Je li Vojko V najpopularniji MC u Hrvatskoj još od Ede Maajke? Hip hop teškaši na playlisti Zadnjeg Polja

Kada je 2001. Edo Maajka sa svojim prvim studijskim albumom “Slušaj Mater” ušao na hrvatsku glazbenu scenu, u domaći hip hop je unio nove tehnike, flow i kvalitetu storytellinga koja je bila nešto sasvim novo i drugačije za ovaj žanr u Hrvatskoj.

Onda je, uz pomoć singla “Prikaze“, ušao u domove i uši publike koja do tada nije ni pomišljala slušati ovaj žanr glazbe. Privukao je pozornost male djece, kućanica i popularnih radijskih postaja i postao srednjostrujaška glazbena zvijezda kojeg su poznavali i prepoznavali svi i svugdje.

Objektivno, od Edinog vrhunca popularnosti koji je stigao s idućim albumom “No Sikiriki” 2004. pa nadalje – hrvatska hip hop scena nije imala MC-ja njegove popularnosti i relevantnosti.

Onda je ranije ove godine Vojko V izbacio svoj prvi solo album.

Obojica imaju hvaljene nove albume prihvaćene odlično i od kritike i od publike. Obojica ove jeseni nastupaju u Domu Sportova. Vojko 12. listopada, a Edo 16. studenog. Obojica su izbacili nove singlove i našli se rame-uz-rame na ovotjednoj playlisti Zadnjeg Polja.

Ono što obojicu krasi je prvenstveno nadprosječni talent i kvaliteta tekstova što ne treba podcijeniti, osobito zato što obojica imaju dar i da jednostavnim, iskrenim i direktnim pristupom privuku pažnju slušatelja.

Maajka je odlučio s novog albuma “Put u Plus” skinuti za singl možda i najmoćniju traku “Ti Meni Ništa”. Briljantno odsvirana i aranžirana traka u kojoj Edo iznimno ozbiljnim tonom sipa kritiku modernih tv i internet revolucionara. “Svijet je ozbiljno zabrinut Tek kad krvava djeca pune ekrane Sipaju ulje na vatru Kad počne klanje gledat će sa strane“, repa Maajka u “Ti Meni Ništa” u kojoj su se premoćno uklopili pozadinski vokali Zbora Čipkice.

Na Zadnjem Polju smo već pisali o utjecaju kakav će na domaću scenu ostaviti Vojkov singl “Ne Može” i najavili rast popularnosti splitskog MC-ja koji je uslijedio. Sada je Vojko izbacio i spot za još jednu poštapalicu koja je nastala kao reakcija na njegove nove pjesme. “Kako To” je hvaljena kao iskren, sarkastičan i plastično jako dobro opisan uvid u mentalitet domaćeg čovjeka. Vojko to postiže jednostavnim i jasnim rimama koje su lako probavljive i lako pamtljive.

I treći tjedan za redom na vrhu playliste Zadnjeg Polja je Scriptor s novim singlom “Malo Mašte” kojim je još jednom pokazao zašto je MC par excellence.

Skunk (projekt Jantara i Kolaka) je sa singlom “Runda za Sve” najavio novi album i skočio na visoko drugo mjesto, a da je hip hop u Hrvatskoj trenutno krcat dobrim pjesmama pokazuju i odlične stvari Iva Sive (ex Dječaci), suradnja Burkyja, GiR-a i Kooladea te suradnja Alena Napada i Kreša Bengalke koji je ponovno isporučio fenomenalan vers na “Rockyju”.

Kad poželite dobar domaći hip-hop, samo svratite na Cro Hip Hop Slušaonicu Zadnjeg Polja.

BROJ

FORMA

TRAKA

01

Scriptor  – Malo Mašte

02

Skunk (Jantar x Kolak47) – Runda za Sve

03

Burky x Geralt iz Rivije x Koolade – Ima Negdje Jedan Grad

04

Vargek Beatanga – Tolko o Tome

05

Jopa – Adio

06

Ivo Sivo – Rap Devedesetih

07

NOVO

Edo Maajka  – Ti Meni Ništa

08

NOVO

Vojko V – Kako To

09

Alen Napad feat. Krešo Bengalka – Rocky

10

NOVO

D.R. x DJ Noki Nole – Ruger

cropped-logo_size11.jpg