društvena kategorija”.


Čitajte na Zadnjem Polju

Izdavači i Facebook: Ne možeš s njim, a ne možeš ni bez njega


Systromu su 34 godine, a bivšem tehničkom direktoru Kriegeru 32. U ovoj fazi života i karijere vjerojatno nemaju ni želje ni potrebe hrvati se s Facebookom i baviti političko-operativnim pitanjima te promatrati kako gube autonomiju odlučivanja. Instagram bi, uostalom, trebala biti mirna luka i bijeg od surove stvarnosti.

Kad smo već kod surove stvarnosti, Facebook od Instagrama očekuje 20 milijardi dolara u prihodima do 2020.

Mjesta za oglašavanje je više na Instagram sučelju, a i oglašivači ga preferiraju nad Facebookom zbog snažnijeg brenda i većeg angažmana korisnika. Za očekivati je da će se odlaskom osnivača nastaviti žestoka integracija Instagrama u Facebook. Dionice Facebooka su žestoko pale u srpnju kada su iz kompanije najavili smanjivanje prihoda i povećanje troškova vezanih uz Instagram.

U dugačkom i detaljnom profilu u The New YorkeruEvan Osnos citira blisku suradnicu Zuckerberga koja je u svojoj knjizi napisala kako je Facebooku rast i razvoj primaran dok su korisnici i njihova iskustva sekundarni.

Facebook su dakle napustili osnivači pripojenih društava i to zbog problema s privatnošću i problema s kreativnošću. To bi mogla biti i dva ključna problema Facebooka u nadolazećem vremenu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: