Nakon osnivača WhatsAppa, Facebook sada napuštaju i osnivači Instagrama. Zašto i što to znači za Facebook?

Možda je problem kad vam najkreativniji ljudi napuštaju kompaniju u potrazi za – kreativnošću, a oni opsjednuti privatnošću zbog – nedostatka privatnosti.

Osnivači društvene mreže Instagram, koju je Facebooku kupio 2012. za milijardu dolara, najavili su odlazak iz kompanije.

Kevin Systrom (izvršni direktor) i Mike Krieger (tehnički direktor) su u izjavi i objavi na Instagramu  odlazak obrazložili željom da se posvete svojim interesima i ponovno razotkriju svoju kreativnost te otkriju ono što ih zanima i što je potrebno svijetu.

Instagram je, pokazalo se, svijetu bio neophodan. Osnovan 2010. danas ima preko milijardu korisnika i jedno je od rijetkih pozitivnih trendova u Facebooku kojem stagnira rast korisnika, nad kojim vise posljedice američkih predsjedničkih izbora 2016., koji se muči s neovlaštenim dijeljenjem i curenjem osobnih podataka korisnika i koji se zbog toga nalazi pod istragom i u Sjedinjenim Američkih Državama i u Europskoj Uniji.

Iako su Systrom i Krieger bili poslovično diplomatični najavljujući svoj sabbatical, američki mediji su se raspisali o netrpeljivosti između vodstva Instagrama i Facebooka te sve većoj umiješanosti Marka Zuckerberga u proizvod čiji su kreativni razvoj Systrom i Krieger vjerovali da će nastaviti autonomno nadgledati.

View this post on Instagram

@kevin and I are grateful for the last eight years at Instagram and six years with the Facebook team. We’ve grown from 13 people on the team to over a thousand with offices around the world, all while building products used and loved by a community of over one billion. We’ve loved learning to scale a company and nurture an enormous global community. And we couldn’t have done it without our amazing Instagram team, and the support of @zuck, @sherylsandberg, @schrep, and @chriscox at Facebook—we've learned so much from all of you. Now, we’re ready for our next chapter. We’re planning on taking some time off to explore our curiosity and creativity again. Building new things requires that we step back, understand what inspires us and match that with what the world needs; that’s what we plan to do. We remain excited for the future of Instagram and Facebook in the coming years as we transition from leaders to just two users in a billion. Thank you for being part of Instagram’s community—it’s been, and will continue to be, an honor.

A post shared by Mike Krieger (@mikeyk) on

Korisnici su ranije ove godine primijetili kako je Facebook izbrisao prečac za Instagram. Notifikacije s Facebooka korisnici su krenuli dobivati u sklopu svog Instagram profila. Zuckerberg i Adam Mosseri (tada zadužen za Facebook Feed) su inzistirali na integraciji Instagram i Facebook feeda, što su osnivači Instagrama nastojali izbjeći.

Adam Mosseri, koji je u svibnju postao “Head of Product” za Instagram, mogao bi biti imenovan novim izvršnim direktorom Instagrama.

Marketinška zlatna koka u koju se Instagram pretvorio, uspjela je svojim stilom te načinom prikazivanja i obrade fotografija privući mlađu demografiju koja bježi s Facebooka, ali i lansirati industriju influencera i postati izlogom za bogate i slavne.  2016. su lansirali Stories (po uzoru na Snapchat) koji su uskoro skočili na 400 milijuna dnevnih korisnika zahvaljujući odličnoj vidljivosti i optimizaciji.

“Možemo tvrditi da je kupnja Instagrama najbolja tehnološka akvizicija u povijesti”, rekao je nedavno Scott Galloway s NYU Stern School of Business.

Privatnost nije društvena kategorija

U travnju 2018. je ostavku dao i osnivač i izvršni direktor WhatsAppa – Jan Koum – i to zbog otvorenog sukoba s Facebookom oko načina na koji se odnosi prema privatnim podacima i zaštiti tih podataka.

Suosnivač WhatsAppa, Brian Acton, je kompaniju napustio 2017. Obojica su bili snažni zagovornici enkripcije i zaštite podataka te su redovito izbjegavali vlastima dati na uvid podatke o pozivima i porukama svojih korisnika. Prema pisanjima The Wall Street Journala, obojica su na stolu ostavila oko 900 odnosno 400 milijuna dolara u vrijednosti dionica zbog preranog napuštanja kompanije. Još u ožujku je Acton tražio od korisnika da izbrišu svoje Facebook profile.

Podsjetimo, Facebook je WhatsAppu naredio unošenje odredbe o dijeljenju nekih podataka korisnika (poput broja telefona) u njihove Opće uvjete poslovanja, a i Francuska i Njemačka i Velika Britanija su Facebooku naredile da prestane na takav način sakupljati podatke o korisnicima.

Zuckerberg je još 2010. izjavio kako smatra da “privatnost više nije društvena kategorija”.


Čitajte na Zadnjem Polju

Izdavači i Facebook: Ne možeš s njim, a ne možeš ni bez njega


Systromu su 34 godine, a bivšem tehničkom direktoru Kriegeru 32. U ovoj fazi života i karijere vjerojatno nemaju ni želje ni potrebe hrvati se s Facebookom i baviti političko-operativnim pitanjima te promatrati kako gube autonomiju odlučivanja. Instagram bi, uostalom, trebala biti mirna luka i bijeg od surove stvarnosti.

Kad smo već kod surove stvarnosti, Facebook od Instagrama očekuje 20 milijardi dolara u prihodima do 2020.

Mjesta za oglašavanje je više na Instagram sučelju, a i oglašivači ga preferiraju nad Facebookom zbog snažnijeg brenda i većeg angažmana korisnika. Za očekivati je da će se odlaskom osnivača nastaviti žestoka integracija Instagrama u Facebook. Dionice Facebooka su žestoko pale u srpnju kada su iz kompanije najavili smanjivanje prihoda i povećanje troškova vezanih uz Instagram.

U dugačkom i detaljnom profilu u The New YorkeruEvan Osnos citira blisku suradnicu Zuckerberga koja je u svojoj knjizi napisala kako je Facebooku rast i razvoj primaran dok su korisnici i njihova iskustva sekundarni.

Facebook su dakle napustili osnivači pripojenih društava i to zbog problema s privatnošću i problema s kreativnošću. To bi mogla biti i dva ključna problema Facebooka u nadolazećem vremenu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: